Bergen CK står bak egne landslagsritt

Bergen CK-syklist Emelie Røe Utvik (19 år) er talentfull, og deltok blant annet i VM på hjemmebane i fjor. Denne uken deltar hun på sesongens første landslagsoppdrag, når Bergen CK organiserer et såkalt mix-landslag til Lotto Belgium Tour. Arkivfoto: ARNE RISTESUND

Bergen CK-syklist Emelie Røe Utvik (19 år) er talentfull, og deltok blant annet i VM på hjemmebane i fjor. Denne uken deltar hun på sesongens første landslagsoppdrag, når Bergen CK organiserer et såkalt mix-landslag til Lotto Belgium Tour. Arkivfoto: ARNE RISTESUND

Bergen Cykleklubb betaler titusenvis i året for å stille med norske landslag i internasjonale ritt.

DEL

– Jeg synes det er bra at klubben gjør dette. Det er helt nødvendig å kjøre ritt i utlandet for å kunne utvikle oss, sier Emelie Røe Utvik.

Hun er førsteårs senior, og er naturlig nok et stykke unna det norske seniorlandslaget. Men flere ganger de siste sesongene har Bergen CK selv organisert såkalte mix-landslag som deltar på internasjonale ritt.

Mandag formiddag kunne derfor Røe Utvik sette seg på flyet til Belgia for å representere Norge i Lotto Belgium Tour, der hun får konkurrere mot gode, internasjonale syklister.

– Dette er en kjempemulighet. Jeg har ikke proffkontrakt, så for å prøve meg på dette nivået er jeg avhengig av muligheter som dette, sier Røe Utvik.

– Ser på som positivt

Bakgrunnen er denne: Det norske landslaget mottar mange invitasjoner til internasjonale ritt, men har verken lyst eller ressurser til å delta på alle rittene, og sender derfor noen av invitasjonene videre til sine klubber. På damesiden er det i all hovedsak Bergen CK, Grimstad og CK Victoria som tar på seg ansvaret med å organisere mix-landslag til slike ritt.

Klubbene står da for personell, utstyr, organisering og store deler av utgiftene. Tilbake kan de få noe støtte av forbundet, de får representerer landslaget og som regel får noen ekstra plasser til sine egne klubbryttere.

– Det er noe vi ser på som positivt. Vi har ikke midler til å sende ut landslag hele tiden, og da blir det en løsning med det vi kaller mix-landslag, der en klubb tar ansvar for rittet. De ønsker å få med noen av sine egne ryttere, og så kommer jeg med innspill på de øvrige rytterne så vi stiller et relativt godt lag, forteller Carl Erik Pedersen, trener for kvinnelandslaget.

Bruker 50.000 i år

Bergen CK har organisert slike mix-landslag de siste to sesongene. I år har de vært på ritt i Tyskland og Belgia. Klubben har satt av 25.000 kroner til hvert av rittene.

– For oss og jentene er det en mulighet til å konkurrere på et høyere nivå. Det er ikke så mange ritt på et høyt nivå i Norge, så vi må gjøre en innsats for å få god matching, sier Olav Byrkjeland, trener i Bergen CK.

Hans Falk, sportssjef i sykkelforbundet, mener det er bra at klubber som Bergen CK tar på seg ansvar for slike ritt.

– Flere syklister får mulighet til å konkurrere på et høyere nivå, og støtteapparatet får innblikk i internasjonal sykling og får høyere kunnskap. Det er vinn-vinn både for syklistene og støtteapparatet, sier Falk.

– Spennende og spesielt

Lotto Belgium Tour varer fra tirsdag til fredag denne uken. For 19 år gamle Røe Utvik blir det hennes første konkurranse mot flere av sine forbilder.

– Det er både spennende og spesielt, sier hun.

– Det er viktig at de får denne matchingen og mulighet til å kjenne på nivået internasjonalt. Så lenge rytterne holder et visst nivå, vil de mest sannsynlig se på det som positivt og en god erfaring, sier landslagstrener Carl Erik Pedersen.

Artikkeltags