Linda Eide og redaksjonen bak «Eides språklov» har akkurat avsluttet tredje sesong av språkserien på NRK. Så langt er det spilt inn 30 programmer, og populariteten er økende.

Oppgraderes

I høst er flere av programmene sett av rundt 600.000 totalt.

– Noen av programmene har ligget rett oppunder «Farmen kjendis» i seertall, forteller Linda Eide. Den slags popularitet får konsekvenser. I høst oppgraderes sendetiden fra onsdag til lørdag.

– Det er gøy. Får håpe de gamle seerne følger med, og kanskje det tilfører noen nye, funderer programlederen.

I redaksjonen har de i hvert fall bestemt seg for én ting:

– Vi skal ikke finne på noe nytt bare fordi vi skal inn på lørdager. Vi skal drive med det samme som før, slår hun fast.

Sprengt innboks

Det vil si de lekne, overraskende innfallsvinklene til språket. I tillegg er det god stemning og lave skuldre i det faste panelet som også består av Sjur Hjeltnes og Gunnstein Akselberg.

– Det virker som om vi har klart å treffe noe som folk synes er underholdende i spenningsfeltet mellom rødpennene og de som ikke engang visste at de var opptatt av språk, sier Eide. Hun forteller at redaksjonens innboks ble så full av seerrespons,  at de måtte la være å oppgi adressen i de siste programmene og pense responsen over på Facebook-siden.

– Så kan folk diskutere seg imellom. Vi er en liten redaksjon og rekker ikke å svare på alt. Jeg har aldri opplevd maken til engasjement, sier hun.

– Hva er det ved språk som engasjerer så veldig?

– Vi er omgitt av det, ingen kommer utenom. For meg personlig handler ikke språkinteressen mest om da/når-regler eller kommaregler. Jeg vil fremelske et klart, tydelig og kreativt språk. Et språk som ligner på virkeligheten, ikke sånt new public management-språk, sier programlederen.

En høne å plukke

I tillegg til at det er viktig å ta vare på språket, synes Linda Eide at det rett og slett er gøy. Jo mer hun fordyper seg, jo gøyere blir det. For eksempel å finne historiene bak eponymer – altså ord som er konstruert etter et personnavn.

Og ordtak blir enda gøyere når du vet hvordan de oppsto.

– Ta «å ha en høne å plukke» med noen. Det er fra gammelt av, fra den tiden da folk var på beina hele dagen, opptatt med kroppsarbeid. Det var først når man kunne sitte i ro med automatisert arbeid, som å plukke en høne, at det var rom for å ta en alvorsprat med noen, forklarer Eide som ser frem til å hylle og herje med det norske språket i 12 nye programmer.