Slik er ritualene for å komme inn i «VM-boblen»

Håvard Lorentzen før start på gårsdagens 500 meter under skøyte-VM i Inzell.

Håvard Lorentzen før start på gårsdagens 500 meter under skøyte-VM i Inzell. Foto:

– Jeg ser at mange har ritualer. Som toppidrettsutøver er du ikke helt god i hodet uansett, sier Sindre Henriksen – som alltid må knyte lissene på den venstre skøyten før den høyre.

DEL

INZELL: Det er som om verden stopper opp i sekundene før start. Publikum blir helt stille med blikket vendt mot to helt urørlige skøyteløpere. Så går startskuddet og det eksploderer i lyd og bevegelser.

For skøyteløperne handler alt om å komme «i boblen» til start. Treffe med forberedelser, utstyr, oppvarming og spenningsnivå.

For Sindre Henriksen innebærer det blant annet å alltid knyte lissene på venstre skøyte før den høyre.

– En tvangstanke

– Hvorfor det?

– Det er psykisk. Det er nærmest en tvangstanke, jeg må gjøre det. Det er ikke bra hvis det blir for mye av det. Hvis du for eksempel må ha grønt lys gjennom hele byen for å gå fort, er det ganske stor sannsynlighet for at det ikke går, sier Henriksen, som ikke vet hvordan han begynte med denne «tvangstanken».

– Det er bare blitt sånn, og jeg ser at mange har slike ritualer. Som toppidrettsutøver er du ikke helt god i hodet uansett, sier han.

– Lett å bli stresset

Henriksen skal i utgangspunktet bare gå lagtempoen (der Norge vant sølv) under skøyte-VM her i Max Aicher Arena. Lørdag skal Håvard Lorentzen gå 1000 meter, og Sverre Lunde Pedersen går 1500 meter på søndag.

De forsøker derimot å styre unna tvangstankene, men heller bruke tiden på en så god oppvarming som overhodet mulig.

– Jeg har ingen «hang-ups». Hvis man har for mange slike, er det lett å bli stresset hvis man ikke får gjort de tingene, sier Lorentzen.

– Jeg kjører samme oppvarmingsrutine hver gang, men det er ikke sånn at jeg må kysse meg på albuen før start, forklarer sprinteren.

Sverre Lunde Pedersen før start på torsdagens 5000 meter.

Sverre Lunde Pedersen før start på torsdagens 5000 meter.

Lunde Pedersen er også nøye på å gjennomføre samme oppvarming og ta på det samme utstyret før start.

– Men rekkefølgen på ting er ikke så nøye. Det kan hende jeg alltid gjør det i samme rekkefølge, men det er ikke noe jeg tenker over, sier Lunde Pedersen.

VM-suksess

VM enkeltdistanser i Inzell har vært en suksess for Fana-løperne så langt. Lunde Pedersen vant gull på 5000 meter torsdag. Fredag vant Lorentzen sølv på 500 meter, mens Lunde Pedersen og Henriksen gikk på det norske laget som vant sølv i lagtempo.

Lørdagens 1000 meter begynner klokken 14.20. Lorentzen går i tiende par (av tolv) sammen med nederlandske Thomas Krol.

Artikkeltags