Slik vil «godstoget» ta steget mot toppen

Markus Lie endte på 3. plass på 100 meter fri på første dag i Bergen Swim Festival.

Markus Lie endte på 3. plass på 100 meter fri på første dag i Bergen Swim Festival.

Artikkelen er over 2 år gammel

Markus Lie jobber time etter time med å perfeksjonere teknikken. Små detaljer utgjør store forskjeller i vannet.

DEL

Markus Lie endte på 3. plass i finalen på 100 meter fri fredag ettermiddag. I finalen svømte han på 49.85. Belgiske Pieter Timmers vant på 48,82.

Lie hadde nest beste tid med 50,03 i innledende heat på formiddagen.

– For min del handler det ikke så mye om tidene, men om hvordan jeg løser de oppgavene jeg har satt meg. Jeg håper å få noen svar på hva jeg skal bygge videre på mot sommerens EM i Glasgow, sier Lie om helgens stevne på hjemmebane.

For 22-åringen handler det meste om å prestere best mulig i Europamesterskapet i august. Så langt har året stort sett gått som planlagt.

– Jeg føler meg litt som et godstog. Når det er kommet opp i fart er det vanskelig å stoppe. Det handler om å fortsette, la ting flyte og følge med på det toget vi har startet, billedgjør Lie seg selv.

Senere i helgen skal Lie svømme 50 og 200 meter fri, samt 100 meter butterfly.

Pirker på detaljer

For å lykkes i svømming må alle detaljer fungere og spille på lag. Det siste halvåret har Lie jobbet mye med bitte små justeringer på teknikken.

– Jeg har hatt spesielt fokus på crawl, siden det er fokuset mitt på langbane.

Kort fortalt handler justeringene om å få armen langt frem i selve taket, og skape mye kraft uten å «skjære gjennom vannet» med armen.

Noter og Dale Oen

– Det er komplekst. Det handler om små justeringer, vinkler og hvordan jeg drar armen. Det er mange repetisjoner som skal til. Det er snakk om få centimeter på de forskjellige tingene. Du blir litt perfeksjonist i det arbeidet.

– Hvordan er det å jobbe med slike ting? Kjedelig, eller motiverende?

– Det er en blanding. Noen ganger kan det være frustrerende om man jobber uten å få svar, men nå som jeg holder fokus og vet at dette hjelper i fremtiden, er det bare å terpe på det, sier Lie, før han siterer fra et intervju avdøde Alexander Dale Oen ga noen år tilbake:

– Svømming handler om å spille enkeltnotene hver for seg og så sette det sammen til en melodi. Du må trene på enkeltnotene om og om igjen. Til slutt får du en melodi!

– Dette arbeidet er ekstremt viktig i det tempoet Markus har. Små vinkler gjør store utslag. Markus er veldig bevisst og nysgjerrig på hva han gjør i vannet. Det er en meget sterk side ved ham, sier trener Finn Zachariassen.

Bergensere på pallen

Flere bergensere hevdet seg under åpningsdagen av Bergen Swim Festival fredag.

Utvalgte resultater:

På 200 m butterfly svømte klubbkompis i BS/Delfana, Sindre Pleym Olsen, inn til 2. plass i juniorfinalen. Tiden 2.07,04 var 2,08 bak svenske Robin Hanson. BS/Åstveits Nikolai Sørebø kom på 3. plass på 100 m bryst med tiden 1.05,99. I seniorfinalen kom Bergensvømmernes Christoffer Tofte Haarsaker på 4. plass på tiden 1.02,72, bare 35 hundredeler bak pallplass. Ingalill Naustvik (Bergens SC) kom på 5. plass i seniorfinalen. Sondre Saltnes Urdal (BS/Delfana) tok 3. plass på juniorenes 50 m rygg. Synne Eidheim (Bergens SLK) fikk samme plass på 100 m fri i juniorklassen.

Artikkeltags