22-åringen måtte «nøye seg med» en 13.-plass i OL-debuten i går ettermiddag. Isolert sett en meget sterk prestasjon – og akkurat i det sjiktet de fleste ville satt Blummenfelt på en normalt god dag i.

Men triatleten fra Loddefjord var klar på at han var på plass i Rio for å slåss om en medalje. Derfor kunne han ikke unngå å innrømme at det var et visst antiklimaks å løpe inn bak tolv konkurrenter etter 2 kilometer svømming, fire mil på sykkelsetet og ti kilometer på joggesko.

– Lyst på bedre

– Jeg hadde lyst på bedre, men det var en brukbar prestasjon. Det er den konkurransen som alle utøverne har lyst til å være i toppform til. Nivået er høyt, så det er en grei plassering, sier Blummenfelt etter målgang på Copacabana.

Trenerne mener 22-åringen blir et enda sterkere kort i OL i Tokyo i 2020, men det var mager trøst etter løpet.

– Når du står på startstreken, kan du ikke tenke på at hvis det går galt her, så har du et løp om fire år. Du må gå «all in», påpeker han.

Kongelig heiagjeng

Ved skiftestasjonen heiet kronprins Haakon frem det norske OL-håpet. Det satte Blummenfelt pris på, selv om han ikke fikk det med seg under løpet.

– Jeg fikk ikke sett ham. Det var ganske mange ute i løypen og bra liv. Men det er kult at han viser interesse og følger med.

Kronprinsen så triatlonen sammen med idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær (og bergenser) Inge Andersen i Norges Idrettsforbund.

Solen stekte i OL-byen, og ved start målte temperaturen 26 grader. Det plaget likevel ikke Blummenfelt.

– Det skal jeg tåle, sier han.

OL triathlon torsdag:

Menn:

Gull: Alistair Brownlee, Storbritannia 1.41.01,

sølv: Jonathan Brownlee, Storbritannia 0.06 min. bak,

bronse: Henri Schoeman, Sør-Afrika 0.42,

4) Richard Murray, Sør-Afrika 0.49, 5) João Pereira, Portugal 0.51, 6) Marten Van Riel, Belgia 1.02, 7) Vincent Luis, Frankrike 1.11, 8) Mario Mola, Spania 1.25, 9) Aaron Royle, Australia 1.41, 10) Ryan Bailie, Australia 2.01.

Norsk: 13) Kristian Blummenfelt 2.30.

Øvelsen består av 1,5 km svømming, 38,5 km sykling og 10 km løp.

22-åringen klarte aldri å blande seg inn i medaljekampen. Han lå 21 sekunder bak lederen etter svømmingen, men på syklingen, hans sterkeste gren, økte avstanden til teten. Han kom seg aldri opp i den første gruppen.

– Jeg vet ikke hva jeg kunne gjort annerledes bortsett fra å ha kjørt raskere, men det klarte jeg ikke. Jeg måtte komme opp i første gruppe. Hvis jeg hadde kommet opp til de britiske brødrene, så kunne det sett litt annerledes ut, mente han.

Suverene briter

Brødrene han sikter til, er Alastair og Jonathan Brownlee. De sørget for gull og sølv til Storbritannia. Alastair var suveren på løpingen. På oppløpet stoppet han opp og mottok hyllesten fra publikum før han spaserte over målstreken. Lillebror Jonathan fulgte seks sekunder bak, mens bronsen gikk til sørafrikanske Henri Schoeman.

Nordmannen kom i mål to og et halvt minutt bak.

– Hva skal til for å tette gapet?

– Hvis jeg er noen få sekunder raskere på svømmingen, tror jeg løpet ser annerledes ut. Da slipper jeg å jage. Hvis du har kontroll i en time på syklingen, er det lettere å løpe fort.

Iden: – Bra, dette!

Landslagskompis og Åsane-gutt Gustav Iden (20) gratulerer Blummenfelt med OL-innsatsen, men var selv usikker på hvordan triatleten selv ville reagere på plasseringen!

– Det var jo bra, dette. Jeg tippet en 9. plass på forhånd. Hadde han vært opp av vannet tidlig nok til å havne i et riktig felt hadde han vært med inn. Det er utrolig viktig. 10-15 sekunder fortere i vannet, og vi kunne fått det veldig spennende, kommenterer Iden.

– Jeg tror ikke han er skuffet, men du vet aldri med Kristian, humrer Åsane CK-triatleten.

Han ser uansett fremover – både for hans og Blummenfelts del. Begge skal være med i Tokyo-OL om fire år, om alt går etter planen.

– Da skal vi to gjøre en bra jobb sammen. Han får ta medalje, og så får jeg være med og kjempe bak ham, ser 20-åringen for seg.