Gå til sidens hovedinnhold

– Spesielt å ha EM i Israel nå

Har vurdert sikkerheten

Artikkelen er over 6 år gammel

Flere har vurdert deltakelsen, men Israel ser ut til å holde et fullstappet mesterskap denne uken.

Elitesvømmerne her hjemme i Bergen var likevel aldri spesielt i tvil: De vil til EM, og EM skal det bli. Kortbane-EM i Netanya starter onsdag, og de fire som vanligvis plasker i vannet på Nygårdstangen som er med ned er Sverre Næss (23), Markus Lie (20) fra Bergensvømmerne og Monica (25) og Cecilie (25) Waage Johannessen fra BSC.

Sikkerheten har de alle drøftet. Israel er nabolandet til krigsherjede Syria. Nærheten er i tankene deres.

– Vi har alle tenkt på at det er mulig å bli hjemme, men sikkerheten skal være god. Det er uansett litt spesielt at EM tildeles et land der konfliktnivået er så høyt rundt grensene, mener Cecilie Waage Johannessen.

Ungarn boikotter

Også Markus Lie innrømmer at sikkerheten har vært et samtaleemne, men han tror ikke man risikerer alvorlige hendelser.

– Chelsea spilte der nettopp i Champions League. Da skal det nok gå bra med dette òg. Det blir nok noen politieskorter, men det går bra for vår del, mener Markus Lie.

Ungarn har valgt å holde seg borte fra mesterskapet. Landet åpnet for å avholde det selv, men forslaget ble forkastet.

President i Norges Svømmeforbund Per Rune Eknes har få betenkeligheter til problematikken.

– Så vidt jeg vet, er Ungarn også de eneste som mangler av de som var tenkt å være med. Det har faktisk aldri vært flere land med. Deltakere fra 48 nasjoner er representert, sier han til BA i det han er på vei ned til mesterskapet.

Medaljekandidatene

Kortbane-EM gir ingen kvalifisering til det ultimate høydepunktet for de beste svømmerne i 2016: OL i Rio de Janeiro. Dermed ser mange, spesielt de aller beste, dette som en god treningsøkt. Formen er neppe spisset inn til denne uken. Norges største håp er Henrik Christiansen (Skjetten Svømming) og Lavrans Solli (Bærumssvømmerne).

Dermed er minst en mann flasket opp i Sentralbadet i Bergen en mulig medaljevinner. Solli (23) har de største mulighetene sine på 50 meter rygg.

Også Monica Waage Johannessen levnes en sjanse.

– Hun er ikke langt unna en mulig A-finale på 50 meter butterfly, mener BSC-trener Flemming Skov Jensen.

– Min form spisses mot dette, lover hun med et smil.

Tvillingsøster Cecilie har i likhet med Næss et Amsterdam-stevne senere i desember å tenke på.

Åsane-gutten Lie, derimot, ser frem til årets høydepunkt for ham.

– For meg handler det om å få mest mulig internasjonal erfaring, og å «perse». Det er i fremtiden jeg skal være i toppen!

Uttak til kortbane-EM

Henrik Christiansen (Skjetten), Lavrans Solli (Bærumsvømmerne), Erik Årsland Gidskehaug (Madla), Markus Lie (Bergensvømmerne), Cecilie Waage Johannessen, Bergens Svømme Club), Monica Waage Johannessen (Bergens Svømme Club), Sverre Næss (Bergensvømmerne), Sindri Thor Jakobsson (Lambertseter).