Norge er for alvor med i kampen om medaljene i lagtempo for menn på skøyter. Med tredje beste tid i søndagens kvalifisering møter de Nederland i onsdagens semifinale. Vinneren av det paret går rett til finalen, mens taperen får sjanse til å kjempe om bronsemedalje.

– Nederland imponerte ikke, og vi kan absolutt slå dem, sier Sverre Lunde Pedersen til NTB.

– Det er på tide Norge vinner medalje i OL på lagtempo etter å ha dominert verdenscupen i så mange år, sier Mikael Flygind Larsen, skøyteekspert hos Eurosport.

Slik var løpet

Norge gikk en svært god lagtempo i søndagen kvalifisering. De norske herrene hadde en rask start, holdt seg godt samlet og gikk strømlinjeformet fra start. De fikk tidlig en luke på New Zealand som gikk i samme par, og økte den ledelsen utover løpet.

Som ventet dro Sverre Lunde Pedersen den første halvannen runden, før Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen dro halvannen runde hver. Vekslingene gikk smertefritt.

De siste rundene var det Lunde Pedersen som dro i front for det norske laget. Da kom det første svakhetstegnet, da Sindre Henriksen begynte å miste kontakten med de to andre.

– De går styggfort nå. Det er et historisk løp av de norske guttene, og det får Sindre merke, sa NRK sine kommentatorer.

Men Henriksen endte aldri mer enn tre-fire meter bak de to andre nordmennene. Norge kom i mål på tiden 3.40,09, som er en sterk tid. De var over sekundet foran New Zealand i mål.

– De har gjort jobben, men det var et svakhetstegn at Sindre måtte slippe.

– Men vi skal ta med at dette høyst sannsynlig er det beste lagtempo-løpet vi har levert. At Sindre Henriksen måtte slippe er fordi vi går i verdensrekordtempo på lavlandsbane i store deler av løpet, kommenterte NRK.

Møter Nederland

Deretter måtte det norske laget vente og se hvor fort de seks andre nasjonene kom til å gå. Som kjent går de fire beste tidene videre til semifinale og finale på onsdag neste uke.

Sør-Korea gikk foran Norge med tiden 3.39,29. I siste par gikk Nederland seks hundredeler raskere enn Norge, til tross for at Koen Verweij slet på slutten.

Det betyr at Sør-Korea møter New Zealand i onsdagens semifinale, mens Norge skal i møte med Nederland. I semifinalen og finalen er det ren cup, hvor det bare gjelder å vinne sitt par.

Selvkritisk Henriksen

Sindre Henriksen selv var svært selvkritisk da han møtte pressen etter løpet.

– Det er den verste dagen min på skøytebanen noen gang. Jeg slet hele veien. Det er min feil at vi ikke hadde bestetid. Det gikk i svart da jeg skulle dra og da var det tre runder igjen. Det føltes ut som jeg gikk på klister, mens de andre gikk med det langrennsgutta gikk med, forklarte Henriksen til NTB.

– Det var helt forferdelig, og jeg klarte ikke holde følge. Hvis landslagsledelsen vil bytte meg ut med Håvard (Bøkko, reserve) er det helt greit. Det var et helvete, fortsatte han.

Landslagstrener Sondre Skarli vil vurdere om Henriksen skal vrakes etter nedturen.

– Vi må ta en vurdering rundt laguttak. Vi har en superreserve og vi er heldig som har fire så gode OL-løpere, sa Skarli til NTB.

Semifinale og finale onsdag

Norge var på forhånd ansett som en av favorittene på lagtempoen i OL, med Canada, Korea og Nederland som de antatt sterkeste utfordrerne. Det norske laget har hatt mye spesialtrening på øvelsen frem mot mesterskapet, og det meldes om god form på de norske utøverne.

– Alle er i god form, kanskje bedre form enn noensinne. Sånn sett ligger alt til rette for for at det skal gå bra, sa Jarle Pedersen til BA i går.

Samtidig er lagtempo en komplisert øvelse, og det er mye som skal treffe for at laget skal lykkes.

Semifinalen og finalen gås på onsdag.