De mildt sagt velbrukte Stoltzen-skoene har fått kjørt seg godt de siste 30 årene. Også i dag snøret Rolf Olsen på seg de blå pumaene før det bar oppover Stoltzen.

– Jeg tør ikke bruke noen andre sko nå. Det er tradisjon å bruke skoene hver gang det er «Stoltzekleiven opp», sier Olsen og ler.

IDEÈN: Hans eiendommelige trofasthet mot de utslitte, blå Puma-skoene er inspirert av en gammel bergensroer:

– Roeren Harald Kråkenes brukte den samme toppluen da han rodde konkurranser. Du kan vel si at det var gjennom han jeg fikk denne idéen.

Den spreke mannen, med de ikke fullt så spreke skoene, har vært med på Stoltzen-løpet 27 ganger. Det inkluderer dagens fysiske utskeielse.

– Jeg har vært med helt i fra begynnelsen. For 30 år siden var det bare noen lokale Varegg- og Viking-gutter som kappløp oppover Stoltzen. Tror ikke vi var mer en enn 30-40 stykker.

– Når jeg hører at det er påmeldt over 3000 her i dag blir jeg mektig imponert over utviklingen, sier Olsen og titter utover folkehavet.

Han står sammen med kompisen Arthur Lillefosse (64) og diskuterer løpet og de velbrukte skoene.

– Nå skal jeg hjem å pakke ned skoene. Disse her kan vel ikke stå i gangen, sier Olsen og sikter til at skoene ikke lenger lukter som om de kommer rett fra butikken.

UNGUTTENE: Men dette er ikke bare veteran-skoene sin dag. Martin Linde (8) flyr nærmest forbi målstreken i duskregnet på toppen av Stoltzen.

– Jeg hadde ikke regnet med å løpe så kjapt. Dette var veldig gøy, sier Martin med et stort glis.

Løpsopplegget til Martin var allerede spikret før han startet i dag morges. I begynnelsen skulle han jogge, mot slutten ventet en durabelig spurt.

– Jeg er ganske sliten nå, sier andpusten Martin.

Like etter fosser en annen unggutt over målstreken. Det viser seg å være Martins bestekompis Henrik Geitle (9).

– Dette er første gang jeg har deltatt på Stoltzekleiven Opp, sier Henrik.

I neste åndedrag avslører han at han trent oppover Stoltzen før dagens konkurranse.

Etter den knallharde starten på dagen ser guttene nå frem til resten av dagen.

– Nå skal vi bort til Håvard og spille tv-spill, sier Martin, som ser frem til å bytte ut Stoltzekleiven-løping med litt sofasitting.