– Jeg må kjøpe meg et større skap

Håvard Holmefjord Lorentzen blir tildelt Oscar-statuetten for 2018 for sitt OL-gull på 500 meter i vinter. (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix)

Håvard Holmefjord Lorentzen blir tildelt Oscar-statuetten for 2018 for sitt OL-gull på 500 meter i vinter. (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix)

Artikkelen er over 1 år gammel

Prisene renner inn til Håvard Lorentzen. Han ble den første bergenseren som fikk den prestisjetunge Oscarstatuetten.

DEL

Mer heder etter OL-bragden– Det har blitt en god del heder og ære siden OL-gullet på 500-meter, så nå må jeg ut og kjøpe meg et større skap til alle prisene jeg har mottatt, spøker skøyteløperen fra Fana IL.

I går var Lorentzen med på en tilstelning på det norske skøytemuseet i Oslo. Det norske skøytelandslaget har en samling i hovedstaden, og i utgangspunktet trodde ikke 25-åringen at det skulle skje noe spesielt der.

I celebert selskap

– Så begynte de å snakke om Oscarstatuetten, og da begynte jeg å lukte lunten, forteller Lorentzen.

Fyllingsdølen legger ikke skjul på at akkurat denne prisen henger høyt.

– Det er en stor ære å få prisen, og en skal tilbake 20 år før en nordmann vant den sist, slår Lorentzen fast.

I 1998 vant Søndrål prisen for sitt OL-gull på 1500-meter. Lorentzen vant selvsagt prisen for sitt OL-gull på 500-meter, og føres dermed inn i et celebert selskap med storheter som sin egen landslagstrener Jeremy Wotherspoon (2008), Johann Olav Koss (1990-91-94), Eric Heiden (1977-78-79 og 1980), Ard Schenk (1970-71-72 og Per Ivar Moe (1965).

- Det er noen storheter innen skøytesporten på den listen, altså. Så det er ikke så rart om en syns det er stas, ler årets vinner av Oscarstatuetten.

Oppkjøringen i gang

25-åringen har dog ingen tid til å hvile på laurbærene, og selve statuetten får han først i januar 2019.

– Jeg er full gang med oppkjøringen til neste sesong, og det mangler ikke på motivasjonen etter den sesongen jeg har hatt. Alt føles bra akkurat nå, og om en liten måned skal vi på istrening i Heerenveen. Det gleder jeg meg veldig til, forteller

Oscarstatuetten deles ut for 60. gang, og det er 20 år siden en norsk løper sist gikk til topps da Ådne Søndrål fikk prisen. I fjor var det nederlandske Sven Kramer tok fikk statuetten.

Forrige sesong var Lorentzens definitive gjennombrudd. Han vant også flere verdenscupløp og ble dessuten sprintverdensmester. Fyllingsdølen er første bergenser som får prisen.

OSCARSTATUETTEN

Oscarstatuetten, hederspris i hurtigløp på skøyter, utdelt årlig fra 1959 av Oslo Skøiteklub for beste prestasjon i forrige sesong. Statuetten er en miniatyr av statuen av Oscar Mathisen ved Frogner stadion i Oslo. Ble tidligere utdelt i forbindelse med det såkalte Oscarløpet før jul.

Oscar Mathisen, født i Oslo, norsk skøyteløper, kalt skøytekonge og i tiden rundt den første verdenskrig verdens beste og mest populære hurtigløper. Med 5 VM, 3 EM og 14 verdensrekorder som amatør, var han sterkt medvirkende til at skøyteløp ble Norges annen nasjonalsport etter skiidrett. I 1912 vant han alle fire distanser både i EM og VM.

Flere norske har fått prisen, og Knut «Kupper'n» Johannesen var den første som mottok statuetten.

Kilde: Store Norske leksikon

Artikkeltags