Carlsen satser alt på omspill

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spilte en rask remis i det siste ordinære VM-partiet.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spilte en rask remis i det siste ordinære VM-partiet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Magnus Carlsen tok ingen sjanser i det siste ordinære partiet i sjakk-VM. Etter 35 minutter var det klart at duellen med Sergej Karjakin må avgjøres etter omspill.

DEL

Etter mange raske trekk og avbytter var mandagens parti over etter litt over en halvtime ved sjakkbrettet. Carlsen spilte med hvite brikker, men var fornøyd med å ta remis allerede etter 30 trekk.

Det står 6-6 sammenlagt mellom de to VM-duellantene. Onsdagens omspill spilles på Carlsens 26-årsdag.

– Jeg har gode opplevelser med å spille på min egen bursdag, sa nordmannen under pressekonferansen.

– Dette var ikke dagen for å ta noen sjanser. Jeg lå under med tre partier igjen. Det er en prestasjon i seg selv at jeg har sikret meg omspill. Denne situasjonen er mye bedre enn den var for litt siden. Jeg ser fram til minst fire sjakkpartier til, sa Carlsen.

Antiklimaks

Sjakkpresident Morten L. Madsen så mandagens lynkjappe parti ringside i New York. Han følte det var et lite antiklimaks.

– Det er et signal om at Magnus er meget komfortabel med de kommende fire hurtigsjakkpartiene. Han viser også Karjakin at han ikke frykter det kommende presset. Et lite antiklimaks i dag, men onsdagens partier vil jo doble spenningen. Magnus er nok favoritt fremdeles, sier Madsen til NTB.

Loddtrekningen viste at verdensmesteren fra Lommedalen starter omspillet med svarte brikker.

– Et omspill blir ekstremt spennende. Antall feiltrekk øker med kortere betenkningstid, og nå er det mye som står på spill, forklarer Madsen.

Tviler på armageddon

Omspillet innledes med fire hurtigsjakkpartier. Spillerne får da 25 minutter hver og 10 sekunder per trekk. Er det fortsatt ikke en vinner, skal det spilles to og to partier med lynsjakk. Da får spillerne fem minutter hver og tre sekunder ekstra per trekk. Det kan maksimalt gå opp til ti partier.

Skulle det fremdeles være uavgjort også etter lynsjakken, må VM avgjøres i såkalt armageddon. Da får spilleren med hvite brikker ett minutt ekstra, men han må også vinne partiet. Ved remis er det spilleren med svart som blir verdensmester.

– La oss håpe det ikke går til armageddon. Det er litt vel mye, sa Karjakin.

Magnus Carlsens tidligere sekundant Kjetil A. Lie kan ikke tenke seg at omspillet går så langt som til armageddon.

– Det kan fort skje at de spiller fire remis i hurtigsjakken, men armageddon vil aldri skje, sier Lie til NTB.

Forrige gang et sjakk-VM ble avgjort etter omspill, var da Vishy Anand til slutt slo Boris Gelfand fra Israel i 2012. Inderen vant etter hurtigsjakken.

Artikkeltags