(Nettavisen)

WC sprint skøyting - Falun

Lørdag 18. mars

Prologene starter kl 10.50
Finalene starter kl 13.20

Live odds etter rennstart

Prologene vises på V Sport 1 og Viaplay
Finalene vises på TV3 og Viaplay

Svenska Skidspelen er et årlig arrangement som første gang gikk i Sundsvall i 1947, men siden 1959 er konkurransene hovedsakelig blitt arrangert fast i Falun.

VM på ski ble arrangert i Falun i 1954, 1974, 1993 og 2015, og i 1980 var 20 km langrenn for kvinner VM-øvelse, fordi den ikke var en del av OL i Lake Placid samme vinter.

Sprint herrer

Johannes Høsflot Klæbo har gått på et par smeller på to femmiler i det siste, men på de kortere distansene regjerer han fortsatt fullstendig. Lørdagens 10 km klassisk var en maktdemonstrasjon av trønderen, og avslutningen han hadde i deler av sprintløypa var utenomjordisk.

Det lukter trøbbel for resten av feltet før skøytesprinten på lørdag, som det alltid gjør på den korteste distansen.

På sprint er han den beste, og det spiller ingen rolle hvordan verken løypen eller føret er. Han har riktignok blitt slått to ganger på sprint i år, men i Davos kom han på start etter en sykdomsperiode, og i Les Rousses var han for en sjelden gangs skyld involvert i litt trøbbel før oppløpet.

Federico Pellegrino er den ene som har slått Klæbo i år da han klarte kunststykket i Davos. Italieneren har vært på pallen i fire av fem skøytesprinter, og er en som kan kjempe om seieren. For de som tror han går helt til topps er oddsen på seier 6.00.

Det er selvsagt flere nordmenn som er pallkandidater også på denne distansen. Erik Valnes er kanskje kneppet bedre i klassisk enn i skøyting, men på en god dag er han på pallen, noe som gir 2.75 i odds.

Even Northug og Sindre Bjørnestad Skar har vært på pallen en gang hver i skøytesprint denne sesongen og kan definitivt gjøre det igjen. Topp tre på Northug gir 4.00 i odds, mens det samme på Bjørnestad Skar gir fine 7.00.

Så fremt han holder seg unna trøbbel - som han vanligvis gjør - vinner Johannes Høsflot Klæbo igjen. I den ganske tøffe og teknisk krevende løypen er han overlegen, og tar sin åttende verdenscupseier i sprint denne sesongen.

Sprintseier til Johannes Høsflot Klæbo spiller du på her

Sprint kvinner

Hos kvinnene ligger det an til en ny superduell mellom Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling.

Sundling var overlegen på klassisksprinten i VM, mens Skistad var det samme på hjemmebane i Drammen tidligere i uken.

Da var løypen skreddersydd for den norske sensasjonen, og hun fikk utnyttet sine enorme fartsressurser til det fulle.

I Falun tror vi det ligger mer til rette for Sundling igjen. Det er en tøffere løype enn i Drammen og det skal i tillegg skøytes. For Skistad sin del betyr det kanskje ikke så mye hvilken stilart det er, men for Sundling er det en liten forskjell.

Hun er bedre i skøyting enn i klassisk, og vi har sett noen ganger tidligere at hun er i stand til å sprenge et sprintfelt i fillebiter. Sundling gikk en god 10 km klassisk på lørdag(nummer fem), og er i god form. Hun er nok veldig interessert i å sette Skistad på plass på lørdag, og det blir spennende å se utviklingen gjennom dagen.

I samme løype i fjorårets sprint i Falun vant hun prologen med over åtte sekunder til nummer to, og i finalen var det total utklassing. Også her var hun over åtte sekunder foran Anamarija Lampic på andreplass.

Vi tror hun får tøffere motstand i år, men vårt tips er at Jonna Sundling vinner på hjemmebane.

Seier til Jonna Sundling leverer du her til 1.85 i odds