Sjakkongen Carlsen forsvarte VM-tronen

Magnus Carlsen var best i omspillet onsdag og forsvarte VM-tittelen i sjakk med seier over Sergej Karjakin.

Magnus Carlsen var best i omspillet onsdag og forsvarte VM-tittelen i sjakk med seier over Sergej Karjakin. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Magnus Carlsen feiret 26-årsdagen ved å ta sin tredje strake VM-tittel i sjakk. Han utmanøvrerte sin russiske utfordrer Sergej Karjakin i omspillet.

DEL

Sjakkgeniet fra Lommedalen fullførte VM-hat tricket med sammenlagtseier etter fire hurtigsjakkpartier i onsdagens omspill. Etter to remis vant han det tredje partiet. Karjakin måtte vinne det siste med svarte brikker, tok store sjanser og tapte det også.

Dermed hadde Carlsen tatt nok en VM-tittel.

– I dag følte jeg meg ovenpå hele veien. Jeg fikk ikke ballen i mål i det andre partiet, men fikk en fin avslutning. Jeg har hatt en positiv trend i slutten av matchen, og jeg følte han (Karjakin) var i ferd med å bli ganske sliten. Etter det tiende partiet slapp jeg å bruke veldig mye energi. I dag presset jeg ham på klokken og spilte bedre, sa Carlsen til NRK.

– En VM-tittel er noe man kjemper for lenge. Jeg er lettet over å beholde den, og jeg føler meg langt bedre enn midt i matchen, la han til.

Triumfen er den mest dramatiske i Carlsens karriere. I forrige uke var han ordentlig på defensiven, men en viktig remis og en forløsende seier i det tiende partiet satte nordmannen på rett kurs. Onsdag knuste han Karjakins og Russlands store titteldrøm.

Etter det 15. partiet var han for første gang i ledelsen, etter det 16. var han mester.

Siden det sto 6–6 etter tolv ordinære partier, måtte mesterskapet i New York avgjøres i omspill. Der fikk duellantene bryne seg på en serie med hurtigsjakk (best av fire partier). Bursdagsbarnet Carlsen taklet tidspresset klart bedre enn Karjakin. Russeren havnet ofte i tidstrøbbel.

Ny opplevelse

I 2013 og 2014 hadde Carlsen full kontroll i VM-kampene mot Vishy Anand. Den gang havnet verdenseneren aldri under sammenlagt. Påkjenningen ble av et helt annet kaliber i glassburet på Manhattan.

Karjakin demonstrerte tidlig sin eminente evne til å forsvare seg i hardt pressede situasjoner. Selv om Carlsen hadde et spillermessig overtak i de første partiene, stoppet russeren ham fra å få uttelling. To klare seiersmuligheter glapp i løpet av mesterskapets første dager.

Så begynte Carlsen å slurve. I flere partier gjorde sjakkesset feil som holdt på å koste ham dyrt. Eksperter konstaterte at han åpenbart ikke var i riktig modus, og enkelte mente han fremsto for avslappet.

Etter syv strake remis smalt det. Carlsen fikk til slutt svi for tabbene sine, og Karjakin rykket opp i føringen med fire partier igjen. Sjokktapet kom til tross for at verdensmesteren hadde fordel av hvite brikker.

Snuoperasjonen

Skuffelsen var enorm. Etter partiet nektet Carlsen å snakke med ventende journalister i intervjusonen, og han stormet ut av pressekonferansen før den i det hele tatt hadde begynt.

26-åringen var under massivt press med svarte brikker i det niende partiet. Nok et tap ville langt på vei gitt russisk VM-seier. Og sett med norske øyne så det en stund bekmørkt ut. Carlsen viste svakheter og havnet i akutt tidsnød inn mot den første tidskontrollen. Karjakin klarte imidlertid ikke å sette inn nådestøtet, og til slutt berget Carlsen remis.

I det påfølgende partiet kom vendepunktet. Carlsen klarte endelig å bryte rekken uten seier, og dermed var kampbildet snudd. Nordmannen var tilbake i favorittsetet.

Mange håpet han skulle avgjøre VM i det tolvte og siste partiet, men Carlsen tok ingen sjanser og nøyde seg med remis etter kun 35 minutter. Han følte det tryggeste var å ta knekken på Karjakin i omspillet på sin egen 26-årsdag. 

Artikkeltags