Gå til sidens hovedinnhold

Lorentzen vant sin første verdenscupseier

Artikkelen er over 4 år gammel

Håvard Holmefjord Lorentzen gikk gnistrende på 500-meteren under verdenscupåpningen på skøyter i Heerenveen og tok sin første verdenscupseier på distansen.

– Jeg synes det er helt fantastisk! Det er over all forventning. Den runden han gjør der er så fantastisk at det er vanskelig å sette ord på det, jubler landslagstrener Sondre Skarli på telefon til BA.

– Er du overrasket?

– Ja, jeg må si jeg er overrasket. Jeg hadde trodd han kunne klare pallen, men å vinne var over det jeg hadde forventet. Samtidig gikk han 35,01 i Stavanger, som også var veldig bra. Så vi visste han hadde noe stort på gang, sier Skarli.

– Dette er kjempestort! Nå hadde vi lagtempoen der det ble en kjempetid, 2.-plass og vi knuste Nederland, og Håvard vinner på 500 meter. Det viser at vi er helt der oppe. Dette er en av de største dagene for norsk skøytesport på mange år, sier Skarli.

LESTE DU DENNE? Norge gikk inn til 2.-plass i verdenscupåpningen 

Håvard Holmefjord Lorentzen har en personlig rekord på 34,43, og var ikke langt unna den da han klokket inn til tiden 34,69 i Heerenveen fredag.

– Gøy å sette Norge på sprintkartet

Hovedpersonen selv virket rolig da han snakket med BA fredag kveld.

– Det er en forholdsvis normal start jeg leverer. Jeg er ikke blant de raskeste de første 30 meterne, men så bygger jeg det opp mot første hundre og første sving. Og så holdt jeg farten bedre enn de fleste inn til mål, sier Lorentzen om løpet.

Han forklarer suksessen med kontinuitet i treningsarbeidet og en gradvis forbedring av teknikken og fysikken. Selv er han ikke spesielt overrasket over seieren.

– Hvor stort er det å få din første verdenscupseier?

– Jo, jeg vil si det er større enn VM-sølvet i fjor. Og det er betryggende å få det så tidlig i sesongen, sier Lorentzen.

Dette var Lorentzen sin første verdenscupseier noensinne, og første gang han kom på pallen på 500 meter. Det er også første gang siden 2002 at en nordmann vinner 500 meter i verdenscupen.

– Det var på tide da. 15 år... det er litt for lenge, så det var absolutt på tide. Det er gøy å sette Norge på sprintkartet igjen, sier Lorentzen.

– Beste på lang tid

Etter en start under pari i det fjerde paret med parkamerat Mitchell Whitmore, kjempet Lorentzen seg til en kjempeavslutning og tok ledelsen.

– Det er helt fantastisk det han gjør i siste ytre her, sa NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

– Dette er noe av det beste vi har sett av en norsk skøyteløper på veldig lenge, la han til.

Lorentzen har aldri tidligere kommet på pallen på 500 meter, men fikk se konkurrent etter konkurrent feile i forsøket på å ta tiden hans i Nederland.

25-åringen har 1000 meter som sin sterkeste distanse, og hadde fjerdeplass som bestenotering på den halve distansen, men slo den i Nederland.

Lorentzen var i ledelsen før siste par, og fikk også se hjemmehåpene Kai Verbij og Daidai Ntab havne bak seg.

– Vanvittig deilig!

– Det var vanvittig deilig. Jeg kunne ikke fått en bedre start på sesongen, sa Lorentzen til NRK.

– Det er overraskende at jeg tar seieren her i dag, la han til.

Nico Ihle fra Tyskland ble nummer to, 9 hundredeler bak nordmannen. Verbij tok tredjeplassen.

Også Halvor Lauvstad, generalsekretær i skøyteforbundet, virker å være begeistret over Fana-løperen sin prestasjon. I en pressemelding ber han mediene om å gi Lorentzen den oppmerksomheten han fortjener.

«Dette er STOR idrett på øverste nivå og en vesentlig større nyhet enn diverse hårfrisyrer, klær og kjæledyr til en uhorvelig mengde fotballspillere både i Norge og utlandet,» skriver Lauvstad i pressemeldingen.