Verdensrekord og EM-tittel

Ny verdensrekord: Anna Dorthea Espevik hadde selv den gamle junior-verdensrekorden i benkpress klasse -84 kg, med 165,5 kg. I EM i Spania i går høynet Tysnes-jenten til 170, og tok med det et suverent gull.  arkivfoto: skjalg ekeland

Ny verdensrekord: Anna Dorthea Espevik hadde selv den gamle junior-verdensrekorden i benkpress klasse -84 kg, med 165,5 kg. I EM i Spania i går høynet Tysnes-jenten til 170, og tok med det et suverent gull. arkivfoto: skjalg ekeland

170 kilo, det er den nye verdensrekorden i U23-klassen i benkpress, satt av Anna Dorthea Espevik (19) i EM i Spania torsdag.

DEL

– Hun sikret gullet med 160 kilo i første løft, tok verdensrekorden med 170 i det andre, og gikk for den norske rekorden for senior i det tredje. Da la hun 183 kilo på stangen. Det ble for tungt, men det er nok en rekord hun tar om ikke altfor lenge, sier juniorlandslagstrener Lars Samnøy til BA.

– Den rekorden skal jeg ha i løpet av vinteren, sier løfteren selv på telefon fra La Manga i Spania.

Les også: Espevik løftet 25 kg over verdensrekord

Gjenganger på BA-liste

Anna Dorthea Espevik hadde ingen problemer med å innfri favorittstempelet i minus 84-kilosklassen i EM i benkpress. Tysnes-jenten har lenge vært et supertalent, og har i flere år lagt i toppen av BAs årlige talentkåring for Hordaland.

– Anna har en veldig fin utvikling. Hun er fortsatt ung i juniorklassen (inntil 23 år), men det er ikke lenge til hun kan begynne å gjøre seg skikkelig gjeldende blant seniorene, sier Samnøy, som har fulgt sunnhordlendingen som trener på landslaget i en årrekke.

Les også: Espevik vant EM tross nesten-tabbe

Betennelse i en skulder

Espevik er i utgangspunktet styrkeløfter. Av de tre øvelsene – knebøy, benkpress og markløft – er hun klart best i benken.

– Jeg ønsker å utvikle meg videre i styrkeløft, men i det siste har jeg hatt litt skadeproblemer – betennelse i en skulder og vondt i ryggen – som har gått ut over treningen. Men jeg er bedre nå, og her plaget det meg ikke, sier 19-åringen til BA.

Skulle hun velge å satse hardt på benkpress, er talentet så stort at hun fort kan bli blant verdens beste seniorer om noen år. Men først skal hun ha fagbrev som helsefagarbeider, og nå er hun inne i sitt andre år som fulltids lærling på Stord Sjukehus.

Les også: Ville vunnet NM i herreklassen

Trener på Tysnes

– Det blir travle dager, med all treningen i tillegg til jobben, sier hun.

Espevik trener mest for seg selv hjemme på Tysnes, men løfter for Odin Styrkeløftklubb i Bergen. I tillegg får hun oppfølging på landslaget, som har jevnlige samlinger.

Hun beskriver torsdagens konkurranse som «grei».

– Det to første løftene gikk greit. 183 ble for tungt i det siste, men jeg skal ta den norske seniorrekorden (182,5 kg) i løpet av vinteren, forsikrer hun.

Artikkeltags