Markus (23) skal lykkes med å tenke mindre

Markus Lie (23) er en av seks norske utøvere som deltar i kortbane-VM i Kina fra 11. han har planen klar.

Markus Lie (23) er en av seks norske utøvere som deltar i kortbane-VM i Kina fra 11. han har planen klar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Markus Lie må unngå feilene som ødela for ham i sommer.

DEL

– Ved å prøve å gjøre noe bestemt, så ødela jeg for det jeg hadde inne. Jeg følte nesten at jeg satte meg selv i et bur, sier Markus Lie om opplevelsen i sommerens langbane-EM i Glasgow.

Det mesterskapet ble ingen stor suksess for 23-åringen. Han var usikker på formen i forkant av mesterskapet, og da skulle han i alle fall gjøre alt helt perfekt i konkurransen. Det fungerte mot sin hensikt.

– Jeg satte en begrensning når jeg prøvde å tvinge kroppen til å gjøre det som skulle være helt riktig, i stedet for det som var automatisert og å svømme det jeg er god for. Det ble som å svømme med håndbrekket på.

Klar for nytt mesterskap

Neste uke svømmer bergenseren kortbane-VM i Kina. Sammen med idrettspsykolog Per Sjöberg fra Olympiatoppen han brukt mye tid på å unngå de samme feilene som i Glasgow.

Lie snakker om å legge hodet fra seg, bare la teknikken flyte, ikke analysere for mye og minne seg selv på at dette er et nytt mesterskap, en ny opplevelse og en ny sjanse til å svømme fort.

– Jeg må akseptere at det føles som det føles, være i angrepsposisjon og gjøre det som faller kroppen naturlig. Jeg kan ikke svømme med en spesiell teknikk, men la ting komme og gjøre det beste ut av det, sier Lie.

– Hvis man skal være veldig flink eller ta i når man skal gjøre en prestasjon, er det fort gjort å ødelegge det som faktisk fører til en god prestasjon. Prøver du å kontrollere din egen adferd i for stor grad, så ødelegger du hele automatikken, sier Sjöberg.

– Bevare mennesket

De to har samarbeidet i omtrent to år. For Lie var det et grep for å få ut mer av sitt potensial.

– Det er komplekst å være toppidrettsutøver, for det skjer så mye. Du skal ha kontroll på hjemmebane, spising, trening og nerver. I tillegg kommer konkurranser oppå det hele. Det er først og fremst for å bevare mennesket Markus, og en effekt av det blir å utvikle svømmeren Markus, sier Lie.

Sjöberg påpeker også at hele livssituasjonen er med på å påvirke en idrettsprestasjon.

– Vi har alltid fokus på at en prestasjon er sammensatt. Om du er i god form eller ikke avhenger av alt du gjør i hele livet ditt, sier Sjöberg.

Lie stiller til start på 100 meter fri, 100 meter rygg, 100 meter medley og 200 meter fri i kortbane-VM.

Han har samme målsetting som hver gang han deltar i mesterskap: Å sette nye personlige rekorder.

– Er det mulig å gå videre til finaler eller semifinaler?

– Det kommer an på hvem som stiller på øvelsene. Det er vanskelig å si på forhånd, men hvis jeg svømmer pers, så er det en sjanse for at jeg får én eller flere semifinaler.

Artikkeltags