Vil være med på OL-fest: – Kostnadene har ikke vært tema i det hele tatt

Helge Johnsen, styreleder i Hordaland idrettskrets.

Helge Johnsen, styreleder i Hordaland idrettskrets. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Idrettskretsene Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark vil fremme et forslag til Idrettstinget om å se på muligheten om OL og Paralympics i Norge i 2030.

DEL

Tirsdag kveld var det styremøte i Hordaland idrettskrets. Der ble det enstemmig vedtatt å fremme et forslag til Idrettstinget om å se på muligheten for å arrangere et vinter-OL i 2030.

Tanken om et vinter-OL i 2030 med base på Vestlandet har eksistert i mange år. Saken har tidligere vært diskutert i Bergen bystyre, Bergen idrettsråd og i Hordaland idrettskrets.

Det dreier seg om et annerledes OL som skal spres over hele landet.

– Idretten er Norges største folkebevegelse, derfor vil vi undersøke muligheten for å arrangere OL/PL. Det betyr at vi ønsker å finne ut om vi kan arrangere annerledes leker som er på idrettens og folkets premisser. Det er avgjørende at et eventuelt arrangement i Norge er nøkternt, folkelig og tar hele landet i bruk, sier de fire idrettskretsene i en uttalelse.

Dette sier Johnsen

Helge Johnsen er leder i Hordaland idrettskrets. Overfor BA utdyper han tirsdagens vedtak.

– Hvis Idrettstinget sier ja, så skal det settes ned en gruppe med kompetente mennesker som skal lage en rapport om det er grunnlag for å gå videre med en søknad.

– Hva om Idrettstinget sier nei?

– Da har vi ikke noe å gå videre med. Det temaet har vi faktisk ikke diskutert.

– Har dere en formening om hva det vil koste å arrangere et OL?

– Nei, det har ikke vært tema i det hele tatt.

Johnsen vet heller ikke hva det vil koste bare å komme i mål med en eventuell OL-søknad.

BA spurte før helgen om å få være til stede på tirsdagens styremøte på Brann stadion. Det fikk vi ikke.

– Hadde vi vært alene om forslaget så hadde det vært lettere. Helt frem til styremøtet har vi jobbet med noen tekster med tre andre idrettskretser. Hvis vi fikk inn noen andre bak skulderen, så... Jeg følte ikke det ble helt riktig.

Ønsker samarbeid

De fire idrettskretsene vil sammen sende et vedtaksforslag til Idrettstinget om å utrede muligheten for en søknad. Utredningen skal kartlegge både regionalt, nasjonalt og internasjonalt arrangørsamarbeid.

– Hvis det er mulig å søke om olympiske og paralympiske vinterleker som er nøkternt og folkelig og tar hele landet i bruk, så er 2030 et aktuelt tidspunkt. Det forutsetter at IOC og norsk idrett ønsker vinterleker som er annerledes fra gigantarrangementene de siste årene, sier kretslederne i sin felles uttalelse.

Opptatt av gjenbruk

Det er meningen at man i hovedsak skal gjenbruke eksisterende anlegg, men eventuelle investeringer skal komme hele frivilligheten og idretten til gode, i hele landet.

– Et OL for oss er et OL der hele idretten kan bruke infrastruktur og anlegg etter arrangementet, og det gjelder både sommer- og vinteridretten. Det skal være noe folket kan stille seg bak. På den måten skal hele landet få oppleve sann idrettsglede, heter det.

Fakta

I 2017 ble det kjent at en mulighetsstudie konkluderte med at det er mulig å arrangere et vinter-OL på Vestlandet.

Høsten 2017 ble det opprettet et selskap som skal jobbe for å få OL til Norge og Vestlandet. Selskapet heter Idrettens Olympiade AS.

Våren 2018 ble OL-saken diskutert på årsmøtene i Bergen idrettsråd og Hordaland idrettskrets.

De første kostnadsanslagene viste 10-15 milliarder til anlegg og 10 milliarder i gjennomføringskostnader. I tillegg kommer betydelige kostnader til vei og annen infrastruktur.

I mai 2018 forsøkte bystyrepolitiker Sondre Båtstrand å få med bystyret i Bergen på å si klart nei til et OL på Vestlandet. Forslaget fikk 32 stemmer, akkurat ikke nok til flertall.

Høsten 2018 ble det kjent at Hordaland idrettskrets også ville jobbe for OL-planene. Kretsleder Helge Johnsen fikk plass i styret i Idrettens Olympiade AS.

Initiativtakerne har hele veien vært positive til å samarbeide med andre deler av landet. I forrige uke hadde idrettskretsene i Hordaland, Trøndelag, Oppland og Telemark et møte på Gardermoen der de diskuterte OL-saken.

Tirsdag ble det kjent at de fire idrettskretsene fremmer et forslag til Idrettstinget om å jobbe videre med OL-planene.

Idrettstinget arrangeres fra 24. til 26. mai. Onsdag denne uken er siste frist til å melde inn forslag til idrettstinget.

Artikkeltags