Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli tidenes beste bergenser i sjakk

Bergen spiller for medalje i sjakkens eliteserie

Artikkelen er over 3 år gammel

18 år gamle Benjamin Haldorsen kjemper for å bli Internasjonal mester – og Bergens best rangerte sjakkspiller noensinne.

– Jeg tror jeg har bra anlegg for å spille sjakk, og synes det er gøy å spille. Jeg føler ikke at jeg har overanstrengt meg foreløpig. Det er nok andre som har jobbet betydelig mer enn meg, sier han.

Haldorsen lærte seg å spille sjakk som fireåring, og spilte mye allerede i barnehagen.

– Mamma sa at jeg slo en student en gang. Da ble han sjokkert. Han visste ikke om trekket «passant». Etter det sa mamma at jeg ikke fikk bruke det trekket i barnehagen, ler Haldorsen.

Som seksåring spilte han sin første turnering, og vant like så greit kretsmesterskapet i tiårsklassen!

Jakter Bergen-rekord

Dermed var unggutten hektet på sjakk. Siden den gang har det blitt mange timer med spilling, pugging av teori og løsing av sjakkoppgaver.

I fjor høst ble han nummer ti i U18-EM, og nå er 18-åringen nær ved å bli tidenes best rangerte bergenser i sjakk. Med 2408 ratingpoeng er han bare 25 poeng bak bergensrekorden til Joachim B. Nilsen.

– Jeg tror jeg har en grei mulighet for å klare det. Hvis jeg fortsatt er motivert og satser like mye fremover, så bør jeg ha gode sjanser, sier Haldorsen, som tror han kan klare rekorden med bra spill i sommer.

– Da blir man jo litt historisk, så det hadde vært kult. Men det er ikke noe jeg tenker så mye på.

Et større mål er å bli Internasjonal mester, som er den nest høyeste tittelen man kan oppnå innen sjakk. Fra før har fem spillere fra Hordaland klart den prestasjonen.

Haldorsen skal i militæret til høsten, og regner da med å kunne trene mer sjakk enn i dag.

– Neste år håper jeg å kunne satse betydelig mer enn noen gang før. Hvis jeg får resultater av satsingen kan det bli bra, men det er ikke gitt at man blir mye bedre selv om man satser mer, sier 18-åringen.

På sikt er drømmen å bli Stormester (GM) – den høyeste tittelen innen sjakk.

– Hvis jeg klarer det, blir jeg den første fra stormesteren fra Hordaland. Det er et stykke frem, men jeg har ikke satset så mye ennå og tror jeg har litt å gå på, sier Haldorsen.

Spiller for bronse

18-åringen er en sentral spiller på Bergens Schakklub sitt eliteserielag, som denne helgen skal til Oslo for å spille sesongens siste seriekamper. Laget kjemper om bronsemedalje, som også vil gi dem plass i EM for klubblag.

– Det henger høyt. Klubben har ikke vært med på noe sånt før, sier Haldorsen, som selv er på ferie i USA og ikke kan være med i de avgjørende seriekampene.

Kommentarer til denne saken