Pappa Pedersen sterk i troen før fellesstarten: – Sverre kan ta gull

Sverre Lunde Pedersen har allerede to OL-medaljer i kofferten. Lørdag går han for en tredje.

Sverre Lunde Pedersen har allerede to OL-medaljer i kofferten. Lørdag går han for en tredje. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jarle Pedersen har storkost seg med den norske skøytefesten i OL, men han tror fortsatt på én medalje til.

DEL

Lørdag er det duket for den siste skøyteøvelsen på OL-programmet. Klokken 12.45 går startskuddet på fellesstarten for menn, og Sverre Lunde Pedersen stiller til start.

Osingen leverte en eventyrlig lagtempo da han dro Norge til OL-gull. Han tok i tillegg bronse på 5000 meter, men fikk et feilskjær og endte på 9.-plass på favorittdistansen 1500 meter.

På fellesstarten kommer Lunde Pedersen til å få tøff konkurranse fra blant andre Sven Kramer og Koen Verweij, i tillegg til hjemmehåpet Lee Seung-hoon, men pappa Jarle tror sønnen kan skaffe nok en norsk skøytemedalje.

– Sverre kan overraske. Han kan detonere en bombe og ta gull, men Kramer blir tøff. Det er flere som kan vinne, sier den tidligere landslagssjefen til BA.

Dårlig nattesøvn

Fredag formiddag hadde Pedersen sønnen på videochat fra Sør-Korea.

– Sverre sa han har det veldig fint der nede, og at formen er god. Han hadde sovet litt dårlig i natt, men det skal ikke bli et problem, forteller Pedersen.

Fellesstart er altså en ny øvelse på OL-programmet. I tidligere OL har man gått to 500-meter, men i Pyeongchang har man fjernet den ene for å rydde plass til en fellesstart. I verdenscupen har fellesstart vært på programmet siden 2011.

Man hadde en slags fellesstart under OL i Lake Placid i 1932 også, men med litt andre regler. Det var fordi amerikanerne ikke ville ha den europeiske måten å gå hurtigløp på. Nordmennene med Ivar Ballangrud i spissen likte dårlig denne måte å avgjøre medaljekampen på. De endte opp uten ett eneste gull, men måtte nøye seg med to sølv (Bernt Evensen 500 m og Ballangrud 10.000 m).

Dette er fellesstart:

Den nye utgaven av fellesstart foregår på følgende måte:

Det skal gås 16 runder som tilsvarer 6400 meter. Det er tre innlagte poengspurter underveis, hvor de tre raskeste får henholdsvis fem, tre og ett poeng. De tre beste ved målgang etter 16 runder får derimot 60, 40 og 20 poeng og går uansett videre.

De øvrige løperne rangeres etter hvor mange poeng de eventuelt får underveis. De åtte beste fra hvert av de to semifinaleheatene tar seg videre til OL-finalen. Begge øvelsene for kvinner og menn går på OLs nest siste dag.

Jarle Pedersen tror sønnen skal gi ham mer å juble for lørdag.

Jarle Pedersen tror sønnen skal gi ham mer å juble for lørdag. Foto:

Artikkeltags