Gull til Bergen!

Gull til Bergen og Fyllingsdalen!

Gull til Bergen og Fyllingsdalen! Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Håvard Lorentzen ble olympisk mester på 500 meter, den første individuelle OL-gullmedaljen til Bergen noensinne!

DEL

Håvard Lorentzen startet med 9,74 på de første hundre – hans beste start noensinne. Han gikk 24,67 på den første runden og klokket inn på 34, 41 i mål – ett hundredel foran sørkoreaneren Cha Min Kyu! Ingen i de to siste parene var i nærheten av fyllingsdølen – og Lorentzen tok dermed gull.

Lorentzens kjempetid holdt til olympisk rekord på distansen. 25-åringen har vært med i toppen i hele vinter, og han lå nesten som en F-16 langs lavlandsisen i Sør-Korea på veien mot medalje i par 16 av 18.

Henrik Fagerli Rukke var Norges andre løper mandag. Han havnet lenger bak og gikk inn på 35,50.

Sørkoreaneren Cha Min-kyu og kineseren Gao Tingyu tok sølv og bronse bak fyllingsdølen.

– Det er helt fantastisk. Dette har jeg hatt som en drøm hele sesongen. Etter at koreaneren gikk, skjønte jeg at jeg måte levere, perse og sette olympisk rekord. Jeg kom bra ut med en gang, og siste indre satt som et skudd, sier en overlykkelig, men rolig, Håvard Lorentzen til Eurosport.

Reist seg etter skade

Like før Lorentzen skulle i ilden, gikk sørkoreaneren Cha Min Kyu inn til knallsterke 34,42 for en kokende hjemmehall. Presset var med andre ord på bergenseren, men 25-åringen var iskald.

– Jeg visste at jeg uansett var god nok for medalje, men jeg så jo at jeg måtte perse og sette olympisk rekord for å vinne. Kult at jeg klarte det, sa en smilende Lorentzen til TV-kanalen.

Lorentzen gikk en fantastisk 500 meter. Han pleier å ha litt startvansker, men med 9,74 på de første hundre, viste han at noe stort var på gang.

– De siste 50 meterne tenkte jeg «faen, dette må i hvert fall holde til pallen», forklarer Lorentzen.

Det holdt til gull, og etterpå sendte han en takk hjem til familien. Det er bare litt over to år siden fyllingsdølen pådro seg en stygg skade. I ettertid har han tatt VM-sølv og nå OL-gull.

– Dette er det største du kan oppleve. Uten familien hadde jeg aldri klart dette. Jeg må sende en takk hjem til dem. De har betydd alt. Det har vært noen år der det har gått litt trått, påpeker han.

Gledestårer

– Han er et unikum. Vi var usikre på hvordan han skulle takle siste indre. Han taklet det perfekt, sa landslagstrener Sondre Skarli til NTB.

Skarli var rørt til tårene da han ble spurt om å beskrive elevens prestasjon.

– Jeg hulker som en liten unge her. Dette er det største … Det var maks klaff fra start. Dette har han fortjent etter å ha trent så mye. Håvard var utrolig kald, sa han til Eurosport.

Jeremy Wotherspoon er en del av det norske trenerteamet. Canadieren vant aldri selv OL-gull, men han regnes likevel som en av tidenes beste skøytesprintere.

Byen er Bergen

Dermed har to hordalendinger, og to Fana-løpere, sikret to norske skøytemedaljer i Pyeongchang. Osingen Sverre Lunde Pedersen ble nummer tre på 5000-meteren.

Tirsdag går han på lagtempolaget som møter Nederland i semifinalen. Han får med seg Simen Spieler Nilsen og kanskje Håvard Bøkko.

Bergenseren Sindre Henriksen hadde kjempetrøbbel i kvartfinalen og slet tungt med å henge med. Han lever farlig med tanke på semifinalen.

Historisk

Lorentzen er den første bergenseren som tar et individuelt OL-gull – sommer som vinter! Det er samtidig Norges første OL-gull i skøyter siden Ådne Søndrål vant 1500-meteren i 1998.

Norge har ikke tatt et OL-gull på 500 meter siden Finn Helgesen vant i St. Moritz i 1948! Bergenseren Georg Krog tok sølv i OL Garmisch-Partenkirchen i 1936 på 500 meter på skøyter. Da var det rot med tidtakingen, og mange mente at han egentlig var den raskeste og burde fått gullet.

BA kommer tilbake med mye mer!

Håvard Holmefjord Lorentzen

Født: 2. oktober 1992 (25 år). Oppvokst på Krohnegården i Fyllingsdalen.

Klubb: Fana IL.

Meritter: Sølv i sprint-VM på skøyter i februar 2017.

Fire seire i verdenscupen denne sesongen (en 1000 m, tre 500 m).

Tre gull i junior-VM: 1000 meter (2012), lagtempo (2012 og 2010).

Tre Kongepokaler (2012, 2015, 2017).

Årets Sportsnavn i BA i 2017.

Personlig bestetider: 500m: 34,41 (9. desember 2017, Salt Lake City).

1000m: 1.06,98 (2. desember 2017, Calgary).

Bestetid på 500 meter i prøvekonkurranse i Gangneung, Sør-Korea: 34,94 (7. februar 2018).

Artikkeltags