Stoler på magefølelsen

Artikkelen er over 13 år gammel

– Jeg tror psykisk stress er verre enn fysisk aktivitet, sier Kjersti Tysse Plätzer. Tre måneder unna fødsel trener hun fortsatt en time om dagen.

DEL

– Nja, ikke hver dag. Føler jeg meg dårlig eller noe, dropper jeg treningen. Det er jo ikke akkurat slik at jeg skal gå noe mesterskap i sommer, ler hun.

– Men så sant jeg er bra, og det er jeg stort sett hele tiden, trener jeg en times tid. Og jeg føler meg faktisk bedre etter en økt, understreker hun.

– Det er fortsatt mange som automatisk definerer seg som «syk» under svangerskap. Noen er selvsagt det, men langt fra alle. Og for meg hjelper i hvert fall treningen. Jeg mener, og nå snakker jeg ikke som toppidrettsutøver, at en kommer raskere til hektene igjen etter en fødsel om en holder formen ved like under svangerskapet, sier hun.

KROPPEN SIER FRA

Kjersti deltar for tiden i et forskningsprosjekt om graviditet og trening ved Norges Idrettshøyskole.

– Vi var inne til tester forrige uke, det var utrolig fascinerende, sier hun engasjert.

– Legene målte oksygenopptaket til fosteret etter hvert som jeg økte tempoet på en tredemølle.

– Selv om jeg bruker pulsklokke og er nøye med å ikke få for høy puls under trening, har jeg hele tiden følt at kroppen selv sier ifra om en presser seg og bruker for mye oksygen - slik at fosteret får for lite. Det stilige var at det stemte hundre prosent, sier hun.

– Når jeg kom opp i 175 i puls, la fosteret seg i «hvilemodus», da fikk det litt lite oksygen. Bare en kort stund, og overhodet ikke farlig, men det viste bare det jeg føler på kroppen, ler hun.

SATSER MOT OL

Nå er det ikke bare for å holde alminnelig god form Kjersti trener under svangerskapet. Hun har for lengst bestemt seg for å fortsette karrieren etter familieforøkelsen. Målet er OL i Beijing i 2008, og med termin i begynnelsen av juli, håper hun å være i full vigør igjen i høst.

– Jeg tror jeg er tilbake i toppform allerede neste år. Men vi vet jo ikke, hvert barn og svangerskap er forskjellig. Kiara (7 år) var snill, nå kan vi jo få en bråkebøtte, ler hun.

Artikkeltags