KANADASKOGEN: – Dette var utrolig gøy. Vi trenger flere sånne tøffe løp i området der man får løpe og klatre litt i samme slengen, sier en strålende fornøyd Færø Linde til BA sekunder etter målgang.

I Bergens Råeste fikk deltakerne erfare myr, grusvei, stier og litt vassing i vannet underveis i den 7,5 kilometer lange løypen i Kanadaskogen.

Gir overskudd

Færø Linde er trebarnsmor der et av barna har spesielle behov, hun går i full jobb, men treningen har hun aldri vurdert å droppe i sin travle hverdag.

– For meg er treningen ekstremt viktig. Jeg hadde ikke klart å kombinere familie, barn og jobb uten det overskuddet jeg får fra trening. Det er en fin måte å koble av fra alt annet, sier hun.

– Jeg har lyst til å vise alle at det er mulig å kombinere familie, jobb og trening, forteller Færø Linde.

Hun er oppvokst med trening og har vært i god form hele livet, men hun er i bedre form nå enn noen gang - det etter at hun har fått tre barn.

– Jeg har blitt smartere og trener mer balansert enn det jeg gjorde før, forklarer Færø Linde.

Overlegen vinner

Før løpet hadde arrangøren Gular regnet med at vinnertiden i herreklassen kom til å ligge rundt 40 minutter. Stian Hovind-Angermund hadde andre planer og knuste alle med tiden 34,53.

– Dette løpet trengte Bergen og arrangøren har gjort en fantastisk jobb med merkingen av løypen. Så lenge det klaffer med kalenderen stiller jeg til neste år også, sier Hovind-Angermund etter å ha mottatt førstepremien på 3000 kroner og en “godtepose” med blant annet en ryggsekk i.

Han er opprinnelig fra Asker, men har bodd i Bergen de siste fem årene. I fjor gikk han helt til topps i Stoltzen Opp.

– Jeg er i Bergen for å bli så jeg får vel søke om oppholdstillatelse snart, sier han og ler rått før han må haste seg videre for å hente premien for beste lag.

Der vant han sammen med fire andre fra Varegg i en lagkonkurranse der snitt tidene til de fem beste fra hvert lag avgjorde vinneren. Færø Linde var også med på vinnerlaget.

Håper på flere tusen

I Oslo har Råskinnet vært arrangert i flere år og de dra to-tre tusen deltakere hvert år. Det er herfra Bergens Råeste har hentet sin inspirasjon. I første forsøk ble det om lag 350 påmeldte - målet for fremtiden er klart.

– Råskinnet trekker opp mot 3000 deltakere, det er naturlig at vi sikter mot det samme, sier løpsgeneral Kjell Karstensen.

Løypen i Bergen Råeste ble først lagt ut fredag kveld klokken 2000, slik at ingen skulle få teste ut løypen på forhånd. Løypen var meget kupert og inneholdt cirka 30 prosent grus, 60 prosent sti og 10 prosent myr. Og at arrangementet ble en suksess var det ingen tvil om, i målområdet var den store gjengangeren at dette var “drit gøy” fra samtlige.