– Jeg er mest mellomfornøyd akkurat nå, for jeg hadde håpet på noen plasseringer høyere opp, men jeg skjønte også at i denne løypen kunne ikke jeg hevde meg helt i toppen. Derfor er jeg ikke veldig skuffet, sa Vita Heine til NTB.

Hun kom til mål vel syv minutter bak vinneren Anna van der Breggen. Sølvet gikk til svenske Emma Johansson akkurat som i Beijing i 2008, mens det ble italiensk bronse til Elisa Longo Borghini.

Foreløpig er det 31-åringen fra Bergen som har gjort det best av de norske syklistene etter at de to dagene med landeveisritt i OL er over, og innsatsen har hun i alle fall ingen grunn til å skamme seg over, selv om hun var langt unna seierskampen.

Hadde ikke dagen

Det var ikke alt som klaffet for Vita Heine i søndagens løp. Hun var både utsatt for uhell og gikk litt tom for krefter i den knallharde avslutningen.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd, selv om jeg hadde et håp om å gjøre det bedre. Jeg hadde ikke 100 prosent dagen i dag, men det var en hard løype, så jeg kunne vel ikke forvente noe mer, forklarte hun.

– Du var innblandet i en velt?

– Jeg veltet heldigvis ikke, men jeg var innblandet og måtte stoppe helt opp. For meg gikk det temmelig greit, for selv om jeg ble et stykke bak, klarte jeg å kjøre meg opp igjen på bilkøen. Jeg mistet jo gruppen jeg lå i der og da, uten at det hadde så mye å si, heldigvis, sa hun.

– Jeg brukte ikke så mye krefter på å kjøre meg opp igjen, slo hun fast.

Bakkene var verst

OL-fellesstarten for både menn og kvinner var krevende med både brostein, tekniske partier og bratte bakker, både opp og ned.

– Hva var tøffest?

– De bratte bakkene var verst, og så var det ganske høy luftfuktighet, så det var vondt. Jeg hadde en rar følelse i kroppen, sa Heine til NTB.

Hun fortalte også hvordan rittet artet seg til hun måtte la de beste gå ...

– Jeg hang med hovedfeltet til den første lille bratte bakken før monsterbakken på sisterunden. Den lille bakken hadde en stigningsprosent på 10 prosent, og der havnet jeg litt bakpå, fortalte hun.

– Jeg følte meg litt nervøs i feltet til å begynne med, for det var løpere fra mange ukjente nasjoner i feltet. Mange var litt ferske, og de skaper ofte uhell. Stemningen var utrolig underveis med mange folk som heiet langs veikanten. Men rittet og opplevelsen samt det harde løpet var som jeg hadde trodd, sa hun.

– Hva tenker du om temporittet du også skal kjøre?

– Det blir bare en bonus for meg. Det blir nok mest en gjennomkjøring og en god erfaring, så jeg legger ikke mer enn som så i det rittet., sa Vita Heine til NTB.