(Nettavisen)

Argentina - Kroatia

Odds: Argentina vinner - 1,87 i odds

Kampstart tirsdag 13. desember kl 20:00

Spillestopp kl 19:59

Lusail Stadium, Lusail

Kampen vises på TV2 Direkte

Vi tror at Argentina vinner. Det spiller du på her til 1,87 i odds

Jules Rimet var president i det franske fotballforbundet fra 1919 til 1942, og var FIFA's tredje president fra 1921 til 1954.

På hans initiativ ble det første VM i fotball arrangert i Uruguay i 1930, og det var arrangørlandet som ubeskjedent nok stakk av med tittelen

Nå er det klart for den 22. utgaven, og det skal bli spennende å se hvem som kan juble høyest til slutt.

Frankrike er regjerende mester etter at de slo Kroatia 4-2 i finalen i 2018, mens det er Brasil som har blitt verdensmester flest ganger med sine fem titler.

FIFA-ranking i dagens kamp

Argentina - 3

Kroatia - 12

Kroatias tredje semifinale

Kroatia tok seg til semifinale i 1998 i sitt første VM som selvstendig nasjon etter uavhengigheten fra Jugoslavia i 1991. I 2018 tapte de VM-finalen for Frankrike, og tirsdag spiller nasjonen som har over én million færre innbyggere enn Norge semifinale i VM.

Laget til Zlatko Dalic var ikke blant favorittene i årets mesterskap, men de slo Brasil på straffespark og tok seg til sin tredje semifinale i historien.

Nå møter de Argentina i semifinalen, og de kan dermed slå ut begge de søramerikanske gigantene i samme mesterskap. Skulle Kroatia gjøre det, vil de være det første laget som har klarer det siden Tyskland gjorde det i 2014.

Søramerikanerne klarte på finurlig vis å rote vekk en 2-0-ledelse mot Nederland, mens Kroatia utlignet sent i ekstraomgangene før de slo Brasil på straffespark.

Argentina er store favoritter, men Kroatia, som er ubeseiret i elleve kamper på rad, virker litt undervurdert i denne kampen.

På en måte er disse to nasjonene ganske like. De har en rekke hardtarbeidende spillere og en stjerne. 35 år gamle Lionel Messi er den største profilen hos Argentina, mens 37-åringen Luka Modric er stjernen i det kroatiske mannskapet. Dette er antakeligvis det siste mesterskapet for begge. Både Messi og Modric har håp om å lede laget sitt til VM-finalen. Messi endte på andreplass i 2014, mens i 2018 var det Modric og Kroatia som måtte nøye seg med andreplassen etter å ha tapt mot Frankrike.

Argentina og Kroatia møttes i Russland for fire år siden, og kroatene vant 3-0. Tirsdagens kamp blir neppe en reprise, men kroatene har vist seg å være svært vanskelige å slå.

Zlatko Dalic måtte se laget sitt slippe inn det første målet i åttendedelsfinalen mot Japan, men de slo tilbake og vant på straffespark. De holdt deretter Brasil til 0-0 etter 90 minutter. Selv om de lå under etter første ekstraomgang klarte de å komme tilbake og vant på straffer.

Presset hviler på Argentina

Argentina på sin side har mistet ledelser to ganger i VM. De tapte 1-2 mot Saudi-Arabia i åpningskampen, og i kvartfinalen klarte de ikke å holde på en 2-0-ledelse. Spørsmålet er om de har lært av feilene.

Vi tror det.

Dette VM har virkelig vist at ballen er rund. Flere lag som har vært best i sine kamper har røket ut, og det er akkurat det som er sjarmen med fotballen.

At det beste laget ikke alltid vinner, og at de mindre nasjonene også kan vinne sine kamper om de er lojale til kampplanene og jobber for hverandre.

Slik som Kroatia.

De fleste trodde nok at forhåndsfavoritt Brasil skulle slå ut Kroatia i kvartfinalen, men det ble en betydelig jevnere match enn de mange hadde forventet.

Kroatia viste i den kampen at de har en meget sterk midtbane med Luka Modic og Mateo Kovacic i spissen, og de kan også lage problemer for Lionel Messi og Argentina. Kroatia tok seg til VM-finalen for fire år siden, og de vet nøyaktig hva som skal til for å opplevde det igjen.

I tirsdagens semifinale hviler alt presset på Argentina, og det er akkurat den situasjonen som gjør at alt ligger til rette for en skrell for laget fra Balkan.

Det som taler imot er en viss Lionel Messi. Han har vist i dette mesterskapet at han i en alder av 35 år fortsatt er en nøkkelspiller hos Argentina, og ja, han er sannsynligvis verdens beste fotballspiller gjennom tidene.

I kvartfinalen sto han bak to straffemål og en utrolig målgivende pasning. PSG-stjernen var tungen på vektskålen igjen.

Argentina hadde fortjent å vinne etter ordinær tid mot Nederland, og de var også det klart beste laget i ekstraomgangene hvor de gikk for seieren.

Bortsett fra Messi er det verdt å trekke frem det defensive spillet. Argentina har vært solide bakover. Det viser også statistikken. De er det laget som har sluppet motstanderne til færrest målsjanser dette mesterskapet.

Det er selvsagt en viss U-fare når Kroatia er involvert, og statistikken viser at VM-semifinaler ofte er tette og jevnspilte. Tre av de siste åtte semifinalene har måttet bli avgjort etter ekstraomganger, mens fire av de andre har vært avgjort med ett måls margin.

Argentina er favoritter til å ta seg til finalen, og vi tror de innfrir og tar en knepen seier.

Vi tror at Argentina vinner. Det spiller du på her til 1,87 i odds

Det kan også være interessant å spille på at Argentina vinner og det scores under 3,5 mål. Årsaken er at Kroatias kamper har vært målfattige.

Fire av de fem kampene deres så langt i VM har endt med under 2,5 mål etter ordinær spilletid. Det har vært scoret flere mål i Argentinas kamper, men denne kampen tror vi vil være preget av stundens alvor og det kan muligens være en kamp hvor forsvarsspillet blir helt avgjørende. Det gjør at vi mener Argentina har en fordel.

Vi tror at Argentina vinner og under 3,5 mål i kampen. Det spiller du på her til 2,30 i odds