Sara (16) og Julie (17) satser mot OL-drømmen

Sara Davidsen (16, t.v.) og Julie Dicko Erichsen (17) tilbringer minst 25 timer i uken i turnhallen på Sletten. Turnforbundet har satt seg som mål å sende minst en kvinnelig turner til OL i 2020. Både Sara og Julie drømmer om at det skal bli dem.

Sara Davidsen (16, t.v.) og Julie Dicko Erichsen (17) tilbringer minst 25 timer i uken i turnhallen på Sletten. Turnforbundet har satt seg som mål å sende minst en kvinnelig turner til OL i 2020. Både Sara og Julie drømmer om at det skal bli dem. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sara Davidsen (16) og Julie Dicko Erichsen (17) er de første kvinnelige turnerne fra Bergen siden 1974 som skal reise til et VM i turn. Neste mål: OL.

DEL

Innerst inne i en varm og livlig turnhall full av unge håpefulle finner vi to av Norges aller beste turnere. Sannsynligheten for at du har hørt om dem før, er likevel liten.

– Norge er ikke kjent for å være noen turnnasjon, akkurat, sier Sara Davidsen (16).

– Ja, vi har vel fått lite oppmerksomhet, smiler Julie Dicko Erichsen (17).

Venninnene fra henholdsvis Nattland og Fridalen deltok i senior-EM tidligere i år, og i 2016 var de med i EM for juniorer.

I forrige uke tok jentene fra klubben Laksevåg T&IL til sammen fem medaljer under turn-NM. Få dager senere kom beskjeden om at de er tatt ut til VM. Ikke siden Grethe Dyngeland og Kristin Hauge deltok i 1974, har kvinnelige turnere fra Bergen  vært i VM.

– Det er utrolig gøy at vi skal reise til VM. Det blir den største konkurransen vi noen gang har deltatt i, forteller Erichsen.

– Har ikke tid til annet

Allerede som ettåring tok Davidsen sine første skritt på en turnmatte. Erichsen begynte å satse for fullt da hun var ni.

– Jeg står opp, går på trening, drar på skolen, går på trening igjen, spiser middag, gjør lekser og legger meg, smiler Erichsen.

Livet dreier seg stort sett bare om turn for de to talentene.

– Nei, vi har ikke tid til noe annet, men det er jo gøy, sier Davidsen og ler.

– Vi trener repetisjoner og perfeksjonerer øvelsene våre hver dag. Det må til for å få høye karakterer og kvalifisere seg til mesterskap, sier Erichsen.

Turnerne går i 1.- og 2. klasse på toppidrettslinjen ved Tertnes videregående skole. Takket være Olympiatoppen og tilrettelegging fra skolen får de bruke mye tid på idretten sin.

– De er utrolig disiplinerte og jobber blant annet med skolearbeid på flyplassen, skyter trener Anatol Ashurkov inn.

Hviterusseren har trent jentene de siste fem årene. Han har stor tro på det de holder på med.

Saken fortsetter under bildet

Sara og Julie tok med seg fem medaljer fra NM tidligere i september. Nå trener de mot VM – og forhåpentligvis OL.

Sara og Julie tok med seg fem medaljer fra NM tidligere i september. Nå trener de mot VM – og forhåpentligvis OL. Foto:

Målet er OL-deltakelse

– Jentene er veldig fokuserte og legger inn mye hardt arbeid. Det er en tøff idrett, sier han.

Ashurkov har selv holdt på med turn hele livet og representert landet sitt i internasjonale konkurranser.

– Vi har store planer på sikt, og vil bygge opp miljøet i Norge, men vi må legge stein på stein, påpeker treneren.

Om et par uker reiser hele VM-troppen til Romania for å forberede seg til mesterskapet som går i Doha i slutten av oktober.

– Det kommer til å bli gøy. I EM fikk vi kjenne på følelsen av å konkurrere i en stor hall foran et stort publikum. Dette blir enda større, sier Erichsen.

De reiser til VM med lave skuldre.

– Jeg tror faktisk ikke at jeg kommer til å bli så nervøs, for det er ingen som har så høye forventninger til oss der, mener Erichsen.

På sikt har de imidlertid enda høyere målsettinger.

– Å få representere landet sitt i OL er det største du kan oppnå. Det er målet, mener hun.

– De trener skikkelig bra, og jeg mener det er fullt mulig, sier Ashurkov.

Artikkeltags