Lillebøe-Hansen er en av dem BA snakket med i går, der vi spurte «er Rikard Norling rett mann for Brann?»

Deler av fansen på Stadion 16. mai ville svart et klart nei, det ble ropt «Norling må gå» dagen før dagen. Lillebøe-Hansen var ikke blant dem som ropte.

– Jeg synes det er litt tabloid når enkelte aviser skriver om et «unisont rop» om Rikards avgang. Jeg hørte ikke en unison Stadion rope på dette, sier han lett sarkastisk.

Noe mer grunnleggende

– Jeg mener vi ikke skal sparke Rikard, derimot må vi få ham til å virke. For dette begynner å bli et mønster. Brann har hatt fire trenere siden gullet, og alle har mislyktes.

– Vi har forsøkt oss med å sparke noen av disse også, og det har ikke gått noe bedre etterpå. Alle fire er trenere med resultater andre steder. Da må en spørre seg om det ikke er noe mer grunnleggende galt i Sportsklubben Brann. Vi har en kode å knekke for å få laget til å fungere, sier Lillebøe-Hansen til BA.

– Samtidig som mye har gått galt de siste årene, ser jeg positive ting i Brann. Jeg mener vi burde forvente 24-timersutøvere av spillere som tjener så bra. Vi er ikke der ennå, men jeg synes klubben har tatt grep i forhold til profesjonalisering. Mer trening, samarbeid med høyskolen på toppidrett, og ikke minst bevisstgjøring av holdninger – dette er områder der jeg ser en positiv utvikling, sier han.

Nødhjelp til Norling

Arne Møller er en mann med et brennende hjerte for Brann. Han sa ja til å bli fremmet som benkeforslag på det siste årsmøtet, nettopp fordi han mener Norling trenger hjelp.

– Det som plager meg som klubbmedlem og engasjert Brann-mann, er at jeg ikke tror Norling har blitt gitt forutsetningene for å lykkes. Brann er en spesiell klubb, du trenger faktisk å kjenne noen av mekanismene for å ha en sjanse til å lykkes. Oddvar Hansen kjente de, og lykkes. Mons Ivar Mjelde også, selv om han var godt hjulpet av penger. Men likevel, han lykkes. Bill Elliot og Les Shannon hadde også inngående kunnskap til intense klubber før de kom til Brann.

– Hvis du ikke har dette i blodet, trenger du folk rundt deg som kan lære deg om klubben, som har Brann i ryggmargen. Og så må disse igjen være med å få trenerens tanker gjennom i klubben, mener Møller.

– Jeg ville gjerne være den fra styret som kunne hjelpe Norling å redde situasjonen, derfor sa jeg ja til å bli fremmet på årsmøtet. Men nå ble det ikke slik, sier den gamle Brann-kapteinen og sportssjefen.

– Jeg har selv sett trenere i Brann som har fått sitte for lenge. Spillerne har skjønt at en er forbi «point of no return», men treneren har likevel fått bli sittende en stund til. Tingen er at når det er slutt, så er det slutt. Om det er slik i Brann nå, vet jeg ikke, og som trener selv vil det være ukollegialt å mene noe konkret om det. Men jeg føler veldig med Rikard nå, sier Møller.

Redde spillere

BA-sportens Tormod Bergersen skrev på nedrykksdagen i fjor at Norling ikke var rett mann for Brann. Det er ganske lenge siden BAs Offsiden-eksperter flagget sitt syn på Norling, Kjell-Rune Pedersen har vært kritisk siden sommeren i fjor. Og Roy Wassberg sa i Offsiden for noen uker tilbake at «selv om dette skulle ende med at Norling må gå, er det ikke sikkert han er en dårlig trener. Noen ganger klaffer det bare ikke».

Leder i Sandviken Toppfotball, Mette Hammersland, har selv sett trenere mislykkes. Både som spiller og leder.

– Jeg var på Stadion 16. mai, og jeg synes synd på spillerne. For de virker rådville og redde utpå der, selv når de leder 2–0. Men hvis du spør meg om Norling bør få fortsette, så mener jeg det bare er én ting som er virkelig avgjørende der, og det er om han fortsatt har spillernes tillit, sier hun.

– Har han det, kan jeg ikke se at de har så mye å tjene på å bytte. Og da snakker jeg generelt. For det er spillernes tillit som avgjør om en treners planer blir satt ut i livet ute på banen. Og om de har tillit til ham, det må nesten de svare på, sier hun.

Mangelen av sportssjef

Olafur Örn Bjarnason trener et annet lag i motgang, FK Fyllingsdalen.

– Som trenerkollega, vil det være helt feil av meg å uttale meg bastant om en annen treners fremtid. Men hvis en ser på Branns tabellsituasjon, så er en faktisk fire poeng fra direkteopprykk, og seks fra tabelltoppen. Det er ikke kritisk.

– Laget har ikke akkurat fungert, men herregud; de har fortsatt en stall som – hvis de kommer i flytsonen – skal være sterk nok til rykke opp med glans. Så jeg mener en må se ting an noen uker til. Med et par seirer kan mye være snudd, mener han.

Leder i medlemsutvalget i Brann, Erlend Vågane, mener problemet er mye større enn Rikard Norling alene.

– For å få en klubb til å fungere, må alle dra i samme retning. Å klargjøre hvor en vil, er mye av en sportssjefs jobb. Dessverre har vi i mange år ikke hatt sportssjef, påpeker han, og får støtte av Egil Austbø.

– Ansettelse av sportssjef har vært på agendaen siden 2013, men først nå skjer det noe. Hadde vi hatt den stillingen besatt, og helst mer sportslig kompetanse i styret, ville det vært mye bedre plan på ting, mener Brann-veteranen.