Carlsen må ut i VM-omspill mot Caruana

Magnus Carlsen under mandagens tolvte parti under sjakk-VM.

Magnus Carlsen under mandagens tolvte parti under sjakk-VM. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana spilte remis for 12. gang i London og sørget for at VM-kampen i sjakk gikk til omspill mandag.

DEL

For første gang i VM-historien endte alle partiene med remis. Det betyr at den utrolig jevne kampen må avgjøres med hurtig- og lynsjakk i den engelske hovedstaden onsdag.

Det var Caruana som hadde fordelen av hvite brikker i det 12. og siste partiet i London. Amerikaneren hadde presset Carlsen med hvit i de foregående partiene, og gikk for seier igjen.

Men det var Carlsen som imponerte ekspertene i åpningen. Han kjørte siciliansk forsvar, men spritet det opp med et hestetrekk som ikke var gjort før. Det førte til at Caruana måtte en tur i tenkeboksen.

Tilbød remis

Før det var gått 15 trekk tilbød Carlsen remis etter trekkgjentakelse, men Caruana ville ikke være med på det.

Ekspertene likte Carlsens stilling i midtspillet, og etter hvert holdt han oppe presset, samtidig som Caruana brukte lang tid på å tenke.

Likevel klarte ikke Carlsen å benytte seg av fordelen han opparbeidet seg.

I omspillet er Carlsen favoritt, er ekspertene enige om. Carlsen har vunnet ni av ni omspill han har vært i siden 2007. Dessuten ble han også verdensmester for tredje gang i lynsjakk i 2017.

– Når det kommer til sjakk er Magnus favoritt uansett hva, har Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, uttalt til NTB. Han er VG-ekspert under VM.

Remis-rekord

Underveis i VM har duoen satt rekord i antall remiser. Ekspertene mener det aldri har vært jevnere mellom regjerende verdensmester og utfordrer.

– Det har aldri vært jevnere enn dette i et VM, og det er også helt jevnt mellom dem på rankingen. Det er det vi ser resultatet av, har NRK-ekspert Torstein Bae sagt til NTB.

Carlsen kom til London som regjerende mester. Nordmannen har vært verdensmester de fem siste årene. Han slo Vishy Anand i 2013 og 2014, mens Sergej Karjakin ble slått etter omspill i 2016.

Kampen i London er Caruanas første VM i klassisk sjakk.

Artikkeltags