OL-klare Hilde kopierer pappa Gisle

Skiskytteren Hilde Fenne fra Voss er klar for sitt aller første OL, 24 år gammel. Det er akkurat like gammel som faren Gisle var da han deltok i sitt første OL. Det er 30 år siden. (Foto: NTB scanpix)

Skiskytteren Hilde Fenne fra Voss er klar for sitt aller første OL, 24 år gammel. Det er akkurat like gammel som faren Gisle var da han deltok i sitt første OL. Det er 30 år siden. (Foto: NTB scanpix)

Artikkelen er over 2 år gammel

Pappa Gisle var 24 år da han deltok i OL for første gang. Datteren hans kunne ikke være noe dårligere!

DEL

Onsdag ble det klart at den 24-årige skiskytteren fra Voss, Hilde Fenne, er klar for OL i Pyeongchang. Hun fikk klarsignal sammen med Tiril Eckhoff, og dermed er uttaket komplett.

Når Fenne står på startstreken i lekene, er hun på samme alder som faren var da han fikk sin OL-debut. Gisle Fenne deltok på normaldistansen under OL i Calgary i 1988.

Fant formen i grevens tid

Bare Marte Olsbu, Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold tidligere i januar klarert til OL. To plasser gjensto. Det skyldtes at kun de tre utøverne hadde klart OL-kravene: Enten en plass blant de seks beste i verdenscupen, eller to topp tolv-plasseringer.

Saken fortsetter under bildet

Fenne har slitt på standplass, men i januar har det endelig løsnet. Med fininnstilt sikte, vant Fenne en sprint i IBU-cupen lørdag 13. januar. Det sørget for å ta navnet hennes helt inn i OL-debatten igjen.

I går kunne familien Fenne løfte armene til værs, når også Hilde får gå. På en god dag kan det medalje for Fenne, som først og fremst har sjanser i et stafettlag. Ingen kan legge skjul på at om vossingen går seg inn i en medaljekamp for egen maskin, vil det være en bombe.

Landslaget siden 2013

Forrige OL, i russiske Sotsji i 2014, måtte Hilde Fenne tilbringe hjemme på sofaen. Hun brakk beinet under en løpetur, men hadde ikke blitt uttatt uansett, selv om hun allerede som 19-åring kom med på elitelandslaget.

Pappa Fenne har deltatt i to OL. Først i Calgary, der han fikk en 30.-plass på normaldistansen, og en 6.-plass med det norske stafettlaget.

Den treffsikre skiskytteren, som senere ble landslagstrener, deltok også under lekene i franske Albertville i 1992. Da tok han en 9.-plass på normaldistansen, og en 5.-plass i stafetten.

Fedre og døtre som har deltatt i OL

Her er noen andre fedre og døtre som har deltatt i OL:

Den mest kjente eksempelet for oss nordmenn er langrennsløperne Odd Martinsen og Bente Skari. Pappa vant sølv på 30 kilometeren under OL i 1968. Datteren deltok i OL både i 1998 og 2002. Hun har ett gull, to sølv og to bronse i OL-sammenheng.

De danske seilerne Paul Elvstrøm og Trine Elvstrøm-Myralf i samme OL to ganger. I 1984 og 1988.

Rytteren Mark Phillips deltok i OL både i 1972 og 1988, og reiste hjem både gull (-72) og sølv (-88). Datteren Zara Phillips, drev også med hestesport. Hun deltok i OL på hjemmebane under lekene i London 2012. Også moren, prinsesse Anne, deltok i 1976-lekene.

Amerikaneren Pat McCormack og datteren Kelly, vant begge OL-medaljer i stuping. Pat vant gull både i 1952 og -56. Kelly vant sølv i 1984 og bronse i 1988.

Turneren Valery Lyukin representerte Sovjetunionen i 1988, og tok sølv. Datteren Nastia Liukin, som også var turner, vant gull i samme øvelse under OL i 2008. Hun konkurrerte for USA!

Imaris Bitris fra Latvia deltok i OL fra 1992 til 2006 i skiskyting. Datteren, Anete, deltok i langrenn under lekene i Vancouver i 2010.

Artikkeltags