Hanne (14) bryter klubb-barriere: Følger i Dale Oens svømmetak

Bergen og Hordaland har lidd av at voldsomt mange gode juniorer ikke har tatt nivået opp på seniorlandslaget. Svømme-Norge har ventet på at noen skal bryte barrieren. Nå er Hanne Næss (14) der.

Bergen og Hordaland har lidd av at voldsomt mange gode juniorer ikke har tatt nivået opp på seniorlandslaget. Svømme-Norge har ventet på at noen skal bryte barrieren. Nå er Hanne Næss (14) der. Foto:

14 år gamle Hanne Næss blir Vestkantsvømmernes første svømmer på seniorlandslaget siden Alexander Dale Oens dager.

DEL

Det ble klart etter at hun kom inn på kruttsterke 16.35,48 under svømme-NM i Stavanger i helgen. På stevnets siste dag klarte hun dermed kravet for seniorlandslaget på 1500 meter.

Ikke bare er det smått utrolig at en 14-åring svømmer seg inn blant de voksne, men det er også en tung, symbolsk seier for en svømmeklubb som lenge lå nede med brukket rygg.

Juniorer fosser frem

Vestkantsvømmerne har fostret mange gode svømmere, først og fremst Alexander Dale Oen, som tragisk døde av hjertestans i 2012, 26 år gammel.

To år senere forsvant treneren Bruno Langlois og 18 av de beste svømmerne fra klubben. Klubben sto på mange måter uten en toppsatsing. Sent 2016 satte de i gang en ny satsing, med trenerne Ivan René Skorjanc og Malin Dahle samt svømmelegenden Ørjan Madsen i spissen. Nå ledes den unge A-gruppen av Henning Pryde.

Vestkantsvømmernes investeringer i kompetanse og trenerutvikling har gitt resultater. Tobias Moen Olsen (16), Henriette Dale (16) og Hanne Næss er alle på juniorlandslaget. Sistnevnte får nå opprykk!

– Jeg hadde et håp om å klare det, avslører Næss overfor BA.

– Jeg ble veldig glad. Veldig gøy, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Borte, men ikke glemt. Alexander Dale Oen er den desidert største svømmestjernen fra Norge noensinne. Her i 2008, med klubbvenner. Han gikk bort i 2012.

Borte, men ikke glemt. Alexander Dale Oen er den desidert største svømmestjernen fra Norge noensinne. Her i 2008, med klubbvenner. Han gikk bort i 2012. Foto:

To nøkkelingredienser

Næss er tross alderen altså en langdistansespesialist, og har alle planer om å fortsatt satse på 1500 meter. Drømmen er OL i 2024, og når hun bryter gjennom seniorbarrieren allerede som 14-åring, er det lov å ha slike drømmer.

Nå skal hun få bryne seg på voksen motstand, og reiseaktiviteten vil nok gå opp. Sandviken-jenten gleder seg. Klubben må imidlertid fremover ta et standpunkt, for med Næss og eventuelt flere på seniorlandslaget på sikt, kommer høyere utgifter.

– Det blir et valg man må ta, men dette er uansett en stor sportslig opptur, jubler stevneleder i klubben, Jan Kenneth Antun – som også er nestleder i svømmekretsen.

Næss selv kan takke ekspertisen til den etter hvert vel ansette treneren Henning Pryde, samt det gode miljøet. Næss sier at støtten fra svømmevennene gjør dele verdt det.

Vestkantsvømmerne

Svømmeklubb i Bergen, på Askøy og på Sotra.

Stiftet 17. mai 1992.

Henriette Brekke og Alexander Dale Oen fra Vestkantsvømmerne har gjeldende norgesrekorder. De to er de siste seniorlandslagssvømmerne fra klubben før Næss.

Klubbens A-gruppe består av Hanne Næss (14), Tobias Moen Olsen (16), Henriette Dale (16), Jenny Dale Gjerstad (18), Andreas Ramsvik (16), Aslan Bentley (18), Sander Olai Antun (19) og Jørgen Mikkelsen Bakke (18).

Artikkeltags