Gå til sidens hovedinnhold

Bare Joakim (13) kom på åpen dag

Artikkelen er over 4 år gammel

«Fjørtoft-utvalget» vil doble antall funksjonshemmede utøvere i norsk idrett.

– Vi vil ikke bare være en svømmeklubb. Vi ønsker å være en aktiv aktør til folkehelsen. Og det å bevege seg er bra, enten man er funksjonshemmet eller ikke, sier Linda Farestvedt, daglig leder i Åstveit Svømmeklubb.

Klubben har allerede svømmegrupper for overvektige barn og unge, vanngym for voksne og svømmekurs for minoritetsgrupper. Nå ønsker de å starte en egen gruppe for funksjonshemmede ungdommer.

– Det er et mål for klubben å ha treningstilbud for alle, og da må vi aktivt ut for å hente de gruppene, sier Farestvedt.

Bare én møtte opp

Lørdag arrangerte de en «åpen dag» der funksjonshemmede ungdommer ble invitert til å svømme med instruktører fra svømmeklubben. De hadde håpet på ti deltakere, men 13 år gamle Joakim Haveland og hans mor Grete Haveland var de eneste som møtte opp.

– Joakim er veldig glad i vann, så vi tenker at dette er et tilbud som kan passe for ham. Og at barn er svømmedyktige er alltid lurt, sier Grete Haveland.

Hun er selv trener for et funksjonshemmet fotballag i Arna-Bjørnar, og vet at det kan være krevende å få i stand tilbud for denne gruppen. Første gang de arrangerte åpen dag var det to spillere som møtte opp. Men etter hvert spredde ordet seg, flere spillere kom til og etter ett års tid hadde de en fast kjerne på laget.

– Gir oss ikke så lett

– Det krever litt arbeid, men nå er det en fantastisk fin gjeng. Man må prøve å nå ut bredt. Det kan være vanskelig å finne dem, men vi vet at de er der ute, sier Haveland.

Farestvedt er fast bestemt på å få til en aktiv gruppe med funksjonshemmede ungdommer, selv om oppmøtet ikke var all verden på lørdag.

– Vi starter treningsgruppen fra fredag av. Vi gir oss ikke så lett, vi må bare ut og finne dem.

Vil doble til 2023

Personer med nedsatt funksjonsevne er underrepresentert i norsk idrett.

– Dette antas å henge sammen med utfordringer med å nå ut til gruppen, samt manglende tilrettelegging i idrettslagene, heter det i en ny rapport fra det såkalte «Fjørtoft-utvalget», som ser på utfordringer og mulige løsninger for norsk idrett. Utvalget mener norsk idrett bør doble antall aktive medlemmer med funksjonsnedsettelse innen 2023.

– Det er en spenstig målsetting, og gjør at vi bare må fortsette å jobbe med det. Det er rundt ti tusen aktive i hele Norge i dag. Det er viktig at vi jobber for å få frem flere tilbud og at flere funksjonshemmede får vite om de tilbudene som finnes, sier Thea Lunde Christiansen, som jobber med idrett for funksjonshemmede i Norges Idrettsforbund.

Kommentarer til denne saken