(Nettavisen)

Fredag 13. mai starter kampen om den siste plassen i Premier League. Her får du alt du trenger å vite om når playoff-kampene i Championship spilles og hvordan du kan se dem.

Det nærmer seg slutten av 2021-2022-sesongen, men først skal det avgjøres hvilke lag som slår følge med Fulham og Bournemouth opp i Premier League. Det er er klart for Championship-playoffen.

Å oppnå opprykk til Premier League via playoffen kalles ofte den søteste av seire, men tap gjør det til det bitreste av tap.

Se alle kampene i Championship-playoffen på Strim - du får 7 dager gratis her

Playoff-finalen kalles derfor ofte «verdens mest lukrative fotballkamp», og det med god grunn. Det er ikke bare en plass i Premier League som står på spill, men enorme pengesummer.

Konsulentselskapet Deloitte regnet i 2021 på hva et opprykk til Premier League er verdt. Ifølge Deloitte vil vinneren cashe inn 1,7 milliarder kroner i løpet av de to neste sesongene, selv om de skulle rykke rett ned igjen.

Brentford slo Swansea i 2021-finalen, og de har klart seg godt i sin første sesongen i Premier League. Brentford ligger på tolvteplass med 43 poeng, og de trenger ikke å bekymre seg for nedrykk.

Her er alt du trenger å vite for Championship-playoffen i 2022:

Slik spilles Championship-playoffen i 2022

Championship-sesongen var over sist helg, og playoffen starter fredag 13. mai. Den første kampen spilles mellom laget som havnet på sjetteplass og laget som endte på tredjeplass. Den spilles klokken 20.45 (norsk tid), og returkampen spilles mandag 16. mai til samme tid.

Fredag møtes Luton og Huddersfield på Kenilworth Road Stadium. Luton har aldri spilt i Premier League, men the Hatters spilte i den gamle engelske 1. divisjon, hvor de rykket ned etter 1991-1992-sesongen.

Tror du Luton Town vinner fredagens playoff-semifinale vil du få 2,35 i odds. Klikk her for å spille på Luton-seier!

Huddersfield har erfaring med å spille playoff. De rykket opp til Premier League etter en dramatisk straffesparkkonkurranse i playoff-finalen i 2017. Da var det hele 45 år siden sist de spilte i Englands toppdivisjon, men etter kun to sesonger i Premier League rykket the Terries ned til Championship etter 2018-2019-sesongen.

Se alle draktene til Championship-lagene her

De to siste sesongene i Championship har de vaket rundt på nedre halvdel av tabellen, men denne sesongen er de klar for ny playoff.

Du får 2,90 i odds på at Huddersfield vinner playoff-semifinalen mot Luton Town fredag. Klikk her for å levere spill på Huddersfield-seier

Lørdag 14. mai møtes lagene som havnet på henholdsvis femte- og og fjerdeplass. Kampen spilles klokken 16.00 (norsk tid), og returoppgjøret spilles tirsdag 17. mai klokken 20.45. Denne playoff-semifinale er meget interessant sett med norske øyne. Da møtes Nottingham Forest og Sheffield United.

Forest har den tidligere Bodø/Glimt-profilen Philip Zinckernagel i laget, mens the Blades har sannsynligvis den norske landslagsspilleren Sander Berge i startelleveren.

Sheffield United rykket ned fra Premier League etter sist sesong. Da hadde de oppholdt seg i den engelske toppdivisjonen to sesonger på rad. De var ansett som en av opprykksfavorittene før denne sesongen, men klarte bare så vidt å skaffe seg en plass i playoffen, men de har en god statistikk hjemme på Bramall Lane mot Forest. Nottingham-laget har ikke vunnet her siden 2004.

At Sheffield United vinner lørdagens første playoff-semifinale hjemme på Bramall Lane gir 2,20 i odds. Her kan du levere spill på kampen

Nottingham Forest har ikke spilt i Premier League siden sesongen 1998-1999, men det er en av de mest tradisjonsrike klubbene i England. Klubben vant den europeiske serievinnercupen i 1979 og 1980. Forest er også den klubben i England som har hatt flest norske spillere i sine rekker. Einar Aas, Kjetil Osvold, Lars Bohinen, Alf Inge Håland, Jon Olav Hjelde og Ståle Stensaas har alle ikledd seg den røde drakten.

Her får du 3,20 i odds på at Nottingham Forest vinner første kampen mot Sheffield United. Klikk her for å levere spill på kampen.

Playoff-finalen spilles på Wembley søndag 29. mai klokken 17.30.

2022 Championship playoff-inntekter

Det er enorme forskjeller økonomisk mellom Englands to øverste divisjoner, og playoff-finalen kalles derfor ofte «verdens mest lukrative fotballkamp», og det med god grunn.

I 2021 estimerte fotballfinansieringseksperter i Deloitte at det laget som rykket opp ville tjene minst 170 millioner pund, men tallet kan stige til over 280 millioner pund.

I år vil finalen ble verdt enda mer. Det har nemlig vært en økning i både britiske og utenlandske TV-inntekter for sesongen 2022-2023, noe som betyr at Premier League-mesterne vil tjene 176 millioner pund i premiepenger. Den økningen vil dryppe nedover tabellen, og belønne nyopprykkede lag som gjør det bra i toppklassen. Men selv om de ikke lykkes, er de fortsatt garantert en mye større andel av kringkastingsinntektskaken enn de ville fått i Championship.

Hvor kan du se Championship-playoffen?

Både playoff-semifinalene og playoff-finalen på Wembley kan sees hos Viaplay i Norge.

Se alle kampene i Championship-playoffen på Strim - du får 7 dager gratis her

Playoff-semifinale:

Luton Town - Huddersfield, fredag 13. mai kl. 20.45. Vises på Viaplay

Sheffield United - Nottingham Forest, lørdag 14. mai 16.00 Vises på Vsport3 og Viaplay

Huddersfield - Luton Town, mandag 16. mai kl. 20.45. Vises på Viaplay

Nottingham Forest Sheffield United, tirsdag 17. mai kl. 20.45. Vises på Viaplay

Playoff-finalen, søndag 29. mai kl. 17.30. Vises på Vsport2 og Viaplay