Nederlandske Sven Kramer har vært den ubestridte skøytekongen i mer enn ti år. I gårsdagens lagtempo måtte nederlenderne nøye seg med bronse, mens Norge tok en imponerende gullmedalje.

Tidligere skøyteløper Kjell Storelid, og sølvvinner fra OL på Lillehammer, tror Kramer kan måtte gi fra seg skøytetronen til en kar fra Os.

– Ja, jeg synes det lukter tronskifte av det Lunde Pedersen gjør om dagen. Han dro lasset i lagtempoen, både i semifinalen mot Nederland og i finalen mot Sør-Korea, sier stordabuen.

Motivasjonskilde

Storelid er tilfeldigvis på jobbreise i Nederland akkurat nå.

– Det er kjekt å være norsk her nede i dag, sier han og ler.

Saken fortsetter under bildet

 

– Det er bare å ta av seg hatten. Det var en parademarsj uten like. Det er så stort at vi gamle skøyteløpere nesten føler at vi er en del av det, fortsetter han.

Remi Hereide var selv i verdenstoppen på 1990-tallet, og gikk for Fana. Også han er mektig imponert.

– Det er helt overveldende. Jeg synes det er ekstra kjekt at det nå er mulig å slå Kramer. Bare det i seg selv må være en utrolig motivasjon, sier Hereide, som samtidig påpeker at han tror hollenderen vil komme sterkere tilbake.

Kramers trøst

Kramer selv uttalte til Eurosport etter løpet at Norge fortjente gullet.

– Den eneste trøsten er at vi tapte for vinneren. Det gjør det ikke bra igjen, men de leverte to fantastisk tider, sa mannen som har dominert skøytesporten i mange år.

Saken fortsetter under bildet

 

Tidene imponerte også sølvvinneren på 5000- og 10.000-meter fra 1994.

– Når man ser på tidene, og med tanke på at det var på en lavlandsbane, er det en helt rå maktdemonstrasjon, mener Kjell Storelid, som i sin tid representerte Stord Turn.

– Før OL har flere nasjoner «spisset» og satset hardt, men vi vinner. Jarle Pedersen mener Norges semifinale og finaleløp er de to beste lagtempoløpene noen gang. Jeg støtter ham i den påstanden, sier Remi Hereide.