(Nettavisen)

World Cup 10 km skøyting - Lillehammer

Første start kvinner kl 11.00

Første start herrer kl 12.45

Live odds etter rennstart

Konkurransene vises på TV2 og TV2 Play

Den første verdenscuphelgen for sesongen i finske Ruka viste at de norske herrene som forventet vil dominere voldsomt denne sesongen, og at de norske kvinnene kanskje er bedre enn noen fryktet.

Johannes Høsflot Klæbo herjet med konkurrentene, og er muligens bedre enn noensinne, mens i dameklassen er det foreløpig Frida Karlsson og Ebba Andersson som er de jagede.

Sirkuset fortsetter på Lillehammer denne helgen, og som i fjor er det i de gamle skiskytterløypene fra OL i 1994 det skal kjempes om verdenscuppoeng og premiepenger.

Nytt av året er som noen sikkert har fått med seg at herrene og kvinnene skal gå like langt, så på fredag er det 10 km skøyting for begge kjønn.

I fjor var det 10 km for kvinner og 15 km for herrer, og da gikk det slik:

Kvinner

1. Frida Karlsson - Sverige 26.58,4

2. Therese Johaug - Norge 26.58,7

3. Roșie Brennan - USA 27.09,7

Herrer

1. Simen Hegstad Krüger - Norge 32.26,2

2. Hans Christer Holund - Norge 32.27,8

3. Martin Løwstrøm Nyenget - Norge 32.43,7

10 km skøyting kvinner

Hos kvinnene var det svensk dominans i distanserennene sist helg. Ebba Andersson var best på 10 km klassisk, da hun snek seg drøye fem sekunder foran Frida Karlsson.

I jaktstarten på søndag ble rollene byttet om. Ebba Andersson har ikke den samme avslutningen som Frida Karlsson og gjorde mye jobb underveis for å prøve å kvitte seg med sin svenske rival.

Det lyktes hun ikke med, og da Karlsson rykket i bunnen av den lengste motbakken på sisterunden, var det takk og farvel til Andersson.

Det rykket, og tempoet svenskene hadde gjennom løpet, førte til at Karlsson også gikk raskest av samtlige i søndagens løp. Hun var 7 sekunder foran Jessica Diggins, og 33 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg.

Diggins og Østberg startet bak i feltet og hadde rygger å jage hele veien, og det sier noe om hvor bra Frida Karlsson gikk.

Tøffest kamp på fredagens 10 km på Lillehammer tror vi hun får fra Ebba Andersson og Jessica Diggins. Diggins pleier å bruke noen løp på å gå seg i form, men kanskje kan løpet i Ruka være et tegn på at amerikaneren allerede nå er en pallkandidat.

Av de norske tror vi Ingvild Flugstad Østberg vil være sterk. Hun har fått et par helger med konkurranser, og vil normalt dra nytte av det. Jaktstarten i Ruka var bra, og Østberg topp tre på Lillehammer gir fine 4.00 i odds.

Vi tror uansett Frida Karlsson tar det. Hun vant løpet på Lillehammer i fjor da hun slo Therese Johaug i en intens duell, og vårt tips er at hun går til topps også i år.

Frida Karlsson vinner spiller du på her til 1.70 i odds

Som dere ser under hadde vi et vinnerspill på Johannes Høsflot Klæbo, men han har blitt syk og står over dagens renn. Derfor går dette ut.

10 km skøyting herrer

Det går ikke an å komme seg unna Johannes Høsflot Klæbo uansett hvilken distanse det er snakk om for øyeblikket.

Han har stilt på start i fem renn denne sesongen og har kommet først i mål i alle fem. Han gikk riktignok ikke raskest i søndagens jaktstart i Ruka, men da slapp han seg bevisst ned til forfølgerne.

Da det dro seg til på slutten lekte han seg i den siste bakken og vant spurten suverent.

På Lillehammer i fjor gikk herrene 15 km på blytungt føre, og da fikk Klæbo bank. Han endte på 11. plass - 39 sekunder bak vinneren Simen Hegstad Krüger - og det er individuell start i skøyting som har vært den største utfordringen for trønderen så langt i karrieren.

I år virker det som han har løftet seg enda et hakk, og i det ene løpet han har gått på denne distansen denne sesongen overbeviste han.

På Beitostølen cruiset han inn til seier, 7,5 sekunder foran Henrik Dønnestad på andreplass, og 15,3 sekunder ned til Andrew Musgrave på tredje.

Han vil nok få tøff konkurranse av spesielt Simen Hegstad Krüger som vant på Lillehammer i fjor, men i og med at de nå skal gå 10 km, tror vi dette er fordel Klæbo.

Før dette løpet står Klæbo til 1,90 i odds på seier, og slik det har sett ut så langt i år er dette et meget bra spill.

Vårt tips blir at Johannes Høsflot Klæbo vinner 10 km skøyting på Lillehammer. Det spillet leverer du her