Gå til sidens hovedinnhold

Sensasjonell EM-bronse til Blummenfelt

Artikkelen er over 6 år gammel

– Kanskje mitt beste løp i karrieren, sier Kristian Blummenfelt (21) etter lørdagens EM-bronse i Genève.

– Det var veldig gøy! Jeg følte meg i god form og var med i en liten gruppe på slutten. Deilig å få medalje, sier Kristian Blummenfelt til BA på telefon fra Genève.

Konkurransen det er snakk om er olympisk triatlon. Det er en øvelse for de hardeste av de harde. Hør på dette; 1500 meter svømming, 40,8 kilometer sykling og til slutt ti kilometer løping.

Blummenfelt kom i mål 21 sekund bak den franske vinneren David Hauss. Sølvet glapp på oppløpet i et spurtoppgjør mot sveitseren Sven Riederer.

– Jeg tapte akkurat spurten for en sveitser. Var tre sekund bak sølvet, forteller Blummefelt, som fullførte på tiden 1.53, 16.

Lørdagens prestasjon rangerer han svært høyt, kanskje hans aller beste i karrieren. Konkurransen han sammenligner med er 3. plassen på New Zealand i mars.  

– Jeg fikk en tredjeplass i verdenscup på New Zealand tidligere i år, men dette var kanskje enda litt bedre siden det er et mesterskap og her er litt flere gode utøvere med, vurderer Blummenfelt. 

Dropper feiringen

Det ble ganske tidlig klart at seieren var utenfor rekkevidde i Genève lørdag.

– Franskmannen rykket to kilometer fra mål. Jeg hadde et lite håp om at han skulle sprekke, men han fikk så stor luke at jeg skjønte at han hadde kontroll, sier bronsevinneren. 

– Var det bittert å glippe sølvet i en spurt?

– Det går egentlig helt fint. Det hadde vært verre å gå fra tredje til fjerde plass, svarer 21-åringen fra Bergen Triathlon Club. 

– Blir det feiring i Genève nå?

– Det blir nok ikke så mye, det er konkurranse i Hamburg neste helg, påpeker den hardtsatsende triatleten. 

35 000 i premiepenger

Allerede under svømmingen følte han det kunne bli en god dag.

– Jeg følte meg i ganske bra form og gjorde det bra på svømmingen. Spesielt på den siste halvdelen klaffet det og jeg kom inn i første gruppe på sykkel, forteller Blummenfelt. 

Det ble syklet en rundløpye på 6,8 kilometer i sentrum av Genève. Løypen inneholdt en lang oppoverbakke på en kilometer.

– Jeg følte meg sterk opp bakken hver gang alle de seks rundene, sier Blummenfelt.

Han fikk dermed med seg godfølelsen inn i løpingen.

– Også på løpingen følte jeg meg bra, og spesielt de seks første kilometerne holdt jeg igjen for ikke å sprekke, sier han.

Med EM-bronsen innkasserer han 4000 euro, drøyt 35 000 kroner.

– Det hjelper litt på, sier bergenseren som reiser verden rundt for å utøve sporten sin. 

Sikker på OL-plass

Blummenfelt deltar i VM-serien i triatlon. Den består av totalt ti konkurranser i år. Blummenfelt har denne sesongen deltatt i Australia, New Zealand, Sør-Afrika og London.

Han skal delta i tre VM-runder til; i Hamburg, Stockholm og sesongavslutningen i Chicago.

Det store målet er neste års OL i Rio. Han må være ranket blant topp 55 for bli tatt ut, noe som krever 2000 rankingpoeng. Blummenfelt er nå oppe i rundt 1200 og har tiden frem til mai neste år på seg til å å sanke de resterende 800 poengene. 

– Det tror jeg skal gå fint, sier Blummenfelt.

At Olympiatoppen vil sende ham er rimelig sikkert.

– De har satset hardt på triatlon de siste årene, så de sender meg nok uansett om jeg er innenfor, sier OL-håpet.

Og det er der det virkelig gjelder å ta medalje.

– Ja, det er jo det. Det er jo slik i alle idretter. OL henger høyest av alt, medgir Blummefelt. 

Hylles av landslagstreneren

Landslagstrener Arild Tveiten kommenterer bergenserens prestasjon i Genève slik.

– Veldig, veldig bra. Det er alltid vanskelig å klassifisere i forhold til andre ting, men å bli nummer tre i et EM og et mesterskap, er veldig sterkt gjort, sier Tveiten til BA. 

– Han gjorde det som junior, men det er noe helt annet å gjøre det som senior. Jeg er veldig fornøyd og imponert over måten han jobbet i løpet og løste oppgaver underveis, fortsetter landslagstreneren.

Treneren forteller at 21-åringen fulgte planen til punkt og prikke.

– Han gjorde det vi hadde snakket om. Det er ikke alltid like lett i praksis, men jeg så at han hele tiden var sterk, hadde kontroll og så komfortabel ut. Jeg trodde på topp-fem og ble selvfølgelig veldig positivt overrasket over at det ble medalje.