(Nettavisen)

Det engelske nettstedet The Atletic har hatt en gjennomgang av hvilke EM-rekorder som kan blitt slått i sommer. Vi har sett på noen av dem.

At Jude Bellingham er inkludert i Gareth Southgates England-tropp betyr at han bryter iallfall én EM-rekord om han kommer på banen.

Den yngste spilleren som så langt har spilt i et EM er Jetro Willems. Nederlenderen var 18 år og 71 dager da han spilte i tre kamper for Nederland i EM-2012. EM-finalen spilles 11. juli. Da er Bellingham 18 år og tolv dager gammel. Det betyr at uansett om han spiller ett minutt i åpningskampen mot Kroatia eller i en eventuell finale, vil han bli den yngste spilleren som har vært på banen i et EM.

Men han har konkurranse.

Skaff deg oversikten over oddsen på helgens EM-kamper

Polske Kacper Kozlowski er 109 dager yngre enn Bellingham. Får han spilletid i mesterskapet for Polen vil han bli tidenes yngste spiller i et EM.

Men noen rekorder blir ikke slått i 2020-EM. Én av dem tilhører Cristiano Ronaldo. Han har spilt 21 kamper i EM. Det er tre kamper mer enn tyske Bastian Schweinsteiger som nå har lagt opp. Den rekorden blir ikke slått i årets mesterskap.

Yngste målscorer

Sveitsiske Johan Vonlanthen var bare 18 år og 141 dager da han scoret for Sveits i 1-3-tapet mot Frankrike 21. juni 2004. Denne rekorden ble slått to ganger i løpet av fire dager i 2004-EM.

Wayne Rooney stanget inn innlegget fra Michael Owen mot Sveits 17. juni, men Johan Vonlanthens utligningsmål for Sveits mot Frankrike gjorde ham til den yngste EM-målscoreren gjennom tidene. Det er en rekord som har stått i 17 år. Denne rekorden kan Bellingham eller Kozlowski ta i sommer om de klarer å få ballen i mål.

Du får 9,5 i odds på at Jude Bellingham scorer for England mot Kroatia søndag

Flest landslagsmål

Iranske Ali Daei har scoret 109 landslagsmål på 149 kamper. Den rekorden kan stå for fall i EM. Ronaldo er allerede Europas mestscorende spiller på landslagsnivå. Han har scoret 104 mål for Portugal, 19 mer enn ungareren Ferenc Puskas.

Han scoret 85 mål for Ungarn. Men det er en spiller som har scoret flere mål enn ham på landslagsnivå i verden, Irans Ali Daei har scoret fem mål mer enn Juventus-stjernen. Iraneren har 109 mål.

Portugal møter Ungarn, Tyskland og Frankrike i gruppespillet. Ronaldo må score minst fem mål de kommende ukene om han skal tangere rekorden til Daei, og han trenger seks scoringer for å slå rekorden.

Skaff deg oversikten over oddsen på helgens EM-kamper

Flest mål i EM

Den franske legenden Michel Platini og Cristiano Ronaldo har ni EM-mål hver. Det gjør dem til de mestscorende spillerne i sluttspillet. Euro 2020 er Ronaldos femte EM-sluttspill, og i tre av de fire siste mesterskapene har han tatt seg til semifinalene med Portugal.

Han har heller aldri spilt et EM uten å score, så vi tror han kommer til å score minst ett mål på de tre gruppespill-kampene og gå forbi Platini på toppscorerlisten.

Med ti mål vil han trone alene øverst på toppscorerlisten.

At Ronaldo scorer i tirsdagens kamp mot Ungarn gir 1,82 i odds

Skulle han av en eller annen grunn ikke klare å score, vil Antoine Griezmann, som før mesterskapet står med seks EM-mål, være en outsider til å ta toppscorertittelen. Scorer Barcelona-spissen fire ganger, og Ronaldo er målløs, vil han bli tidenes EM-toppscorer. Dette er ikke et usannsynlig scenario. Griezmann var tross alt toppscorer i 2016-EM med seks mål, og Portugal befinner seg i en svært tøff gruppe.

Flest mål på straffespark i EM (utenom straffesparkkonkurranser)

Alan Shearer (England), Gaizka Mendieta (Spania), Zinedine Zidane (Frankrike), Frank Arnesen (Danmark) og Bogdan Stancu (Romania) har alle scoret på to straffespark i samme mesterskap.

I 2020-EM vil det bli videodømming, og det kan føre til flere straffespark. Totalt 29 straffespark ble dømt i Premier League kun på grunn av VAR i 2020-2021-sesongen. Siden det ble spilt 380 Premier League-kamper totalt, betyr det at VAR bidro til at det ble tildelt straffespark i åtte prosent av alle kampene. Det er 36 gruppespill-kamper i EM, og med samme logikken vil VAR bety at det blir tildelt straffespark i minst tre av de kampene.

For Ronaldo og Harry Kane som begge tar straffesparkene for sine nasjoner, kan det bety at de tangerer rekorden på to straffer, eller til og med passer den.

Flest mål i et EM

Det ble scoret 108 mål i 2016-EM. Det var ny rekord for et EM-sluttspill.

EM-sluttspillet i 2012 var siste gang det ble spilt med 16 land. I 2016 var det 24 nasjoner med i EM-sluttspillet. Flere kamper betyr flere mål, så det var ingen overraskelse at 2016-EM ble mesterskapet med flest scoringer.

Lørdag er det 14 millioner i Lotto-potten. Lever kupongen her!

Siden VAR skal brukes i mesterskapet denne gangen virker det sannsynlig at det kan bli scoret mer enn 108 mål i 2020-EM, men noen mål vil antakeligvis bli annullert med den nye teknologien. Sist sesong ble 42 mål annullert i Premier League, men verktøyet gjør at det blir tildelt flere straffespark. Det kan også gjøre at flere mål blir godkjent.

Laget som har scoret flest mål i samme EM

Frankrike scoret 13 mål både i EM i 2000 og i 2016, mens Nederland scoret 13 mål i mesterskapet på hjemmebane i 2000.

Å score mange mål i EM er ikke synonymt med suksess. Frankrike har scoret 13 mål i to mesterskap og Nederland har klart det én gang, men bare én av de tre gangene førte det til EM-gull. David Trezeguets golden goal-scoring mot Italia i ekstraomgangene i finalen i 2000 var det 13. målet til Frankrike i det mesterskapet. Det stilles store forventninger til Frankrike denne sesongen, og de har en angrepsrekke det lukter svidd av. De tre foran hos Frankrike er Kylian Mbappe, som ble toppscorer i Ligue 1 denne sesongen, Karim Benzema, som scoret nest mest mål i La Liga sist sesong og Barcelona-spissen Antoine Griezmann, som ble toppscorer i 2016-EM.

Lørdag er det 14 millioner i Lotto-potten. Lever kupongen her!

Spillere som har deltatt i flest EM-turneringer

17 spillere har spilt i fire mesterskap. Den rekorden slår Ronaldo når han går på banen på Puskás Aréna tirsdag. Han er den eneste aktive spilleren som kan delta i sitt femte EM-sluttspill.

Zlatan Ibrahimovic, som nylig gjorde comeback på det svenske landslaget, kunne også ha spilt i fem mesterskap, men en skade gjør at han ikke kommer til å spille i turneringen.

Ronaldo vil etter årets mesterskap stå med denne rekorden alene. Dette EM-sluttspillet blir hans femte på 17 år, og i fire av dem har han vært en nøkkelspiller i det portugisiske landslaget. Det er en vanvittig prestasjon.

Flest EM-seire for en spiller

Andres Iniesta (Spania), Cesc Fabregas (Spania) og Cristiano Ronaldo (Portugal) har alle tre elleve EM-seire, men siden verken Iniesta eller Fabregas er med i årets turnering, vil Ronaldo stå alene med denne rekorden om Portugal vinner én av kampene sine i EM.

Det er imidlertid lettere sagt enn gjort.

Skaff deg oversikten over oddsen på helgens EM-kamper

Portugal møter Ungarn i den første kampen i gruppe F. De to lagene var i samme gruppe i 2016-EM, hvor de spilte 3-3, og deretter møter portugiserne de to fotballstormaktene Tyskland og Frankrike. Det er faktisk mulig at Portugal kan stå uten seier etter de tre første kampene i EM.

At Portugal vinner mot Ungarn tirsdag gir 1,47 i odds

De kan gå videre uten en eneste seier, akkurat som de gjorde i gruppespillet i 2016, tape i åttendedelsfinalen og forlate turneringen med null seire. Da vil Ronaldo fortsatt stå likt med Iniesta og Fabregas. Vi tror imidlertid at Portugal vinner mot Ungarn, selv om ungarerne spiller på hjemmebane. Skulle det skje vil Ronaldo ha rekorden alene.

Lengst tid mellom EM-titler

Spania vant EM i 1964, men det tok 44 år før spanjolene tok landets andre EM-tittel. Den kom i 2008.

Det er kun nasjon som kan ta denne rekorden fra Spania i årets mesterskap, og det er Italia. De tok sitt første EM-gull tilbake i 1968, og hvis de vinner i år, vil det være 53 år mellom deres første og andre tittel.

Roberto Mancinis lag har spilt seg frem til to av de siste fem finalene i EM, men de har tapt begge. De tapte i ekstraomgangene mot Frankrike i 2000, og de tapte hele 0-4 mot Spania i 2012. Det er faktisk det største tapet i en EM-finale noensinne.

Raskeste røde kortet

Frankrikes Eric Abidal ble utvist etter 24 minutter, da Frankrike tapte 0-2 mot Italia i 2008. Denne rekorden er ikke særlig imponerende. Iallfall ikke med tanke på at Alex Jankewitz fikk rødt kort allerede etter 82 sekunder i Premier League-kampen mellom Southampton og Manchester United i februar. Det førte til at Southampton tapte kampen 0-9. Jankewitz ble samtidig den fjerde spilleren i Premier League-historien som ble utvist i løpet av de to første minuttene.

Skaff deg oversikten over oddsen på helgens EM-kamper

Det er ikke uvanlig at spillerne har litt overtenning i et EM, og det kan føre til at det blir beinharde dueller, også tidlig i kampene. En utvisning i løpet av de 23 første minuttene vil bety ny rekord. Siden VAR-teknologien vil bli brukt i EM er det slett ikke usannsynlig at den kan plukke opp en og annen stygg takling som gjør at denn rekorden ryker i sommer.

Flest tap i EM-historien

Denne tvilsomme rekorden deler Danmark og Russland. Begge landene har tapt 14 kamper.

Det pussige er at Danmark og Russland er havnet i samme EM-gruppe. De spiller i gruppe B sammen med Belgia og EM-debutant Finland.

Danmark har en sterk tropp i dette mesterskapet, men man ikke kimse av Russland. De var kun en straffebom fra å ta seg til semifinalen i 2018-VM. Det er mulig at begge lagene taper like mange kamper i 2020-EM, og at de fortsetter å dele den tvilsomme rekorden, men vi spår at Russland står alene med rekorden etter mesterskapet.

Flest mål i samme EM

Michel Platini scoret ni mål i EM i 1984. Den rekorden er imponerende. Landsmannen Antoine Griezmann er den som har kommet nærmest. Han scoret seks mål i 2016. Seks spillere har scoret fem ganger i samme mesterskap, en av dem var Alan Shearer i 1996.

Skaff deg oversikten over oddsen på helgens EM-kamper

I 2020-EM er det mulig å spille syv kamper om man tar seg helt til finalen. Dersom en spiller scorer hat-trick i den første gruppespill-kampen, og laget hans tar seg til finalen, vil spilleren fortsatt måtte score syv mål på seks kamper for å gå forbi Michel Platini. Det har skjedd mirakler tidligere, men denne rekorden tror vi ikke rykeri årets EM.