Snapper suksesstrener fra Sven Kramer

Sverre Lunde Pedersen får ny trener neste sesong. Det er Sven Kramers nåværende mann!

Sverre Lunde Pedersen får ny trener neste sesong. Det er Sven Kramers nåværende mann! Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk-nederlenderen med røtter fra Hordaland, Bjarne Rykkje, blir norsk landslagstrener fra og med neste sesong.

DEL

Akkurat nå er Rykkje assistenttrener på heltid for det nederlandske laget Team LottoNL-Jumbo. De har ikke ukjente Sven Kramer i stallen.

Bjarne Rykkje er lillebroren til den Øystese-fødte langdistanseløperen Brigt Rykkje, som tok bronse under VM i Salt Lake City i 2007 på 10.000-meter. Da med nederlandsk flagg, siden han byttet landslag i 1999.

Nå tar Rykkje med seg nederlandske «statshemmeligheter» til Norge. Den nåværende landslagstreneren Sondre Skarli har for lengst annonsert at han vil trekke seg etter OL-sesongen. Han har da vært i stillingen i fire år, og blant annet sett at Fana-trioen Sverre Lunde Pedersen, Håvard Lorentzen og Sindre Henriksen (alle 25 år) for alvor har etablert seg i verdenstoppen. De to førstnevnte er som kjent to av Norges heteste medaljekandidater i de olympiske lekene i Pyeongchang senere i vinter.

Nederlandske oppskrifter

– Bjarne er beviselig flink, og har vært det i mange år. I tillegg kjenner han til hvordan norsk toppidrett drives, så kulturovergangen blir veldig liten, forklarer generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad, når BA spør om hvorfor valget falt på Rykkje.

– Jeg kan ikke nekte for at noe kunnskap nå går fra Nederland til Norge, så det kan nok noen være redde for, sier Bjarne Rykkje til NRK lørdag kveld.

Det tror også Lauvstad, som håper 39-åringen kan føre de norske skøyteløperne enda et hakk videre.

– Akkurat som Sondre (Skarli) har utviklet utøverne våre, håper vi Bjarne kan gjøre det. Han har jobbet med de nederlandske toppløperne i flere år. Der har de sikkert litt andre måter å gjøre ting på som han kan videreføre til oss. Man har aldri noen garantier, men man håper jo at vi er på en reise som bare blir bedre og bedre.

– Kramer klarer seg nok

Sverre Lunde Pedersen er takknemlig for jobben Sondre Skarli har gjort, og trives godt under dagens regime. Likevel ønsker han byttet velkommen.

– Akkurat som da Sondre tok over for faren min (Jarle Pedersen, journ.anm.), tror jeg et bytte kan være sunt for alle. Alle løpere trenger et nytt opplegg iblant. Bjarne Rykkje har vært med i skøytesirkuset lenge, og vært assistent for kanskje verdens beste profflag. Det blir veldig spennende, sier Pedersen til BA, og innrømmer også at han håper Rykkje tar med seg så mye som mulig fra de nederlandske garderobene.

– Hva tror du Sven Kramer tenker om at en av trenerne hans forsvinner til konkurrentene?

– Kramer har nok en plan for veien videre uansett. Det er sikkert både òg for ham, men Kramer klarer seg nok, sier Pedersen på telefon fra Sørmarka Arena i Stavanger.

Mer penger i siktet?

Det er liten tvil om at skøyteforbundet har slitt i motbakke nesten sammenhengende siden Lillehammer-OL i 1994. Skøytesporten har for mange sett sine beste dager. Men blant annet med Fana-løperne, og nå sprintkometen Håvard Lorentzen i spissen, har norsk skøytesport tiltrukket seg stadig mer oppmerksomhet.

– Selv moren min ser på og snakker om skøyter nå. Det sier mye, humrer Lauvstad.

– Er det bedre økonomiske tider i sikte for forbundet?

– Økonomien er trang, men vi flyter. Vi har vesentlig mer medieeksponering nå, og vi har fått frem utøvere som her helt nye for nasjonen. Vi håper det gjør oss mer interessante. Det har ikke materialisert seg i penger ennå, men det skyldes jo at vi er midt i en sesong. Avtalene er spikret. Vi håper det skal gi et løft i 2018, forklarer generalsekretæren.

Vil ha med sprinttreneren

I tillegg til Rykkje, satser forbundet på å sikre nye avtaler med sprinttrenerne Jeremy Wotherspoon og Edel Therese Høiseth. Førstnevnte er også involvert direkte i Fana IL, og har trent Lorentzen til nye høyder.

– Det er et drømmescenario å få de to med videre, slik at vi har et meget sterkt apparat inn mot de neste sesongene.

– Er det sannsynlig?

– Ja, vi håper og tror det. Men jeg tar ingenting for gitt før jeg ser underskriftene, avslutter en blid Lauvstad lørdag kveld.

Artikkeltags