(Nettavisen)

World Cup klassisk sprint Ruka - Finland

Fredag 25. november

Prologen starter kl 10.00 norsk tid

Finalene starter kl 12.30 norsk tid

Konkurransen vises på TV3

Live odds etter rennstart

Verdenscupen i langrenn starter som vanlig i finske Ruka siste helgen i november. Siden 2002 har det vært åpning på dette vintersportsstedet, som kun ligger en liten times kjøring fra grensen til Russland.

Historien viser at dette er en plass de norske utøverne har følt seg hjemme. Den første sprinten gikk i 2006, og på de 16 gangene det har vært sprint i Ruka, har Norge tatt seieren hele 12 ganger i herreklassen.

Norge har også sikret seg pallplassene hele 33 av 48 mulige ganger, og har tatt trippelseier fem ganger. Russland har vunnet tre ganger, og svenske Teodor Peterson er den eneste utenom Norge og Russland som har gått til topps i Ruka.

I kvinneklassen er ikke dominansen like stor. Seks seiere og 15 pallplasser på like mange renn som gutta er status her, og det nok nok herrene vi må stole mest på også i år.

I fjorårets sprint endte det slik:

Herrer

1. Alexandr Terentev - Russland

2. Johannes Høsflot Klæbo - Norge

3. Erik Valnes - Norge

Kvinner

1. Maja Dahlqvist - Sverige

2. Johanna Hagström - Sverige

3. Maiken Caspersen Falla - Norge

Sprint herrer

Johannes Høsflot Klæbo slo gjennom i 2016/17, og fikk med seg en seier fra den første sesongen. Fra han virkelig tok av året etter har det nesten vært uvirkelig gode resultater i sprint.

På de 35 worldcuprennene Klæbo har vært med i siden Ruka i november 2017, har han vunnet 29 av dem. I tillegg har han fire andreplasser og en tredjeplass - og selvsagt to VM-gull og to OL-gull i denne perioden.

Det er helt enorme resultater i øvelsen der det er så små marginer som kan føre til at man havner i trøbbel.

Klæbo har også vunnet i Ruka, men dette er en av plassene han har vært menneskelig. På seks starter har han to seiere, tre andreplasser og en tredjeplass, og han har faktisk blitt slått de to siste gangene.

I 2020 var det Erik Valnes som fulgte Klæbo og passerte han på slutten, mens i fjor var det russiske Alexandr Terentev som parkerte alle i den siste bakken, og knep seieren foran Klæbo.

Uten russere på start er det nok andre nordmenn som blir de sterkeste utfordrerne for Klæbo, og duellen mot Even Northug kan bli meget interessant. Northug har to seiere på to renn i år, men ingen av gangene var Klæbo på start.

Denne gangen er han det, og da tror vi Klæbo viser hvem som er sprintkonge på ski.

Vårt tips er at Johannes Høsflot Klæbo vinner sprinten i Ruka. Det spillet leverer du her

Et langskudd kan være å følge med på Calle Halfvarsson. Han viste form i Bruksvallarna sist helg og vant den svenske åpningen der. På sitt beste kan han være med høyt oppe, og topp 3 på svensken gir 7.00 i odds.

Sprint kvinner

Jonna Sundling er forkjølet og må stå over helgens renn. Uten fjorårets suverene sprinter på start er det helt åpent i kvinneklassen. Kristine Stavås Skistad klinket til med seier på Beitostølen, og virker å være tilbake i form.

Om hun har kapasitet til å være med helt inn i Ruka er vi veldig usikre på, for den siste bakken er lang og bratt, og det er ikke et terreng Skistad drømmer om.

Det har vært stor svensk dominans på sprint de siste årene. Først kom Linn Svahn, så Maja Dahlqvist, før Jonna Sundling tok det til et helt nytt nivå etter nyttår i fjor.

Dahlqvist vant i Ruka i fjor, men hun så ikke superskarp ut i den svenske åpningen sist helg(9. plass). Hun kan selvsagt løfte seg formmessig på en uke, men denne gangen tror vi mer på Johanna Hagström og Emma Ribom.

De hadde en knallhard duell i Bruksvallarna sist helg der Ribom snek seg såvidt foran. Ribom har vært to ganger på pallen i karrieren sin(3 i Val Di Fiemme 2021, og 2 i Lahti 2022), og ut i fra rennet sist helg virker hun hakket sterkere i år.

Johanna Hagström har vært på pallen fire ganger i verdenscupen, og ble nummer to i Ruka for et år siden. Da fulgte hun Maja Dahlqvist hele veien inn, og imponerte i den siste bakken.

Vi tror løypen i Ruka passer bedre for Hagström enn den de gikk sist helg i Bruksvallarna, og tipset vårt i kvinneklassen blir at Hagström tar seieren.

Seier til Hagström spiller du på her til 4.25 i odds