Blant temaene i studien Bergen i endring – Ung i koronatiden (se faktaboks), er skolestenging og læringsutbytte.
I desember spurte forskere nesten 3000 ungdommer i alderen 13 til 18 år i Bergen og Vestland hvordan det går med dem under koronapandemien.
Ni måneder etter at skolene første gang stengte på grunn av korona, har andelen ungdommer som mener at de ikke får gjort skolearbeidet skikkelig på nett økt:
- 76 prosent svarer at de har problemer med å gjøre skolearbeidet på hjemmeskole.
- 6 av 10 sier at de ikke får gjort nødvendige skolearbeid på grunn av koronasituasjonen.
Det forteller førsteamanuensis Stine Lehmann og professor Ragnhild Bjørknes ved Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL) ved Universitetet i Bergen.
– 84 prosent av dem som svarte hadde hatt hjemmeundervisning i løpet av de siste to månedene, så det er ikke få ungdommer som opplever at de ikke får gjort det de skal, påpeker Lehmann.
I serien Koronagenerasjonen forteller BA om hvordan pandemien har påvirket barn og unge. Som en del av prosjektet følger BA et sisteårskull på Nordahl Grieg videregående skole. De vil i en serie artikler fortelle om skolehverdagen sin og hvordan de ser på fremtiden. BA har også invitert alle avgangselever ved ungdomsskoler og videregående skoler i bergensområdet til å skrive om sine opplevelser. Bidrag kan sendes til debatt@ba.no, merk med Skoleeksperimentet. Her er link til sakene som tidligere er skrevet: – Dette året har vært helt bortkastet – Foreldre og lærere følger ikke med på hva barna gjør Mobbing på nettet øker mest blant de yngste - varsler politiet før foreldrene Erna om koronagenerasjonen: – Vet at de har ofret mye Spiseforstyrrelsen ble det eneste 17-åringen følte hun hadde i livet da pandemien rammet Byrådet klarte ikke å finne en annen løsning: Ber hockey og håndball om å vike – Noen lærere kjefter om vi ikke har kamera på. Det er ikke greit. Silje har gym sammen med elevene fra stuen sin Spurte 3000 ungdommer i Bergen om hvordan det går dem Da alt annet stengte, ble hockeyen i Bergenshallen ekstra viktig Endelig tilbake på Rothaugen: – Vi har vært redde for å bli smittet Frykter de blir første kull som ikke får russefeiring 1 av 4 elever i videregående skole har vurdert å slutte Koronagenerasjonen
– Ungdommenes egen stemme
Bjørknes mener ungdommenes svar gir svært god grunn til å være bekymret for læringsutbyttet deres.
– Det er elevene selv som rapportere dette, ikke lærerne eller fagpersoner. Ungdommene sier: Det er faktisk slik at vi får ikke lært det vi skal.
Lærerne Silje Morken Valdersnes og Janniche Jæger Amundsen ved Nordahl Grieg videregående skole blir ikke overrasket over funnene.
– Jeg forstår godt at elevene synes det er vanskelig å få gjort alt skolearbeidet. De kan gjerne føle seg overveldet av skolearbeid og innleveringer. Dersom elevene ikke får levert, så får vi jo også mindre vurderingsgrunnlag. Det samme gjelder digitale gymtimer. Har de ikke kamera på, får jeg jo ikke sett og vurdert elevene utfra for eksempel innsats, sier Valdersnes.
–Sliter med motivasjonen
Amundsen sier at flere elever forteller at de sliter med motivasjonen. For mange blir det blir vanskeligere å forstå hva de skal gjøre og hva som skal vurderes og ikke.
– Jeg tror kanskje mange føler at dagene flyter veldig inn i hverandre og at det er lite å glede seg til når skolen og aktiviteter er stengt. Det har innvirkning på motivasjonen deres, påpeker hun, og legger til:
– Dette gjør også at elever i større grad ikke orker å spørre om hjelp om det er noe de lurer på når vi har hjemmeskole, selv om jeg har åpne tider i nettmøte til det. Det er også vanskeligere med godt samspill over nett, og da er det heller ikke like lett å vekke alle interesse.
Ulike ressurser
Forskerne Lehmann og Bjørknes mener mange av ungdommene vil kunne ta igjen mye av læringen de mister.
– Vi antar at hvor godt de klarer å ta igjen det tapte handler både om ressursene elevene har hjemme og kvaliteten på skolen de går på. Det er veldig forskjellig hvilken kontekst de har rundt seg, sier Lehmann.
Lærerne Valdersnes og Amundsen opplever at færre elever deltar aktivt i undervisingen på nett enn på skolen.
– Mye går tapt – både læring, motivasjon og menneskelig kontakt, sier Amundsen.
Lehmann og Bjørknes påpeker at man per nå ikke vet hvem som vil slite med ettervirkningene av hjemmeskole eller hvor lang tid det vil ta å ta igjen tapt læring.
– Ungdom bærer en ekstra byrde. Vi vet ikke hvor mye langtidseffekter dette vil få, verken sosialt, psykisk eller læringsmessig, sier Bjørknes.