Eiking i sitt første Tour de France-brudd: – Det var jækla hardt!

Odd Christian Eiking kom seg endelig i brudd på mandagens etappe. – I dag måtte jeg bare klare det, sa han til TV 2 etter målgang. Foto: Jarle Fredagsvik

Odd Christian Eiking kom seg endelig i brudd på mandagens etappe. – I dag måtte jeg bare klare det, sa han til TV 2 etter målgang. Foto: Jarle Fredagsvik

Askøyværing Odd Christian Eiking (24) kjempet i brudd helt til det var to og en halv mil igjen av mandagens etappe i Tour de France.

DEL

Eiking, som sykler sitt aller første Tour de France, har ytret et ønske om å gå i brudd på flere etapper allerede. Mandag skulle det endelig lykkes.

24-åringen fra Askøy klinte til tidlig og fikk med seg Tony Gallopin, Anthony Turgis, Natnael Berhane, Mads Würtz Schmidt og Michael Schär.

– I dag måtte jeg bare klare det, sa han til TV 2 etter målgang.

– Før start tenkte jeg at «hvis jeg ikke klarer det i dag, så klarer jeg det aldri.» Det var hakket lettere i dag, ettersom det ikke var like mange som ville gå i brudd, la han til.

– Skal være stolt og fornøyd

Hans første opplevelse med å sitte i brudd i verdens største sykkelritt ble likevel litt hardere enn han hadde tenkt seg.

– Det var jækla hardt med vind og hardt kjør hele dagen. Jeg føler ikke at vi kjørte rolig heller.

Fana IL-syklisten var derfor lettet da han så at de klarte å få en luke. Bruddet klarte imidlertid ikke å få den helt enorme avstanden ned til hovedfeltet, men kjempet tappert i front. To og en halv mil før mål ble de hentet inn.

TV 2-ekspert Thor Hushovd var begeistret over det han fikk se av Eiking mandag.

– Han har prøvd og vært frustrert på de tidligere etappene, så det var godt å se at han var der i dag. Det holdt ikke inn, men jeg synes han skal være stolt og fornøyd, sa Hushovd i TV-studioet etterpå.

Ny Jumbo-Visma-seier

Det ble til slutt en svært innholdsrik dag i Frankrike, der belgiske Van Aert holdt unna for italienske Elia Viviani på oppløpet og sikret Jumbo-Vismas fjerde etappeseier av ti mulige så langt i rittet.

Van Aert er lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen.

– Jeg kan ikke tro det, at jeg slo alle disse raske gutta i spurten. Dette er over alt annet, sa en rørt etappevinner i et intervju vist på TV 2.

Etappen fikk stor betydning også i sammendraget. Rundt to mil før mål sprakk feltet opp og en rekke stjerner tapte viktige sekunder i sammendraget. Franske Julian Alaphilippe økte ledelsen i Tour de France.

Havnet bakpå

Samtidig var det stor dramatikk da hovedfeltet sprakk opp og flere sammenlagtskandidater havnet på etterskudd. Blant dem var blant annet nummer to og tre i sammendraget, Giulio Ciccone og Thibaut Pinot, men det gjaldt også en rekke andre store navn.

På etterskudd havnet også Alexander Kristoff, som endte langt bak tetkampen.

For sammenlagtleder Julian Alaphilippe ble det en glimrende dag. Han fikk økt forspranget ned til en rekke konkurrenter. Også fjorårsvinner Geraint Thomas avanserte i sammendraget etter mandagens drama.

Artikkeltags