Derfor er det ingen nordmenn som går VMs siste øvelse

Sverre Lunde Pedersen (blå drakt til venstre) går for en ny VM-medalje på 1500-meteren i skøyte-VM i dag. På den avsluttende fellesstarten er det derimot ikke påmeldt en eneste nordmann. Bildet er fra fellesstarten i fjorårets OL.

Sverre Lunde Pedersen (blå drakt til venstre) går for en ny VM-medalje på 1500-meteren i skøyte-VM i dag. På den avsluttende fellesstarten er det derimot ikke påmeldt en eneste nordmann. Bildet er fra fellesstarten i fjorårets OL. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg tror Norge er litt konservative når det gjelder å tenke nytt, sier Lasse Sætre i skøyteforbundet. Norge har ikke en eneste deltaker i fellesstarten i skøyte-VM.

DEL

INZELL: Den norske VM-troppen består av 15 løpere, og med ett gull og to sølv har mesterskapet vært en suksess hittil. Søndag kan det bli mer jubel når Sverre Lunde Pedersen er blant medaljefavorittene på 1500 meter.

En time senere avsluttes VM med fellesstart for kvinner og menn. Der starter alle løperne samtidig og går samlet i ett stort felt, der taktikk, manøvrering i feltet og fartsøkninger er sentrale ferdigheter. Av 48 påmeldte finner vi ikke en eneste nordmann.

– Henger ikke så høyt

– Jeg tror det handler om at fellesstart ikke henger så høyt i den norske tradisjonen, så folk tar litt lett på fellesstart sammenlignet med andre distanser, tror Sindre Henriksen.

De norske utøverne er ikke vant med å gå i store felt. Lasse Sætre i skøyteforbundet mener Norge har en vei å gå på hvordan vi tenker om øvelsen.

– Jeg tror Norge er litt konservative når det gjelder å tenke nytt. Dette er jo en øvelse som kommer oppå alt det andre, sier Sætre.

Må finne de riktige typene

Landslagstrener Bjarne Rykkje utelukker ikke at det er en øvelse Norge kan satse på i fremtiden – hvis vi finner de riktige typene.

– Nå er vi ikke der i det hele tatt. Hvis vi vil bli bedre på fellesstart, så må vi trene på det og i fremtiden se om vi har en utøver som har utholdenhet og i tillegg kan være rask på slutten, sier Rykkje.

Bjarne Rykkje

Bjarne Rykkje Foto:

Fellesstart var en del av OL-programmet i fjor.

– Er det ikke en øvelse som Norge bør satse på?

– Det kan være, men vi må ha utøverne til det. Nå har vi det ikke.

Fiasko i OL

Lunde Pedersen forsøkte seg på fellesstarten i fjorårets OL. Han mistet oversikten og røk ut i semifinalen.

– Jeg synes fellesstart er en spennende tilvekst til programmet, men det er ikke noe jeg kommer til å satse på. Det vil gå for mye utover de andre øvelsene, sa Lunde Pedersen den gang.

I 15.30-tiden søndag går han en øvelse han er langt mer komfortabel med, når osingen er blant medaljefavorittene på 1500 meter. Lunde Pedersen går i syvende par (av tolv) sammen med Sergej Trofimov.

– Hvis Sverre er i like god form som på torsdag (da han vant gull på 5000 meter), så kan det bli gøy. Men hvor gøy vet jeg ikke, sier landslagstrener Bjarne Rykkje.

Sindre Henriksen går i fjerde par med Antoine Gélinas-Beaulieu.

Artikkeltags