Gå til sidens hovedinnhold

Blinde Torfinn slo seg ut av depresjonen

Torfinn (23) mistet synet gradvis da han var 15

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg var i en dyp depresjon i to år da jeg hadde mistet synet. Taekwondo har betydd alt for meg på veien tilbake, sier Torfinn Katla Opedal.

HAUKELANDSHALLEN: Fra å være en uheldig og ulykkelig ung mann, har Horten-karen nå funnet livsgleden tilbake. Og sammen med Daniel Sønstevold fra Norges Kampsportforbund, reiser han rundt og underviser og forklarer om taekwondo for funksjonshemmede. Som på Grenseløs idrettsdag i Haukelandshallen i går.

– Dette er tredje året vi er her, sier Sønstevold, som er full av beundring for Opedals vei ut av en kjip livssituasjon.

– Han er vår Daredevil

For ikke bare trener Opedal mot seende, han har utviklet et kurs for ekkolokalisering. Hvis du ikke ser, må du bruke hørselen!

– Torfinn er vår egen «daredevil», smiler Sønstevold, med henvisning til filmen om den blinde superhelten.

– Ekkolokalisering kan trenes opp. Det fantes ingen kurs eller samlet kunnskap om dette for bruk i sport, men det er det vi nå har satt sammen. Veldig spennende, sier Opedal, som selv var den første i Norge som graderte til svart belte i taekwondo som blind.

– Gjennom å besøke arrangementer som dette, får vi stadig flere til å begynne. Det er en jente som er aktiv her i Bergen, og nå har vi kanskje rekruttert en til, sier han.

Hever selvbildet

Mads Prestegard fra Bergen Taekwon-Do Klubb var instruktør på Grenseløs idrettsdag, som altså er et arrangement som prøver å stimulere til idrettslig aktivitet for funksjonshemmede.

– Det fine med kampsport er at det er noe en enkelt kan drive med, selv med en funksjonshemning. Har du problemer med den ene foten, så sparker du med den andre. Og har du problemer med begge beina, kan du slå med armene, forklarer Prestegard, som selv trener en blind bergensjente

– I tillegg til at det er bra å utvikle mobiliteten hos dem som har en funksjonshemning, handler jo taekwondo også om å jobbe med det mentale. Heve selvbildet, sier han. Noe Torfinn Katla Opedal kan skrive under på at er viktig.

– For meg har sporten betydd alt. Absolutt alt. Det har gitt meg et sosialt nettverk, en aktivitet jeg elsker, og tro på egne evner, sier han til BA.

Kommentarer til denne saken