– Spennet er veldig stort. Det er fra folk som nylig har kjøpt båt, og skal prøve ut havet for første gang, til dem som seiler langt og knapt gjør noe annet enn å seile, forklarer Fridtjov Bergmann, leder av arrangørkomiteen.

Blant dem som deltar for konkurransen sin del finner vi Jan-Helge Furnesvik, som sammen med Børre Søraas-Sæther skal delta med båten «Astragale».

– Vil vinne igjen

– Målet er å vinne i år igjen, det er det vi prøver å få til. Vi kan ikke bestemme oss for å tape på forhånd, sier Furnesdal og ler.

De deltar med en Class 40, en seilbåt som er bygget for fart.

LES OGSÅ: Tatt av vinden og seilet

– Lite vekt er det som teller her, sier Furnesvik, som noe overdrevent (tror vi) sier at de kapper skaftet på tannbørsten for å spare vekt.

– Været avgjør tiden, men i fjor kom vi i mål på litt under 24 timer. Hvis vi kan holde trykket hele veien skal vi være i mål på 20–24 timer, spår Furnesvik.

Håper å rekke festen

I motsatt ende av skalaen finner vi David McDowall og båten «Sula». Den 30 fot store båten er en av de aller minste i regattaen, og båten og mannskapet deltar på sin første regatta.

– Målet er å fullføre uten å miste noe av mannskapet, verken på sjøen eller puben, sier McDowall.

McDowall og hans mannskap regner med å ankomme Shetland rundt midnatt natt til fredag, altså 38 timer etter start.

– Da skal vi rett på fest. Forhåpentligvis holder den på fortsatt, sier Pierre Proner.

Arrangeres for 30. gang

Shetland Race arrangeres for 30. gang i år. Det er en regatta som går fra Bergen til Shetland og tilbake. Overfarten til Shetland starter klokken 10 onsdag, og båtene regner altså med å være fremme en gang i løpet av torsdag.

Lørdag seiler de samme tur tilbake.

– Dette er et av de tøffeste havseilasene i Norge. Vi har deltakere fra hele landet, og fra Australia, Tyskland, Skottland, Shetland og England, forklarer Bergmann i arrangørkomiteen.

Til sammen stiller 34 båter til start.

– Her er det alltid god stemning. Å dra fra Oslo til Bergen er en høydare. Det er et fantastisk anlegg, trivelig folk og vi blir alltid godt mottatt, sier Furnesvik, som selv reiste fra Slemmestad for å delta på regattaen.

Handikapsystem

Men selv om det stiller veldig forskjellige båter med forskjellige ambisjoner til start, har alle en sjanse til å vinne. Et handikapsystem utjevner nemlig forskjellene mellom båtene. De beste båtene får tildelt ekstra tid, mens de tregeste båtene får trukket fra tid.

– I teorien skal alle ha like stor sjanse til å vinne, sier Bergmann.

I regattaen konkurreres det i forskjellige klasser ut fra båttype og antall mannskap.