(Nettavisen)

Denne ukens lørdagskupong består av fem kamper fra serieåpningen i Premier League. to fra Eliteserien og fem fra Championship. Bonuspotten er oppe i ca. 700.000 kr. Innleveringsfristen er kl. 15.55.

1. Rosenborg - HamKam
Etter 3-2 over Odd på Skagerak Arena sist har Rosenborg nå seks seriekamper uten tap med 4-2-0. Dermed har de sneket seg helt opp til en fjerdeplass på tabellen med 28 poeng. De er fortsatt tre poeng bak Bodø/Glimt på tredjeplass, men hvis formen fortsetter sånn kan det faktisk bli riktig spennende i Trøndelag utover høsten. Her hjemme på Lerkendal har de spilt meget bra, hvor 5-2-0 på sju kamper er blant de klart beste i Eliteserien. Noen endringer har det også blitt etter overgangsvinduet åpnet, hvor Rosenborg har hentet inn to spennende spillere i form av Tengstedt og Ingason.

HamKam har en noe motsatt kurve nå, hvor formpilen for alvor peker feil vei. Ingen seire og 0-3-2 på de fem siste gjør at HamKam nærmer seg kvalikplassen med stormskritt, og nå har de kun to poeng ned til Haugesund fra sin 12.plass og 18 poeng. De kommer senest fra et meget skuffende hjemmetap 0-1 for Kristiansund, og som om ikke det var nok har de nylig solgt sin stjerne Kristian Eriksen til serieleder Molde, Nå fikk de meget godt betalt for det, så det var nok helt rett avgjørelse, men det svekker laget sportslig på kort sikt. Her borte står de med åtte poeng på sju kamper, og selv om denne kampen har en noe spennende vinkel med tanke på sagaen mellom HamKam og Rosenborg i starten av sesongen blir det nok tøft for HamKam å ta med seg særlig mye fra denne.

Rosenborg er kruttsterke hjemme, og de taper nok ikke her heller. Eneste som gjør oss noe usikre et at HamKam garantert ønsker å ødelegge for Kjetil Rekdal, men det tror vi går begge veier og derfor blir det en H.

2. Bodø/Glimt - Odd
Nå har Bodø/Glimt for alvor funnet flyten i spillet sitt. For seirene kommer som perler på en snor for tiden, og etter 2-1 borte mot Aalesund sist står de med 6-0-1 på de sju siste seriekampene. I tillegg er de ute i Europa å gjør seg bemerket igjen, hvor de tidligere denne uken smadret Zalgiris hele 5-0 her på Aspmyra. Bodø/Glimt ligger på en 3.plass med 31 poeng nå, og de har fem poeng opp til Lillestrøm og åtte poeng opp til Molde. Med 16 poeng på åtte hjemmekamper er formen helt kurant også her på hjemmebane. Siden sist har de gjort et bytte på spissplass, hvor de har hentet inn Salvesen fra Strømsgodset mens Boniface er solgt til Belgia.

Odd blander og gir noe voldsomt, og de er et vrient lag å vurdere. Sist ble det tap 2-3 hjemme for Rosenborg, og dermed er de nok en gang inne i en noe svakere periode med 0-2-2 på de fire siste. En 10.plass med 20 poeng gjør at de ligger midt i haugen, men de har kun fire poeng ned til Haugesund som akkurat nå ligger på kvalikplassen med 16 poeng. Når Odd også har en kamp mer spilt enn alle lagene rundt seg betyr det at de absolutt kan finne på å havne helt der nede om de ikke skjerper seg. En ting skal de dog ha, og det er at de har levert ganske kurant på bortebane med elleve poeng på åtte kamper. Når de står med 6-8 i målforskjell er det faktisk en prestasjon i seg selv.

Bodø/Glimt er klart på gang nå, og et Odd i dårlig form skal være ganske enkel match på hjemmebane. H.

3. Everton - Chelsea
Etter at Everton havnet i skikkelig trøbbel forrige sesong fikk Frank Lampard dratt frem det siste lille ekstra, og etter et par meget viktige seire over Leicester og Chelsea (i dette oppgjøret) på slutten klarte de til slutt å berge plassen med et nødskrik. En 16.plass med 39 poeng var fire poeng over streken, og selv om det var en elendig sesong var det kanskje det Everton trengte for å virkelig skjønne alvoret. Det var på bortebane Everton trøblet i fjor (kun ti poeng på 19 kamper), for her på Goodison Park var de helt på høyde med resten med sine 29 poeng på 19 kamper. Siden forrige sesong har de mistet Richarlison til Tottenham i tillegg til feks Sigurdsson, Delph, Tosun etc, mens blant andre Tarkowski har kommet inn. Det er også greit å påpeke at Everton har en utrolig bra statistikk her hjemme mot Chelsea, hvor 1-0 seieren forrige sesong gjør at de nå har vunnet denne kampen fire sesonger på rad.

Men Chelsea er kanskje bedre enn iallfall et par av de sesongene der nå, og i fjor ble det bronsemedaljer med 74 poeng. Ganske klart bak lederduoen, men fortsatt tre poeng foran Tottenham på fjerdeplass. Med 40 poeng og kun 11 baklengs på 19 bortekamper var de meget solide på fremmed gress sist sesong. De var også nære en cuptittel, men tapte finalen i både FA-Cupen og ligacupen på straffer mot Liverpool mens det kun ble kvartfinale i Champions League. Foran den nye sesongen har de polstret opp med Sterling, Cucurella og Koulibaly, men de har også mistet Lukaku, Christensen og Rudiger.

Chelsea er på papiret klare favoritter her, men det er vanskelig å se helt bort ifra den sterke statistikken Everton har mot Chelsea. B på 96-rekkeren og UB på 432-rekkeren.

4. Bournemouth - Aston Villa
Bournemouth kom seg kjapt tilbake til Premier League etter at de endte som nummer to i Championship forrige sesong. Med 4-4-0 på de åtte siste ble det til slutt en luke på seks poeng ned til Huddersfield på plassen bak, og plassen var allerede sikret før siste runde. Med 39 baklengs hadde de det beste forsvaret i serien, og det gjorde det bra både borte og hjemme. Her hjemme fikk de 46 poeng på 23 kamper, og det var flest av alle sammen med Fulham. Men, de har ikke fått inn noen særlige forsterkninger og alt tilsier at dette kan bli en tøff sesong for Bournemouth som har tapt sine tre siste treningskamper mot Braga, Bristol City og Real Sociedad. Her er Brooks og Rothwell ute.

Aston Villa har gjort det mye bedre i sommer med 4-1-0 på sine fem treningskamper, og slo nylig Rennes 2-0 etter at de spilte 2-2 mot Manchester United. Det er bedre tall enn de presterte på slutten av forrige sesong hvor de avsluttet med 0-2-2. En 14.plass med 45 poeng er langt bak målsettingen deres, og særlig var de skuffende på eget gress. De leverte heller ikke mer enn greit på bortebane med 22 poeng på 19 kamper, og Aston Villa har prøvd å ta noen grep ved å hente inn spillere som Coutinho, Olsen, Diego Carlos og Kamara. Targett har de mistet til Newcastle, men ellers er de ganske så like som forrige sesong. Hause er eneste fravær.

Bournemouth vil nok komme til å slite i bunnen av tabellen og vi setter Aston Villa først på kvalitet. Men de hadde ingen god sesong i fjor, og vi må doble opp med UB i en typisk kamp som kan ende med poengdeling.

5. Leeds - Wolves
Leeds slapp med skrekken forrige sesong når de var ytterst nære å rykke ned, men slapp unna i siste runde hvor Leeds vant, mens Burnley tapte. Dermed gikk de forbi Burnley med sine 38 poeng og endte plassen over streken. Men sesongen var likevel en total fiasko, og langt unna 9.plassen de klarte året før. Her på hjemmebane var det fullstendig krise, hvor de kun hentet 18 poeng på 19 kamper og hadde fæle 19-38 i målforskjell. Nå har Leeds prøvd å endre litt i stallen, hvor de har hentet inn Kristensen, Roca, Aaronson, Sinisterra etc, men de har mistet viktige Phillips og Raphnha til Manchester City og Barcelona. Her har Leeds mange fravær som vanlig, hvor de mangler både Ayling, Bogusz, Cooper, Dallas, Firpo, Forshaw, James og Sinisterra.

Wolves hadde heller ikke de sin beste sesong i fjor, og avslutningen på sesongen med 0-2-5 siste sju var langt i fra særlig bra. På grunn av det falt de også fra i kampen om E-cup, og til slutt endte de på en 10.plass med 51 poeng, fem poeng unna. Her på bortebane var de dog ganske gode med 27 poeng på 19 kamper, og 18 baklengs på bortebane var blant de aller beste. De har ikke hatt noen store bevegelser å snakke om på overgangsmarkedet, men Hee-Chan har kommet inn fra Leipzig. Mye verre er det at Jimenez nok en gang har blitt skadet, for han er meget viktig i det offensive spillet deres, noe man klart så i fjor når han også var ute lenge med skade. I tillegg til han er også Chiquinho ute.

Leeds bør gjøre det bedre enn i fjor, man kommer hit med en del fravær. Wolves var ikke så verst på bortebane forrige sesong, og ett poeng får de kanskje med seg. UB.

6. Newcastle - Nottingham Forest
Newcastle var helt nede i bunnen i starten av forrige sesong, men mye endret seg etter de ble kjøpt opp. Med penger inn kom det også bedre spillere, og ikke minst forsvant Mike Ashley som eier av klubben. Deretter gikk det egentlig bare en vei, og etter 6-0-2 på de åtte siste tok de seg helt opp til en 11.plass med 49 poeng. Dermed var de bare sju poeng unna å klare E-cup, og med en bedre start kunne det faktisk gått. Nå har de fått en sommer på seg til å kalibrere skikkelig, og klubben som tok 30 poeng på 19 hjemmekamper i fjor har hentet inn spillere som Targett, Pope og Botman. Ikke de navnene man kanskje hadde ventet seg, men det polstrer iallfall opp den stallen som avsluttet bra forrige sesong. Manquillo og Shelvey er borte med skader.

Nottingham Forest rykket opp til Premier League etter at de vant den såkalte "milliardkampen" over Huddersfield i playoff-finalen. I selve Championship endte Nottingham Forest på en fjerdeplass med 80 poeng, men etter seier over Sheffield United på straffekonk i playoff-semien ble det altså finale på Wembley hvor de slo Huddersfield å tok steget opp til Premier League. Nottingham Forest har kanskje ikke stall til å kunne overraske noe voldsomt, men de har fått inn blant andre Jesse Lingard fra Manchester United som gjorde det meget bra sist han var i en annen klubb (West Ham 20/21). Inn har også Henderson, Niakhate, Richards, Mangala, Williams, Toffolo og O'Brien kommet, og det kan ta litt tid før spillet blir samspilt med såpass mange nye fjes. Her er Richards ute med skade.

Det er mange nye spillere på en gang for Nottingham Forest, mens Newcastle har tatt det forholdsvis rolig på transfermarkedet. Det kan være en faktor her i starten mtp kjemi, og vi setter Newcastle ugardert i denne. H.

7. Tottenham - Southampton
Etter 4-2-0 på de seks siste knep tilslutt Tottenham den fjerde og viktige CL-plassen på målstreken foran rivalen Arsenal. Dermed ble sesongen en suksess for Tottenham som slet lenge, men etterhvert ble reddet av kanonduoen Son/Kane som til sammen sto for hele 40 av Tottenhams 69 mål. Hjemme på Tottenham Hotspur Stadium var de ganske gode med 40 poeng på 19 kamper, men de tapte overraskende 2-3 her i dette møtet. Foran denne sesongen har det også vært en del endringer via overgangsmarkedet, hvor de har hentet Richarlison, Bissouma, Perisic og Lenglet, mens de blant annet har mistet Bergwijn. Foran serieåpningen mangler de Richarlison og Skipp, hvor førstnevnte er suspendert mens Skipp er skadet.

Southampton hadde langt i fra noen særlig bra avslutning på den forrige sesongen hvor de tok ferie etter 0-1-5 på de seks siste. Men de reddet uansett plassen greit med en 15.plass og 40 poeng, fem poeng over streken. Med 67 baklengs slapp de inn alt for mange mål, og her på bortebane var de blant de aller svakeste med 15 poeng på sine 19 kamper. Med 43 baklengsmål hadde de det dårligste forsvaret i ligaen på fremmed gress, og selv om de vant 3-2 her forrige sesong skal det nok mye til å gjenta den bedriften. På transfermarkedet er det ingen store overganger å snakke om, hvor de har hentet noen unggutter pluss Mara og Aribo. Her er Livramento og Walcott ute.

Tottenham røk her forrige sesong, men virker å ha en mye bedre stall enn det bortesvake Southampton har. Denne skal være en grei H.

8. Bristol City - Sunderland
Bristol City avsluttet ganske så positivt med 3-2-1 forrige sesong, men sett under ett var sesongen en liten skuffelse for Bristol City som endte opp med en 17.plass og 55 poeng. De var langt unna noe å spille for, og med 32 poeng på 23 hjemmekamper var det ikke særlig mye å juble for der heller. De spilte klart bedre i treningskampene i sommer med et par imponerende seire, men det ble ingen jubel borte mot Hull i første runde når de tapte 1-2. Kanskje kan de rette opp inntrykket hjemme mot Sunderland?

For Sunderland er nyopprykket denne sesongen etter at de avsluttet helt strålende i League One med 13 kamper uten tap (8-5-0) og tok seg til playoff etter en 5.plass. Der gjorde de kort prosess med både Sheffield Wednesday og Wycombe, og dermed rykker endelig Sunderland opp igjen etter noen magre år nede i divisjonene. Det så lenge ut til at de skulle vinne også sin første kamp i Championship hjemme mot Coventry i åpningskampen, men en sen utligning av Coventry gjorde at det endte 1-1. Uansett er det et Sunderland med god selvtillit som kommer til Bristol denne lørdagen.

Kanskje er Bristol City små favoritter her med tanke på at de har hjemmebane og Sunderland kommer fra League One. Men formen til Sunderland er enorm nå, og vi må dekke opp. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

9. QPR - Middlesbrough
QPR gjennomførte en helt jevn sesong og endte på en 11.plass i fjor med 66 poeng. Det er verken bra eller dårlig, men ni poeng unna playoff er fortsatt litt for mye. De slet noe her på hjemmebane hvor de hentet 36 poeng på 23 kamper, og det var der de tapte terreng til lagene på playoff. 0-1 borte mot Blackburn i åpningen gjorde at de heller ikke fikk den beste starten i år, men QPR har en ganske så fin statistikk mot Middlesbrough med 4-3-1 på de åtte siste hvor det endte 2-2 her i fjor.

Middlesbrough klarte 1-1 hjemme mot West Bromwich i sin premiere, og det setter man i kategorien "helt ok". Middlesbrough endte opp med å ta den sure 7.plassen rett utenfor playoff forrige sesong, men de hadde fem poeng opp til sjette så helt på målstreken var de uansett ikke. De var klart bedre hjemme enn borte, og tok bare 26 poeng på 23 bortekamper, mens de endte opp med 44 på eget gress.

Middlesbrough var det beste laget av disse i fjor, men strevde fælt på fremmed gress. Heller ikke QPR var noe kanongodt hjemmelag, og denne kampen oser helgardering. HUB.

10. Sheffield United - Millwall
For Sander Berge og Sheffield Uniteds del så ble mye av sesongen i fjor ødelagt i starten. For de fikk en ganske så svak start, og lå lenge langt nede på tabellen i Championship. Men etter hvert så fant de formen igjen, og på de 30 siste kampene var Sheffield United det tredje beste laget i Championship. De avsluttet fint med tre strake seire, hvor de slo Fulham hele 3-0 i den siste kampen før ferien, og det hele endte med en kurant femteplass med 75 poeng som ga playoff mot Nottingham Forest. Etter at Sheffield United tapte hjemmekampen 1-2 så det mørkt ut, men de slo tilbake å vant bortekampen med samme sifre før de dessverre røk ut på straffesparkkonkurranse. Denne sesongen fikk de en tøff allerede i første serierunde når de møtte Watford på bortebane, og selv om Sheffield United holdt nullen lenge endte det til slutt med et tap 0-1. Her hjemme var de blant de beste lagene i fjor, og endte opp med flotte 44 poeng på 23 kamper

Med 3-2-1 på de seks siste kampene sine avsluttet Millwall ganske så bra i fjor, og sesongen endte opp å være godkjent med en 9.plass og 69 poeng. De var med i playoffkampen hele veien inn, men endte til slutt seks poeng unna. Det store problemet til Millwall var bare at mens de spile enormt bra hjemme på The Den klarte de absolutt ikke å følge opp på bortebane hvor de endte opp med 24 poeng på 23 kamper. Seriestarten gikk som vi spådde med en hjemmeseier 2-0 over Stoke, men nå er det altså bortekamp igjen og tidligere denne uken røk Millwall ut av ligacupen etter tap 0-1 borte mot Cambridge United.

Sheffield United var blant de beste hjemmelagene forrige sesong, og nå møter de Millwall som også er klart best på eget gress. Denne vinner Sander Berge & co. H.

11. Stoke - Blackpool
En av de store skuffelsene i fjor var Stoke som endte helt nede på en 14.plass med 62 poeng. De var hele 13 poeng unna playoff, og det var langt under hva man hadde forventet før sesongen begynte. Hjemme var de enda verre med 35 poeng på 23 kamper, og med 0-2 borte mot Millwall i serieåpningen er det lenge siden Stoke har fått en skikkelig opptur.

Blackpool endte to plasser under Stoke på en 16.plass med 60 poeng. Dermed var de en middelhavsfarer uten særlig mål og mening den siste tiden, noe man også kunne se på spillet som kun ga to seire på de ti siste. Noe særlig bortelag var de heller ikke, hvor 24 poeng på 23 kamper var helt på det jevne. Med 1-0 og tre poeng hjemme mot Reading i premieren fikk de iallfall den starten de ønsket seg denne sesongen.

Stoke var en massiv skuffelse i fjor, og de må ha forhåpninger om å gjøre det bedre i år. Men vi vil se noe resultater før vi tør å gå all-in, og dermed blir det HU denne gang.

12. Swansea - Blackburn
Swansea avsluttet ikke særlig bra forrige sesong med 0-4-2 på de seks siste og endte på en svak 15.plass. Men de begynte den nye sesongen i Championship helt ok når de spilte 1-1 borte mot nyopprykkede Rotherham i serieåpningen forrige helg. 35 poeng på 23 hjemmekamper i fjor.

En enda bedre start fikk Blackburn som slo QPR 1-0 på Ewood Park. De endte på en ganske fin 8.plass forrige sesong, men de hang med i opprykkskampen en periode, og dermed var de nok likevel litt skuffet etter at sesongen endte ganske svakt med 2-2-4 siste åtte. 28 poeng på 23 bortekamper var egentlig ganske bra levert, men de endte faktisk med negativ målforskjell med 23-24.

Her kan det fort bli jevnt, og vi må gardere opp. Swansea er små favoritter på eget gress, men Blackburn var ok borte i fjor og vi spiller HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

Sportspills 96-rekker:
1. Rosenborg - HamKam H

2. Bodø/Glimt - Odd H

3. Everton - Chelsea B

4. Bournemouth - Aston Villa UB

5. Leeds - Wolves HU

6. Newcastle - Nottingham Forest H

7. Tottenham - Southampton H

8. Bristol City - Sunderland HU

9. QPR - Middlesbrough HUB

10. Sheffield United - Millwall H

11. Stoke - Blackpool HU

12. Swansea - Blackburn HU

Sportspills 432-rekker:
1. Rosenborg - HamKam H

2. Bodø/Glimt - Odd H

3. Everton - Chelsea UB

4. Bournemouth - Aston Villa HU

5. Leeds - Wolves HU

6. Newcastle - Nottingham Forest H

7. Tottenham - Southampton H

8. Bristol City - Sunderland HUB

9. QPR - Middlesbrough HUB

10. Sheffield United - Millwall H

11. Stoke - Blackpool HU

12. Swansea - Blackburn HUB