Slik nådde tre hordalendinger verdenstoppen i triatlon

Kristian Blummenfelt, Casper Stornes og Gustav Iden setter stor pris på hverandre, men satte ned foten da landslagsledelsen ville innføre mobilforbud under middagen. – Vi gjør jo alt sammen, og så skulle vi i tillegg snakke sammen under middagen!, sier Iden.

Kristian Blummenfelt, Casper Stornes og Gustav Iden setter stor pris på hverandre, men satte ned foten da landslagsledelsen ville innføre mobilforbud under middagen. – Vi gjør jo alt sammen, og så skulle vi i tillegg snakke sammen under middagen!, sier Iden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De hjelper hverandre på trening, deler alle erfaringer og er hverandres beste venner. Slik hjelper triatletene hverandre til suksess.

DEL

– Det er viktig at vi er denne gruppen. Det er gruppen som har gjort oss best. Vi er en veldig bra gjeng, sier Gustav Iden.

Triatlon er i all hovedsak en individuell idrett, men et lag og samarbeid kan likevel ha avgjørende betydning. Sammen med Kristian Blummenfelt og Casper Stornes, utgjør Iden en lokal trio som hevder seg helt i verdenstoppen. 21 år gamle Stornes er ikke sikker på om han hadde blitt så god uten de to andre.

– De har vært veldig viktige for meg. De har vist hvor jeg skal jobbe og hva jeg må gjøre for å bli best. Kristian har gjort det veldig bra de siste to årene, og da vet jeg hvor tingene skal være for å oppnå de samme resultatene. Han har virkelig brøytet vei for oss, sier Stornes.

Selvgående på trening

Alle tre trenes av sportssjef Arild Tveiten i triatlonforbundet. Fra Oslo setter Tveiten opp treningsprogrammet, og så er det i all hovedsak opp til utøverne selv å gjennomføre treningen. Mange av treningsøktene gjør de sammen.

– Vi trenger ikke en trener som pusher oss. Vi er ganske selvdrevne, sier Blummenfelt.

Iden sier de alltid konkurrerer om å ha best treningseffekt.

– Det er vanskelig å være slapp på trening hvis de andre er veldig «på». Det smitter veldig over. Etter Abu Dhabi hadde jeg litt vondt etter en krasj og var sliten etter reisen, og da var det noen dager der treningen gikk veldig trått. Men så kom jeg på treningsleir igjen, og da var jeg «på» for fullt. Uten gruppen kunne det vært litt tøffere å motivere seg, sier Iden.

Arild Tveiten mener det er en god dynamikk i landslagsmiljøet, der utøverne hele tiden hjelper hverandre.

– Vi har klart å få til en kultur der alle drar i samme retning, for at gruppen som helhet skal bli best. Alle unner hverandre suksess, sier Tveiten.

Diskuterer hver trening

En suksessformel er full åpenhet. På treningsleirene bruker de å oppsummere og diskutere treningen hver eneste dag.

– Hvis jeg deler én ting med de andre, så får jeg kanskje tre ganger så mye tilbake til meg selv. Og hvis de blir litt bedre, så blir jeg litt bedre selv også. Da heves nivået på hele gruppen. I det øyeblikket du holder ting for deg selv, da mister du effekten av å være del av en gruppe, sier Blummenfelt.

Iden forteller om konkurransen i Bermuda, der de tre triatletene tapetserte pallen. På forhånd hadde Blummenfelt fortalt hvor han planla å rykke på løpingen. Problemet var bare at Iden hang på, og visste nøyaktig hva som var Blummenfelts taktikk.

– Han gjorde det han hadde sagt til meg – for vi deler jo alt. Jeg klarte ikke å svare likevel, men jeg visste jo hva som kom til å skje, sier Iden.

– Jeg skulle egentlig rykke en runde før, men da klarte han å henge med. Da angret jeg litt, for han visste jo, ler Blummenfelt.

Bestevenner

Trioen reiser mye og er på treningsleir store deler av året. Da er det viktig at de tre går godt overens – også utenfor trening.

Tveiten forteller at Iden er den mest utadvendte av de tre, mens Blummenfelt og Stornes er litt mer stille og beskjeden. Og der Blummenfelt aldri legger skjul på at han skal vinne og bli best, er Iden mer opptatt av prosessen frem dit. Tveiten mener de til sammen utgjør en «unik miks».

– De er sine beste venner. De er jo mer sammen med landslaget enn med sine foreldre, og andre kompiser ser de nesten ikke, sier Tveiten.

– Det er godt å ha hverandre på leir. Selvfølgelig blir vi litt lei hverandre av og til, og da er det godt å komme hjem for et avbrekk. Men det er absolutt en bra gjeng å reise sammen med. Jeg setter veldig stor pris på dem, sier yngstemann Stornes.

– Tror du at du hadde nådd så langt uten dette miljøet i Bergen?

– Kanskje hadde jeg klart å komme opp på det nivået, men det hadde vært vanskelig uten dem. Støtteapparatet og utøverne vil jeg si er i verdensklasse, sier Stornes.

Fakta

VM-sammendraget

Sammendraget etter 2 runder i verdensserien:

1) Mario Mola, 1716, poeng

2) Henri Schoeman, 1579 poeng

3) Gustav Iden, 1392 poeng

4) Léo Bergere, 1154 poeng

5) Casper Stornes, 1000 poeng

6) Fernando Alarza, 964 poeng

7) Kristian Blummenfelt, 925 poeng

Artikkeltags