Det majestetiske bygget på toppen av Nygårdshøyden har gjennomgått en total forvandling til 400 millioner kroner. Halvparten av dyrene er nye for publikum. Og mediedekningen har vært enorm.

Kan fort bli fullt

Responsen lar ikke vente å seg.

– Interessen er stor og vi har fått mange henvendelser fra skoler som ønsker å besøke oss. Her kommer det til å bli fullt etter hvert. Vi gleder oss, sier formidlingsleder Kari Årrestad ved Universitetsmuseet.

Statsminister Erna Solberg og noen utvalgte skoleklasser fikk den aller første omvisningen i de naturhistoriske samlingene. Reaksjonene fra barna er positive.

– Veldig fascinerende. Vi likte spesielt godt dyrene og voksfigurene. Terningkast 5, sa tiåringene Clara og Lukas fra St. Paul skole til BA på åpningsdagen.

Femteklassingen fikk en hurtigomvisning på 20 minutter, men UiB har besøksverter som kjører skolebesøk på både halvannen og tre timer.

– Etter hvert som skolene har vært innom oss vet vi av erfaring at de vil legge oss inn i sine fremtidige skoleplaner. Da kan det bli fullt. Men vi forsøker å løse det så godt vi kan og legger til rette for å få flere personer inn. Det er også fullt mulig å komme hit uten at vi tilbyr et undervisningsopplegg, sier formidlingsleder Årrestad til BA.

– Hva vil du anbefale de besøkende å se i de naturhistoriske samlingene?

– Dette er et bygg hvor det er mye å se, oppleve og bruke tid på. Man kan bruke en hel dag, om man vil. Det kan være lurt for folk å komme på egen hånd første gang. Utstillingen er forskningsbasert så vi skal lære om verden rundt oss.

– For noen er hvalsalen med plasthvalen det viktige. Andre har fokus på lofothesten og ny kunnskap om den. Andre er mer opptatt av butikken vår, eller fascinert av Dyphavet der du som besøkende føler deg omgitt av havmassene, sier Årrestad.

Fantastiske effekter

Denne delen av utstillingen består av en stor videoskjerm med fantastiske effekter. Det ekte Dyphavet dekker 60 prosent av jordens overflate, ett av de minst utforskede områdene på jorden.

Den mye omtalte plasthvalen har fått sin egen plass inne i et monter, og ved siden av den står det olje i glasskrukker.

Inne i de forseggjorte montrene er det utstoppede dyr, insekter og fisk. I tillegg til planter, skjell, beinrester og mineraler.

Universitetsmuseet er landets eldste museumsbygg og oppført i 1865.