(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av tre kamper fra Premier League, tre fra italiensk Serie A, to fra tysk Bundesliga, to fra spansk La Liga, en fra skotsk FA-cup og en fra spansk La Liga 2. Bonuspotten ble utløst av en heldig vinner på lørdag og er således på ca. 275.000 kroner. Innleveringsfristen er kl. 14.55.

1. Arsenal - Manchester United
Alt ser flott ut for Arsenal akkurat nå. De vant derbyet borte mot Tottenham forrige helg (2-0), og seieren gjorde at Arsenal nå for første gang er favoritter til å vinne Premier League både i modellen hos statistikktjenesten Opta og hos bookmakerne. Selv om Manchester City kuttet forspranget til fem poeng etter torsdagens 4-2-seier mot Tottenham, er Arsenal nå fortsatt favoritter hos de fleste. Martin Ødegaard og lagkameratene har tatt 47 poeng på 18 Premier League-kamper denne sesongen. Så mange poeng har Arsenal aldri tidligere hatt etter 18 kamper. Et viktig poeng er at Mikel Artetas lag har vunnet fire av de fem ligakampene mot de såkalte topp seks -lagene. Det eneste poengtapet kom mot nettopp Manchester United i september når de tapte 3-1 på Old Trafford. Nå søker de revansj, og med 7-1-0 på åtte hjemmekamper denne sesongen kan de fort få det de ønsker. Jesus og Nelson er eneste fravær for Arsenal.

Et drømmefrispark fra Michael Olise stoppet Manchester Uniteds seiersrekke på ni kamper i alle turneringer tidligere denne uken med 1-1 borte mot Crystal Palace, men formen til Erik ten Hags lag er likevel svært god før søndagens kamp mot serieleder Arsenal. Manchester United har nemlig kun tapt én av de siste 20 kampene i alle turneringer. Fasiten viser imponerende 16 seire, tre uavgjorte og bare ett tap. Manchester United er nå nummer fire på tabellen med 39 poeng, like mange som Newcastle og tre poeng bak Manchester City. Her må Manchester United klare seg uten viktige Casemiro som er suspendert. Den brasilianske midtbanespilleren har vært svært viktig etter at han kom til Old Trafford. Han slukker branner over hele banen, samtidig som han balanserer midtbanen til United. Siden første Premier League-kampen hans i i oktober viser statistikken at Casemiro er midtbanespilleren som har flest klaringer (32), nest flest taklinger (49) og nest flest dueller vunnet (92). Den brasilianske hardhausen vil bli sårt savnet, og hans fravær vil antakeligvis gjøre det enklere for Martin Ødegaard og Granit Xhaka å kontrollere midtbanen. Ute er også Dalot, Sancho, Tuanzebe og van de Beek, mens Martial er usikker.

Arsenal fosser fremover, og selv om Manchester United har vist seg meget vriene å slå setter vi Arsenal som klare favoritter her. H på 96-rekkeren og HU på 432-rekkeren.

2. Leeds - Brentford
Leeds har rotet seg inn i bunnstriden også denne sesongen, hvor de er et av tre lag som alle har 17 poeng. Det er ikke mer enn to poeng ned til Southampton på sisteplass, men Leeds har en stor fordel med at de har to kamper til gode på de fleste av lagene under de på tabellen. Det er særlig bakover på banen det kladder voldsomt (33 baklengs på 18 kamper), for fremover har de egentlig levert ganske bra. 1-2 borte mot Aston Villa sist var deres femte seriekamp på rad uten seier (0-2-3) men de fikk iallfall klart å slå ut Cardiff fra FA-cupen etter 5-2 hjemme i omkampen der etter 2-2 borte for to uker siden. Tolv poeng på ni hjemmekamper er helt middels. Dallas, Forshaw, Gray og Summerville er ute.

Brentford leverer kruttet for tiden, og 2-0 over Bournemouth på hjemmebane sist gir en rad som viser fine 4-3-0 siste sju inkl kamper mot både Manchester City, Liverpool og Tottenham. Det har bidratt til en sterk 9.plass med 29 poeng, hvor en E-cupplass ikke er mer enn fire poeng unna. Nå er det dog bortekamp som gjelder, og der har de en tendens til å slite klart mer enn de gjør hjemme. For med ti poeng og hele 18 baklengs på ni bortekamper hender det at de går litt opp i liminga bakover når de er på reisefot. Jansson og Onyeka er skadet.

Leeds er ikke i form nå, og har ikke en seier siste fem. Stikk motsatt form på Brentford som har sju kamper uten tap, men de trives absolutt ikke her på bortebane. Her lukter det egentlig poengdeling, men vi dobler opp med HU da Leeds etterhvert må jakte en seier.

3. Manchester City - Wolves
Manchester City jakter fortsatt Arsenal i toppen av tabellen, men ettersom Arsenal bare vinner og vinner er det absolutt ikke en enkel oppgave. Nå er de fortsatt på andreplass med 42 poeng fem poeng bak lederen, og selv om Manchester City som oftest vinner sine kamper er det likevel noen problemer å spore her og der. Blant annet så vi tegn til det sist når de havnet under 0-2 til pause hjemme mot Tottenham før de satte på gassen og snudde til seier 4-2 i andre omgang. For selv om det endte bra denne gangen har de slitt overraskende mye i det siste, hvor Haaland har blitt tatt mer og mer ut av kampene. I ligacupen tredje sist klarte de ikke å skape særlig mye, og det endte da også med en sjokkerende exit etter 0-2 for Southampton. Tap ble det også nest sist i serien hvor de ble helt kneblet av Manchester United og røk 1-2 i byderbyet. Dermed er det kanskje ikke alt som stemmer helt om dagen, men her på hjemmebane leverer de som oftest varene, noe 25 poeng på ti hjemmekamper også stadfester.

Nå kommer Wolves på besøk, og etter alle solemerker skal det være grei skuring for Manchester City. For Wolves har ikke overbevist oss på lenge, selv om de klarte å slå West Ham i deres siste seriekamp. 2-1-2 siste fem er vel helt ok, men de har også blitt slått ut av både FA-cupen med 0-1 hjemme for Liverpool og ligacupen (1-2 på straffer borte mot Nottingham Forest) så helt godkjent er det ikke for Wolves som ligger å vipper på nedrykksstreken med en 17.plass og 17 poeng, bare målforskjellen foran Bournemouth som nå er første lag under streken. Meget svake borte i år med seks poeng på ni kamper. Chiquinho, Kalajdzic, Neto og Traore er ute.

City er ikke inne i sin beste periode, men det trenger de heller ikke å være for å kunne slå Wolves på hjemmebane. Klink H.

4. Juventus - Atalanta
Juventus har beholdt sin fine form de, selv om de tapte hele 1-5 borte mot Napoli i deres siste seriekamp. De slo kjapt tilbake med seier 2-1 over Monza i cupen, men denne ukens store nyhet kommer likevel fra det utenomsportslige rotet i klubben. Juventus har nemlig blitt trukket 15 poeng pga økonomisk rot, og dermed ramler de plutselig bort fra alt som heter topplassering, E-cup og medaljer og ned til en 10.plass med 22 poeng. Det er synd for spillerne som har levert godt i lang tid, men rettferdigheten må uansett seire. Her hjemme har de iallfall gitt fansen mye å juble for, hvor de står med 7-2-0 og flotte 21-3 i målforskjell. De Sciglio, Ihattaren og Peeters er ute.

Atalanta er blant klubbene som gagnes av poengtrekket, og nå er Atalanta oppe på en 5.plass med 34 poeng, kun målforskjellen bak Lazio på fjerde. De befestet sin fine form sist når de gruste stakkars Salernitana hele 8-2, og med 5-2 også over Spezia i cupen like etter har de scoret 13 mål nå på de to siste. Dermed kan man trygt si at de har skjerpet seg betraktelig etter avbrekket. Det er også her på bortebane de har levert best gjennom hele sesongen, hvor de står med flotte 20 poeng etter ni kamper. Koopmeiners er ute med gule kort, mens Muratore er skadet.

Juventus har et digert fjell å bestige nå om de skal klare en plass i E-cup neste sesong. Men med den hjemmestatistikken de har ender vi opp med H her selv om Atalanta også har levert på bortebane.

5. Spezia - Roma
Spezia har så vidt begynt å røre på seg nå etter en svak start, og de slo faktisk Torino 1-0 borte sist. Det gir en rad som sier 2-3-0 siste fem, og Spezia har nå kommet seg helt bort fra den verste bunnstriden med en 15.plass og 18 poeng. De slipper fortsatt inn litt for mange mål med 28 baklengs på 18 kamper, men de klarer å holde følge med de fleste her på hjemmebane hvor de har hentet tolv poeng på åtte kamper. Det er faktisk ikke helt ueffent. Bastoni og Zoet er ute.

Roma sliter kanskje noe hvor de ligger på en 6.plass med 34 poeng, men det skiller altså ikke mer enn fire poeng opp til Milan på andre. Opp til byrivalen Lazio på fjerde er det kun målforskjellen som skiller, og da kan man kanskje ikke klage for mye. 2-0 hjemme over Fiorentina sist var trygt, og de klarte 2-2 borte mot Milan i deres siste bortekamp. I likhet med Spezia har også de 2-3-0 siste fem nå, og 18 poeng på ni bortekamper er mer enn godkjent. Darboe og Wijnaldum er eneste fravær.

Begge lag viser ganske bra form for tiden. Roma jakter CL og får et lite tips. B.

6. Monza - Sassuolo
Nyopprykkede Monza har fått opp dampen, og står nå med 3-2-1 på de seks siste. Sesongens andre borteseier kom sist når de slo Cremonese 3-2, og de kan nå slappe av oppe på en 13.plass med 21 poeng. Med en luke på ni poeng ned til Verona under streken har de intet å frykte i den sammenheng, og målet er nok å beholde plassen i sin første sesong før de kan prøve å klatre litt igjen neste sesong. 13 poeng på ni hjemmekamper er absolutt godkjent som nyopprykket i Serie A. Donati og Rosella er borte med skader.

Sassuolo med norske Thorstvedt og Ceide i stallen har havnet i skikkelig motbakke, og tapene kommer i hopetall. 0-1-6 på de sju siste gir seriens dårligste rad nå, og alle de tre kampene nå i januar er tapt mot Sampdoria (1-2), Fiorentina (1-2) og Lazio (0-2). De har fortsatt fire poeng ned til lagene under streken, men sesongen har vært en stor skuffelse eter at Sassuolo i mange år har figurert på den øverste halvdelen i Serie A. Kun fem poeng på ni bortekamper er meget svakt, og hele 17 baklengs gir grunn til bekymring. Muldur er ute her.

Monza holder den klart beste formen, men vi tør ikke stole 100% på de. HU.

7. Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen
Med 2-0-3 på de fem siste før pausen har ikke Borussia Mönchengladbach levert like bra hele veien, men de vant iallfall sine to siste hjemmekamper i fin stil med 3-1 over Stuttgart og 4-2 over Dortmund. En 8.plass med 22 poeng er muligens noe under pari, og med fire poeng opp til E-cupplass er det nok liten tvil om hva målet deres vil være i andre halvdel av sesongen. Et godt steg å veien dit vil være å bevare deres fine hjemmeform, for den er absolutt blant de beste i ligaen med 18 poeng på åtte kamper. Hele 20 av deres 28 mål har også blitt scoret her, noe som toppscorer Thuram (10 mål) har bidratt til.

Bayer Leverkusen var blant lagene med best rytme på slutten av 2022, hvor de slo Union Berlin (5-0), Köln (2-1) og Stuttgart (2-0) i de tre siste kampene før avbrekket. Men starten på sesongen var langt ifra like solid, og dermed er Bayer Leverkusen fortsatt langt unna toppen fra sin 13.plass og 18 poeng. Faktisk er de nærmere nedrykk enn E-cup, og sesongen kan fort ende opp med å bli en mellomsesong for deres del. Sju poeng på sju bortekamper er svake greier.

Mens Borussia Mönchengladbach er sterke hjemme har Bayer Leverkusen store problemer på bortebane. Men det er vrient å si hva avbrekket har betydd og vi må dekke opp. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

8. Borussia Dortmund - Augsburg
Borussia Dortmund gjør sin seriedebut etter pausen her, og de håper nok på en bedre andre halvdel av sesongen. De ble forstyrret av skader og sykdom på noen viktige spillere i starten av sesongen, og de kom aldri helt i gang. Nå ligger de helt nede på en 7.plass utenfor E-cup med 25 poeng etter at de avsluttet året med to skuffende tap for Wolfsburg (0-2) og Borussia Mönchengladbach (2-4), men det er jevnt oppover på tabellen hvor Wolfsburg på plassen over har 26 mens det heller ikke skiller mer enn fem poeng opp til Eintracht Frankfurt som nå er nummer to. Med 16 poeng på sju hjemmekamper er det en arena man fortsatt kan stole på de gule og sorte.

Augsburg har nok med å berge plassen, for med 15 poeng er det så vidt de holder hodet over vannet fra sin 15.plass hvor de kun har målforskjellen ned til Stuttgart under streken. Formen før pausen var ytterst svak med 0-3-4 siste sju, og treningskampene nå i januar har heller ikke vært all verden. Et lyspunkt er at de ikke har vært like svake borte som hjemme, for ti av deres 15 poeng har overraskende nok kommet her på fremmed gress.

Denne skal ende med en ganske så klink hjemmeseier. H.

9. Athletic Bilbao - Real Madrid
Athletic Bilbao viser klart synkende trend, og tapet 1-3 borte mot Real Sociedad i baskerderbyet sved nok klart mest. 2-4-4 siste ti er langt unna hva Athletic Bilbao presterte i starten, og nå svinner også sjansene om en E-cupplass mer og mer for hver runde som går. En 8.plass gjør at de akkurat nå ligger utenfor med 26 poeng, men det skiller ikke mer enn to poeng opp til både Betis og Villarreal og dermed har de fortsatt gode muligheter hvis de klarer å snurpe igjen sekken enda litt bedre bakover. Her hjemme gjør de ofte akkurat det, hvor 17 poeng og kun fire baklengs på ni kamper er meget bra. Alvarez står over med rødt kort.

Real Madrid holder stand der oppe i toppen av tabellen hvor de fortsatt bare er tre poeng bak ledende Barcelona. Med 38 poeng er de nå a poeng med Real Sociedad på tredje, men Real Madrid har to kamper ekstra i bakhånd. Real Madrid har hatt et ganske hardt program nå i det siste med blant annet "Supercopa" i Saudi-Arabia som har tatt mye tid og krefter. Der endte det med tap i finalen for Barcelona (1-3), og det så lenge ut til at det skulle ende med et nytt tap sist i Copa Del Rey og når de havnet under 0-2 borte for Villarreal tidlig. Men de gjorde en imponerende innsats i 2.omgang og snudde kampen til seier 3-2. Dermed unngikk de å tape to bortekamper på kort tid mot Villarreal som slo Real Madrid 2-1 i deres siste seriekamp for 14 dager siden. 21 poeng på sju bortekamper er uansett meget sterkt levert av "Los Blancos". Alaba, Lucas og Tchouameni er ute.

Bilbao sliter for tiden, og selv om de ikke er enkle å slå på eget gress blir det en B på Real Madrid som ikke har råd til særlig mange poengtap i jakten på Barcelona.

10. Elche - Osasuna
Elche er ensom og forlatt nede i bunnen av La Liga. Med kun fem poeng er luken oppover på tabellen blitt gigantisk, og nå er det hele tolv poeng opp til en sikker plass. Det er bortimot sjanseløst, og når de i tillegg både scorer minst og slipper inn flest blir det enda verre. 1-1 borte mot bunnrival Cadiz sist var forsåvidt greit, men her trengs det både mirakler og gjenoppstandelser av en annen verden om de skal redde plassen. 0-2-6 etter åtte hjemmekamper.

Osasuna banker for alvor på døren til en E-cupplass med 27 poeng. Det gir nemlig en 7.plass rett under Villarreal og Betis på 28, og hele sesongen har vært en stor opptur for Osasuna. Det er først og fremst takket være en bra defensiv, for med 17-16 i målforskjell har de ikke den sterkeste offensiven i serien. Men de leverer jevnt over fint nå med 3-2-2 siste sju, selv om de sliter klart mer borte enn hjemme. Hjemme er de nemlig det nest beste laget hittil med 18 poeng, mens på bortebane har de mer moderate ni poeng og kun fem scoringer på åtte kamper.

Elche står fortsatt uten seier, og den kommer ikke her heller. UB.

11. Hibernian - Hearts
Hibernian holder seg greit med i skotsk Premiership hvor de er nummer seks med 27 poeng. 2-1-3 siste seks er ikke helt godkjent, men det er ganske store forskjeller i Skottland, og akkurat nå kjemper "Hibs" med Aberdeen, Livingston og St. Mirren om å klare å fange en topp seks-plassering som gir vinnersluttspill. Nå er det derimot cup som gjelder, hvor Hibernian først kommer inn i denne runden.

Det gjør også Hearts som lenge har vært ansett som en klubb blant de 3-4-5 beste i Skottland. Denne sesongen er intet unntak, og etter fin form og 5-2-0 på de sju siste har Hearts lagt seg til på tredjeplassen med hele sju poeng ned til Livingston på fjerde. Også de kommer inn i denne runden, men det kan være verd å ta med seg at lagene har møttes to ganger i serien allerede, hvor det endte 1-1 her i Edinburgh tidlig i sesongen, mens Hearts vant enkelt 3-0 hjemme kun for tre uker siden.

Denne er særdeles åpen, og vi tar ingen sjanser. HUB.

12. Sporting Gijon - Zaragoza
Sporting Gijon leverer på det jevne, men seirene er det relativt få av. Kun en på de tolv siste må sies å være ganske så svakt (1-7-4), og Gijon ligger da også nede på en 15.plass med 28 poeng. Det er ganske langt unna toppen, mens de kun har tre poeng ned til lagene under streken. Noe bedre er det hjemme med 3-4-1 siste åtte og totalt 17 poeng på elleve kamper.

Zaragoza har vist klart bedre takter med 3-3-1 siste sju. Sist kom en sjelden borteseier med 3-2 over Villarreal B, mens det ble målløst 0-0 mot Mirandes i deres siste hjemmekamp. Med en 14.plass og 29 poeng ligger de litt i ingenmannsland akkurat nå, men de har ikke mer enn fire poeng ned til streken så helt rolig kan de ikke være. Tolv poeng på ti bortekamper denne sesongen.

Zaragoza med den beste formen, men denne divisjonen er veldig hjemmedominert. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

Sportspills 96-rekker:
1. Arsenal - Manchester United H

2. Leeds - Brentford HU

3. Manchester City - Wolves H

4. Juventus - Atalanta H

5. Spezia - Roma B

6. Monza - Sassuolo HU

7. Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen HU

8. Borussia Dortmund - Augsburg H

9. Athletic Bilbao - Real Madrid B

10. Elche - Osasuna UB

11. Hibernian - Hearts HUB

12. Sporting Gijon - Zaragoza HU

Sportspills 432-rekker:
1. Arsenal - Manchester United HU

2. Leeds - Brentford HU

3. Manchester City - Wolves H

4. Juventus - Atalanta H

5. Spezia - Roma B

6. Monza - Sassuolo HU

7. Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen HUB

8. Borussia Dortmund - Augsburg H

9. Athletic Bilbao - Real Madrid B

10. Elche - Osasuna UB

11. Hibernian - Hearts HUB

12. Sporting Gijon - Zaragoza HUB