Norges Idrettsforbund har bestemt at alle trenere skal få sin kompetanse dokumentert, og volleyballforbundet har også utvidet dette med et nasjonalt trenerprosjekt for å øke kompetansen helt fra aldersbestemte klasser til eliteserien.

Alle trenere må derfor ta et overgangskurs for å få de nødvendige papirene på plass.

En formalitet, men ikke like lett å gjennomføre for travle og suksessfulle trenere som Ivar Bakken og hans trenerkollega i Nyborg, Scott Olsen.

Første gang volleyballforbundet tilbød kurset var under cupfinalehelgen forrige sesong. Da var det som vanlig et trenerseminar, der Bakkens kollegaer fikk med seg overgangskurset.

Trenerlegenden kunne selv ikke delta fordi Nyborg spilte cupfinale selv. En finale de vant.

Opptatt med å vinne

Nå skal forbundet ha et nytt kurs, men også denne gangen går både Bakken og Olsen glipp av kurset. De er nemlig også landslagstrenere for Norge, og denne helgen reiser landslaget til en turnering i Portugal.

10. oktober starter de regjerende cup-, serie- og sluttspillmesterne med seriekamp mot Koll. Per dags dato er den ingen av lagets trenere som har lov til å lede laget fra benken på grunn av de nye kravet.

– Nei, det er litt styr, dette, sier Bakken på sin sedvanlig rolige måte.

68-åringen tok sitt første trenerkurs i 1971, og da Norges Volleyballforbund tok i bruk sin høyeste trenerutdanning fikk Bakken automatisk den. Forbundet trengte nemlig en til å være leder for kurset!

– Situasjonen er lite annet enn absurd. Norges mestvinnende lagtrener har verken lov til å lede laget fra sidelinjen eller ha trenerkurs for dem som skal trene de yngste volleyballspillerne en gang, sier Bakkens kollega Scott Olsen.

Selv om begge trenerne tror at de vil få kurset før seriestart, begynner det etter hvert å haste for trenerduoen til landets beste volleyballag.

– Men jeg kan ikke tenke meg at vi kommer i en situasjon der Nyborg må spille seriestarten på hjemmebane uten trenere på benken, sier Olsen.

Får trene landslaget

– Vi får vel tro at det ordner seg, men disse kursene har en tendens til å bli lagt til helger. Da er vi som regel opptatt med oppkjøringen for laget så tett inn mot seriestarten, forklarer Bakken.

De to ler litt også av hele situasjonen: De har altså lov til å være landslagstrenere, siden det gjelder internasjonale regler i den jobben, mens en ikke kan lede Nyborg i internasjonale turneringer.

– Det er en merkelig situasjon, men det er tydeligvis slik det er. Vi har i hvert fall ikke fått beskjed om at vi ikke får lede landslaget i helgen, ler Bakken.

– Selv om jeg regner med at det hele ordner seg, så kan jeg ikke fortelle deg det nå, legger han til.

Sportssjef i Norges Volleyballforbund, Jon Grydeland, nærmest garanterer at Bakken og Olsen sitter på benken mot Koll.

Lover at de blir klare

– Dette er et helhetlig løft for volleyballen i Norge. Det ikke snakk om å stenge noen ute, og en skal selvfølgelig ikke bli straffet for at en kommer til en cupfinale eller er trener på landslaget. Så dette skal vi finne en løsning på, lover Grydeland til BA.

Han mener at hele sporten vil få et løft av den nye trenersatsingen.

– Vi har en fantastisk idrett, og det vil vi at de unge som kommer opp skal få oppleve også – gjennom godt skolerte trenere som gir dem både trygghet og læring. Dette er et løft for hele sporten i Norge, og Ivar og Scott er to som helt sikkert vil bidra med sin kompetanse på disse kursene i fremtiden. Dette vil gi sporten et løft i fremtiden, sier sportssjefen i forbundet.