Sveitseren ledet inn på oppløpet, men Sundby kom raskt mot slutten. Etter et par nervepirrende minutter falt juryen ned på at Cologna hadde vunnet verdenscuprennet.

Sundbys drøm om en tredje strake Kollen-seier brast med minst mulig margin. Han kunne blitt førstemann til å klare det siden Sverre Stensheim fullførte sitt hattrick i 1961, men slik ble det ikke.

Tredjeplassen gikk til russiske Maxim Vylegzjanin. Han var 1,1 sekund bak Cologna og Sundby.

Cologna hadde to annenplasser å vise til i Holmenkollen før lørdagens seier. I 2015 ble han slått av Sjur Røthe, mens Eldar Rønning var for sterk i 2012.

Endelig for Røthe

Etter en sesong stappfull av motgang fikk Sjur Røthe (29) oppturen han trengte i Holmenkollen.

4.-plassen var soleklar årsbeste etter at han fikk diagnosen som revmatiker før jul.

– Jeg hadde mål om topp ti, og at det skulle bli så bra var overraskende. Det er klart at 4.-plass er surt på en måte, men samtidig betydde det mye for meg selv at jeg beviste at jeg kunne være med, sa vossingen til NTB.

Røthe kunne forteller at han bare har hatt fire hardøkter på ski etter Tour de Ski. Han antydet at det bare er en tidel av det konkurrentene har hatt.

– Jeg har prioritert å få kontroll på ryggen, og jeg har følt at kroppen har hatt bedre av rolig trening. Da jeg skulle steppe det opp, gikk jeg inn i en feberperiode og måtte på en tidagerskur med penicillin. Det har ikke klaffet helt, men i dag klaffet alt, og jeg prøvde å legge bort alt som har vært.

Han gikk i tet i en av rundene rundt Frognerseteren og konstaterte at det var mange som kunne navnet hans.

Han lar seg ikke knekke av sykdomstrøbbelet.

– Jeg er pigg, jeg, og er klar for å gå fort på ski videre. Jeg gir absolutt ikke opp. Jeg håper å ta et steg igjen neste år, sa Røthe.

Saken fortsetter under bildet

 

Stakk ikke

Etter litt over tre mil dundret de norske gjennom stadionområdet, mens både Maurice Manificat og Cologna ble igjen for å bytte ski. Det ga Sundby og co. en gyllen mulighet til å opparbeide seg en stor luke, men det skjedde ikke.

De norske satte ikke på turboen, og dermed tok det ikke lang tid før både Manificat og Cologna var tilbake i tetgruppen igjen.

Sundby valgte å bytte ski etter drøyt 25 kilometer. Det gjorde han sammen med blant andre Niklas Dyrhaug, Simen Andreas Sveen og Didrik Tønseth. De franske løperne, med Manificat i spissen, sto over skibytte og fikk en luke på 20 sekunder. Sundby hadde ingen problemer med å tette avstanden.

Hans Christer Holund tok en sjanse da han byttet ski etter 41,7 kilometer, men han tapte minimalt med tid. Lyn-løperen kom seg elegant opp igjen og gikk rett i tet, men han klarte ikke å være med da alt skulle avgjøres.

Tungt for Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo gikk lørdag sin aller første femmil i Holmenkollen. Verdenscuplederen plukket spurtpoeng tidlig og var i føringen etter 10,5 kilometer, men derfra sakket Klæbo mer og mer bakover.

Trønderen var godt over minuttet bak etter 25 kilometer. Klæbo måtte komme seg til mål for å nyttegjøre seg av spurtpoengene han tok i starten. Med fem kilometer igjen var han over fem minutter bak løperne i front.

Før lørdagens renn hadde Klæbo kun gått én tellende femmil. Det gjorde han under NM på Gålå i fjor.