– «Stoltzen» har en misjon ved at den tiltrekker seg trimløpere og motiverer til treningsturer. Personlig forbinder jeg den med melkesyre og smerte under motbakkeløpet. Fjellveien er litt for hard for meg, jeg foretrekker mykere underlag, sier Skjeldal til BA.

– Det finnes drøssevis av flotte turer å velge mellom, jeg liker å variere. Hans hjemlige favoritt er turen fra Skjeldal og Hamlagrø til Mykletveitveten, en løype som stiger fra 600 til 1131 meters høyde.

– Her er åpent fjellterreng, lyng, myr og variert underlag. Nå bor jeg i Voss sentrum og springer opp taubanetraséen til Dinglo og Danglo – en rolig halvtimes tur. Så tar jeg gjerne banen ned igjen for å spare knær og hofter, sier Kristen Skjeldal.

BLANT DE BESTE: Fjellveien og Stoltzekleiven blir nå rangert som to av landets beste joggeløyper.

– Jeg er helt enig i den kåringen, sier forfatter og løperfantast Gunnar Staalesen til BA.

Listen er utarbeidet av visit.norway.no, som har en omfattende reiseguide på nettet. Målet er å lokke sporty turister til Bergen.

STAALESEN-TIPS: Nettstedet mener de to bergensperlene, samt Rallarvegen, er et must for joggeglade. Både nordmenn og utenlandske turister.

Gunnar Staalesen bruker bergensnaturen ivrig.

– Jeg prøver å løpe tre dager i uken. Gjengen jeg trener sammen med pleier å legge turen fra Fjellveien og videre innover Isdalen, som er et høydepunkt. Her er ingen trafikk. Jeg kan også anbefale Fløyen og Sandviksfjellet som gode alternativer, sier Staalesen.

MOUNTAIN ROAD: Stoltzekleiven og Fjellveien blir nevnt i samme ordelag i rangeringen av landets fremste trimområder. Dette skriver visit.norway.no:

«Bergen, Norges nest største by, må besøkes av løpere! Byen ligger dramatisk til mellom høye fjell, og har fargerike, hanseatiske handelstradisjoner.»

Reiseportalen legger til at Stoltzekleiven, med sine 700 trinn og 300 høydemeter, er et populært treningssted for innbyggerne. Stoltzekleiven Opp, verdens bratteste løp, blir også nevnt.

«En annen essensiell tur for enhver løper på bergensvisitt er Fjellveien (The Mountain Road). Denne femkilometeren snirkler seg gjennom åssidene rundt byen, og blir mye brukt både til jogging eller avslappende turgåing. Man har en fantastisk utsikt.»

SYKKEL: Rallarvegen trekkes frem av reiseoperatøren for sin jomfruelige natur, små hytter og gårder hvor man kan overnatte underveis. Veien er snøfri fra juli til september.

Rallarvegen er minst like populær for syklister som joggere. Man kan leie sykkel og bruke to-tre dager på å tråkke seg gjennom hele ruten.

Som en kuriositet kan vi nevne at Runner's World har kåret de beste løperbyene i USA. Bladet hadde 1300 mosjonister i panelet, og rangerte byene ut fra parkbruk, vær, kriminalitet, luftkvalitet og antall gateløp.

San Francisco vant, fulgt av San Diego, New York City, Chicago og Washington DC.