De to russiske skøyteløperne Pavel Kulizjnikov og Denis Juskov får ikke delta i OL. Det ble klart etter at Idrettens Voldgiftsrett (CAS) på torsdag avviste anken deres.

Kulizjnikov er verdensrekordholder på 500 meter (33,98), mens Juskov er verdensrekordholder på 1500 meter (1.41,02).

Utestengelsen kan få mye å si for sjansene for OL-gull til Bergen og Os. Pavel Kulizjnikov ville blitt en meget hard konkurrent for Håvard Lorentzen på sprintdistansene. Russeren vant i 2012 junior-VM foran Lorentzen, men gutten fra Fyllingsdalen fikk senre gullet da Kulizjnikov ble avslørt for doping.

– Han er en doper

Russeren ble igjen utestengt for bruk av meldonium i 2016, men fikk opphelvelsen sin opphevet av det internasjonale skøyteforbundet.

– Mange i miljøet er forbannet. Vi kommer ikke til å ta ham varmt imot. Etter mitt syn er han en doper. Jeg klarer ikke stole på ham, sa Sverre Lunde Pedersen til BA den gang.

 

Men nå slipper nordmennene å møte både Kulizjnikov og Sergej Juskov. Det siste kan få avgjørende betydning på 1500-meteren, der Sverre Lunde Pedersen er blant gullkandidatene etter to seire på 1500 meter i verdenscupen denne sesongen.

Den siste i Fanas skøyte-trekløver i OL, Sindre Henriksen, kan også blandet seg i toppkampen på 1500 meter. 

Juskov, som også er i verdenstoppen på 1000-meteren, var utestengt mellom 2008 og 2011 etter å ha testet positivt for marihuana.

Les også

Glem doping og russere: I OL skal tre Fana-løpere skrive historie!

 

CAS avviste også fire andre russiske anker. Ved siden av de to skøyteløperne ble også ankene til hopperen Dmitrij Vasiljev og de to skiskytterne Alexander Loginov og Jirina Starykh og kunstløpersken Tatjana Borodulina.

De samme seks fikk i forrige uke avvist å ta sakene sine opp i det sveitsiske rettsvesenet.

Det var også syv ledere og leger som fikk avvist sine anker torsdag.

Disse sakene ble behandlet separat fra ankene fra 45 andre russiske utøvere og to ledere som i utgangspunktet ikke ble invitert til OL på grunn av Russlands statskontrollerte doping under OL på hjemmebane fire år siden.

Legkov-saken ikke avgjort

CAS frifant i forrige uke en rekke utøvere som var utestengt av IOC, blant andre langrennsløperen og gullvinneren Alexander Legkov.

CAS har varslet at de vil offentliggjøre sine avgjørelser fredag kl. 11.00 i Sør-Korea (03.00 norsk tid).

Den olympiske komiteen (IOC) har invitert 168 russiske utøvere til lekene i Pyeongchang. De får konkurrere som olympiske utøvere fra Russland (OAR).