Brann har endelig fått retningslinjene de lenge har ventet på fra Norges Fotballforbund (NFF) i forhold til såkalt tredjeparts eierskap i spillere:

Det skal i fremtiden ikke være lov for en investor å bidra til at klubben kan hente en spesifikk spiller.

Men regelendringen, som kommer etter pålegg fra det internasjonale fotballforbundet (FIFA), knebler likevel ikke Branns trofaste investorgrupper Hardball og Softball. Og heller ikke Trond Mohn.

– Nei, siden vi har en såkalt paraplyavtale med disse grupperingene, og den er mye eldre enn utgangen av 2014 (som er da regelinnstrammingen først ble varslet), så får våre investorer fortsette å bidra. De vil nå ikke kunne bidra konkret til en enkelt spillerovergang, men de vil fortsatt kunne bidra til grupperinger i spillerstallen. For eksempel unge spillere, forklarer Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, til BA.

Les mer: Derfor ville Hardball hente Huseklepp hjem

- Hardball og Softball får bidra

Det er gått over et år med høringsrunde og ikke minst behandlingstid i NFF fra innstrammingen ble varslet, til nå altså klubbene har fått et rundskriv med nye retningslinjer for hva som er lov i forhold til investorhjelp til nye spillere. Men Johannesen sier det ikke er noe dramatikk i de nye reglene.

– Dette er omtrent som forventet. At vi i Brann lenge har hatt noen trofaste grupperinger som bidrar, gjør at vi kan fortsette samarbeidet med disse. Det er vi selvsagt veldig glade for.

Les mer: Dette er gjengen som startet Softball

– NFF har helt klart sagt at klubbene skal begrense og avslutte tredjeparts eierskap, men i dette ligger det at en enkelt investor nå ikke får ha eierskap i en enkeltspiller. Det betyr ikke at grupperinger som Hardball og Softball ikke skal få bidra. For de gjør det fordi de bryr seg om Brann, og det er ikke den type engasjement de nye reglene vil til livs, understreker hun.

Kaoset rundt Mascerano og Tevez

De nye reglene kommer som et resultat av en innstramming fra FIFA. Internasjonal fotball er full av penger, og langt fra alle går gjennom de rette kanaler.

De fleste har fått med seg at i enkelte spilleroverganger, kanskje spesielt fra Sør-Amerika, er det både to og tre investorer som er innblandet, siden de «eier» rettighetene på en spiller. Det kan være foreldre, agenter, advokater eller investorer av mer eller mindre seriøs karakter. Javier Mascherano og Carlos Tévez' overgang fra Corinthians til West Ham i 2006 var et prakteksempel på en slik rotete overgang, og det har vært drøssevis av andre eksempler de to siste tiårene.

Les mer: Den heftige suppen rundt Mascerano og Tevez-overgangen

– Det er sånne forhold FIFA vil til livs, og det er på bakgrunn av dette NFF også må stramme inn. Vi oppfatter det ikke slik at de vil klubbenes trofaste støttespillere til livs, det er det jo ingen grunn til, sier Vibeke Johannesen.

– Dette er fortsatt et litt nytt landskap å bevege seg i, så vi får i samarbeid med NFF finne veien videre. Men vi ser foreløpig ikke noe i de nye retningslinjene som er veldig dramatisk for Brann sin del, sier hun til BA.